Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tientallen jobs op de tocht bij DHL Kontich

Belangrijk­e klant Amazon zet samenwerki­ng met pakjesbedr­ijf stop

-

Bij DHL Kontich dreigen 42 vaste jobs en minstens dertig interimcon­tracten verloren te gaan omdat webwinkel Amazon het contract met het bedrijf definitief heeft stopgezet. Vermoed wordt dat de e-commercegi­gant zijn logistieke afhandelin­g zelf gaat doen.

Daardoor zal er heel wat minder werk zijn voor de werknemers van DHL Kontich. “Voor alle duidelijkh­eid: de jobs die verloren dreigen te gaan zijn geen jobs binnen de koerierdie­nst van DHL, maar jobs die te maken hebben met het opslaan van de pakjes, de zogenaamde warehousin­g”, legt Carine Dierckx van de socialisti­sche vakbond BTB (Belgische Transportb­ond) uit.

Pakketjes voor heel Europa

DHL Kontich staat namelijk in voor het opslaan van de pakjes van technologi­ereus Amazon. “Van hieruit worden al die pakjes dan doorgestuu­rd naar verdeelcen­tra over heel Europa.”

Alle jobs bij DHL Kontich die met rechtstree­ks met dat aspect verbonden zijn, dreigen nu verloren te gaan. “In totaal gaat het om 42 vaste jobs en meer dan dertig interimcon­tracten”, zegt Dierckx.

Want Amazon is een belangrijk­e klant van DHL Kontich. Voor de vestiging werken op dit ogenblik een 125 vaste medewerker­s.

Vermoed wordt dat Amazon voor zijn eigen logistieke afhandelin­g zal zorgen. “De geruchten doen de ronde dat het bedrijf zijn eigen magazijn gaat opstarten. Iets wat het al in verscheide­ne landen gedaan heeft. Maar we hebben nog geen rechtstree­ks contact gehad met Amazon”, meldt Dierckx.

Beslissing in september

Gisterenna­middag zaten de vakbonden en de directie van DHL voor het eerst samen om te zien wat er kan worden gedaan om naakte ontslagen te vermijden.

“Het is voorzichti­g aftasten op dit ogenblik. We proberen te bekijken of er jobs te redden vallen. Kunnen we jobs intern doorsluize­n? Voor de bedienden zal dat al makkelijke­r zijn dan voor de arbeiders.”

Maar het is wel binnen die laatste categorie dat de meeste jobs dreigen te sneuvelen. “We onderzoeke­n of we deze mensen binnen de grote DHL-familie kunnen overplaats­en, zodat ze hun tewerkstel­ling behouden. Lukt dat niet, dan zullen we onderhande­len over een sociaal plan en vertrekpre­mies”, zegt Dierckx.

Een volgende vergaderin­g daarover staat gepland op 26 juli. Want de tijd dringt. “Tegen 30 september stopt alle tewerkstel­ling. Dat is heel snel. Amazon zal zeer goed weten wat het wil en dan zijn al deze mensen hun job kwijt. Binnen drie maanden is er niets meer”, gaat Dierckx verder.

“Er moet zo snel mogelijk duidelijkh­eid komen. Deze werknemers moeten weten waar ze aan toe zijn, ook wat betreft een financiële tegemoetko­ming.”

Carine Dierckx Socialisti­sche vakbond BTB “De geruchten doen de ronde dat het bedrijf zijn eigen magazijn gaat opstarten. Iets wat het al in verscheide­ne landen gedaan heeft.”

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? De vestiging van DHL op het bedrijvent­errein Satenrozen in Kontich, waar pakjes voor webwinkel Amazon worden opgeslagen.
FOTO DIRK VAN DE VELDE De vestiging van DHL op het bedrijvent­errein Satenrozen in Kontich, waar pakjes voor webwinkel Amazon worden opgeslagen.
 ?? FOTO REUTERS ?? Een pakketje van Amazon.
FOTO REUTERS Een pakketje van Amazon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium