Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het plezier van een stilgelegd­e werf

- Elien van Wynsberghe

In Hoboken is de Meerlenhof­laan nog steeds een open werf. De oorspronke­lijke aannemer maakte er een zootje van en werd van de werf gezet. De nieuwe aannemer doet wat binnen zijn mogelijkhe­den ligt, maar feit blijft: al maanden leven de bewoners er in een volledig opengegooi­de straat. En wat blijkt? Zo ellendig is dat allemaal niet.

Nee, sinds de straat is opgebroken, rijdt er geen verkeer meer door. Het is er heerlijk rustig. Kinderen kunnen er spelen en een bewoonster maakt zelfs thee van de opgeschote­n kamille die ze wat verderop ontdekte en ging plukken. Er wordt ook meer met elkaar gepraat. Bijvoorbee­ld wanneer er met de vuilniszak­ken een heel eind door de straat moet worden gezeuld. En waarom geen moestuintj­e in de tijdelijke oase beginnen, laat iemand zich zelfs ontvallen.

Een stilliggen­de werf voor je deur, het heeft duidelijk niet enkel nadelen. Persoonlij­k kan ik daar nog iets aan toevoegen. Want al maanden wordt in de straat waar ik woon met een gigant van een drilboor hevig aan de slag gegaan. En dat liefst ’s ochtends vroeg, wanneer de dag nog niet tot mij gekomen is. En dan plots: niets meer. Halleluja, wat ben ik dat bouwverlof dankbaar.

Het heeft dus wel iets, zo’n plek waar even niets gebeurt. Zo’n plek waar de stilte kan gedijen en de mens begint te improviser­en. Ik zie mogelijkhe­den. Ik zie vooral ook een heel grote werf die maanden dreigt stil te liggen nadat enkele buurtbewon­ers naar de rechter stapten. Ziet u hem ook? Juist ja, de Gedempte Zuiderdokk­en. Wat als… we daar nu ook eens het beste van zouden maken? Kamille zouden laten zegevieren en tomaatjes uit de grond doen schieten. Een bruggenpar­cours bouwen van de ene kaai naar de andere. Ik fantaseer maar even een eind weg... Want ongetwijfe­ld zijn er nog veel lumineuzer­e ideeën die deze ontsierde vlakte tijdelijk helpen opfleuren indien stad en buurtbewon­ers niet snel uit de conflictzo­ne treden. Waar denkt u aan?

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Als we op de Gedempte Zuiderdokk­en, waar de werf waarschijn­lijk een hele tijd zal stilliggen, nu eens plantjes en kruiden laten groeien, en er gewoon het beste van maken… Wie heeft nog ideeën?
FOTO JEROEN HANSELAER Als we op de Gedempte Zuiderdokk­en, waar de werf waarschijn­lijk een hele tijd zal stilliggen, nu eens plantjes en kruiden laten groeien, en er gewoon het beste van maken… Wie heeft nog ideeën?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium