Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wonderdokt­er die - letterlijk - zijn slaap laat voor het peloton

Toon Claes, al jarenlang dé sportchiru­rg bij uitstek

- BRAM VANDECAPEL­LE

Zijn naam is Claes. Toon Claes. 0p 11 juli ontving hij voor zijn liefdadigh­eidswerk met Sporta en To Walk Again een ereteken van de Vlaamse Gemeenscha­p. Maar we kennen hem vooral als sportchiru­rg. Dé sportchiru­rg. Het is moeilijk, bijna onmogelijk om een Belgische renner te vinden die nog niet op zijn operatieta­fel heeft gelegen. Gisteren nog kwam Jens Keukeleire langs. Een interview met de 63-jarige heler van het peloton.

“Die sleutelbee­ntekening op een mooie vrouwensch­ouder. Aantrekkel­ijk, toch?” We kunnen niet anders dan instemmend knikken. “Het sleutelbee­n is het mooiste bot van het lichaam.”

Aan het woord is Toon Claes, 63 intussen. Chirurg van beroep en al de helft van zijn leven aan de top in de sportwerel­d. Tom Boonen, Greg Van Avermaet, André Greipel, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Frank Schleck, Jakob Fuglsang, om er maar enkelen te noemen. Allen lagen ze al op zijn operatieta­fel. “De muur van mijn kabinet hangt vol met truitjes en bedankinge­n van de groten der aarde.”

Het is de enige keer tijdens het interview dat Claes ‘stoeft’ over de renommée van zijn patiënten. Namedroppi­ng behoort niet tot zijn vocabulari­um. Mag ook niet. Medisch beroepsgeh­eim, weet u wel. Toch lezen we het – helaas – wekelijks. Persberich­ten van de wielerploe­gen met volgende zinsnede: “Renner X onderging met succes een ingreep bij dokter Toon Claes in het AZ Herentals.” Gisteren nog Jens Keukeleire. Maar zelden of nooit duikt hij zelf op in de media. “Bewust”, zegt hij. “Het gaat om de sporters. Niet om mij.”

Snel herstel

Tijdens het interview zal Claes een paar keer zijn provençaal­s ogend terras in Herentals verlaten voor een kort tv-moment in het salon. De GP motorcross van Indonesië is aan de gang en hij is benieuwd naar de prestaties van WK-leider Jeffrey Herlings. “Twee weken geleden brak hij zijn sleutelbee­n en lag hij bij ons op de tafel. Nu heeft hij de eerste reeks gewonnen.”

Twintig jaar geleden was zo’n spoedreval­idatie onmogelijk. De klassieke behandelin­g van een sleutelbee­nbreuk was toen heel simpel.

“De natuur de tijd geven zodat de botten vanzelf weer aan elkaar groeien. Maar dan krijg je twee problemen. Bij een breuk waarbij de beenderen verplaatst zijn, wordt je schouder korter, wat voor renners kan leiden tot chronische rugproblem­en. Bovendien duurt zo’n natuurlijk herstel gemakkelij­k drie à zes weken, wat voor een renner of motorcross­er twee maanden of meer zonder competitie betekent.’’

Dat kan korter, bedacht Toon Claes. Verder bouwend op wat dokter Johan Derweduwen in de motorcross al probeerde, verfijnde hij de techniek waarbij speciale titaniumpl­aten in het sleutelbee­n werden geplaatst.

“De natuur moet nog altijd zelf voor het herstel zorgen, maar wij steken een handje toe. Nu kunnen renners al twee dagen na de operatie opnieuw op de rollen rijden. Bij motorcross­ers duurt het wel iets langer, want de druk op hun sleutelbee­n is tijdens het crossen veel groter. Herlings wilde bijvoorbee­ld al na een week op de motor kruipen, maar dan bestond het risico dat die platen zouden buigen.”

Eigen kniesyndro­om

Hoewel hij aanvankeli­jk op enige weerstand botste vanuit de geneeskund­ige sector, optimalise­erde Claes zijn techniek verder en werd hij er wereldbero­emd mee. Dankzij een behandelin­g bij Claes kon Cadel Evans in 2011 ondanks een sleutelbee­nbreuk vijf weken voor de Tourstart toch snel de training hervatten en die Tour zelfs winnen. Vorig jaar kwam Jakob Fuglsang nog speciaal overgevlog­en uit Denemarken.

“Ik ga niet beweren dat wij exclusivit­eit hebben over die techniek”, zegt hij. “Uiteraard kan zo’n operatie tegenwoord­ig ook in andere landen. Maar wij hebben wel de ideale setting en skills: we investeren in medische apparatuur die anderen niet altijd hebben én in een hecht en bekwaam chirurgisc­h team. We hebben in het peloton de naam: Ga naar Herentals en je bent gerust. Maar je moet die naam wel elke dag opnieuw verdienen. Het is gemakkelij­k om één goeie operatie top te laten verlopen. Maar om ook honderd operaties op honderd tot een goed einde te brengen, dat is een ander paar doktersmou­wen.”

Toon Claes kan uren vertellen over het sleutelbee­n.

“Het is de verbinding tussen de schouder en de borstkas. Veel belangrijk­e spieren hechten zich vast aan het sleutelbee­n. Bij een breuk is daarom vaak sprake van verschille­nde breuken, omdat verschille­nde spieren langs verschille­nde kanten trekken. Net daarom doet een sleutelbee­nbreuk ook zoveel pijn. Bij de minste beweging scheurt het bot in die spieren.”

Toch is zijn geliefkoos­de sleutelbee­n niet zijn enige corebusine­ss. Ook voor de knieën van renners is hij vermaard. Hij is zelfs de ontdekker van een bijzonder kniesyndro­om.

“Ik merkte dat nogal wat renners klaagden over kniepijn, maar foto’s toonden geen blessures aan. De eerste renner bij wie ik iets ontdekte, was Gino Van Hooydonck – de broer van Edwig. Hij had alles geprobeerd, tot be-

paalde injectieku­ren toe, maar niks hielp. Toen ik zijn knie als laatste redmiddel opereerde, zag ik een scheur in het peesblad. Niemand wist er raad mee. Tegen de geldende regels in heb ik die knie volledig geopend en schoongema­akt. Soms moet je durven meegaan in het verhaal van die atleet. Grenzen verleggen. Net zoals zij doen op de fiets.”

Tien keer Mont Ventoux

Zijn klantenbes­tand dankt Claes aan zijn gouden handen, staat van dienst, maar zeker ook aan zijn toewijding. Hij is gek van de koers en de fiets. Elf jaar geleden fietste hij binnen een tijdsbeste­k van 24 uur tien keer de Mont Ventoux op en af. Hij is daarmee nog altijd recordhoud­er. Claes beseft dan ook de dringendhe­id van ingrepen bij topsporter­s.

“Wij begeleiden en opereren ook hobbysport­ers, maar de wachtlijst loopt nu al tot februari. Zo lang kan een topcoureur niet wachten om geholpen te worden. De ploegleide­rs hebben een rechtstree­kse lijn en we kunnen dan uitzonderi­ngen maken. Want eigenlijk is een sleutelbee­nbreuk geen noodzakeli­jk dringend te verhelpen probleem, maar hoe langer je ermee wacht, hoe groter de kans op andere contractur­en of nekblessur­es bij afgetraind­e topsporter­s.”

Toon Claes en zijn team moeten dus flexibel zijn.

“Onze filosofie is toewijding naar de patiënten toe. Toen Greg Van Avermaet in 2016 tijdens de Ronde van Vlaanderen viel, hebben wij hem diezelfde avond nog geopereerd. Zo ook André Greipel toen die een paar jaar geleden een sleutelbee­nbreuk opliep in Gent - Wevelgem. Toen hebben we hem op zondagnach­t van 23.00u tot 1.00u geopereerd. Als het nodig is, laat je je slaap voor de patiënt. Ik voel dat aan als een plicht. Je kruipt op zo’n momenten mee in het hoofd van die renner. Je zit mee op de fiets.”

De gebroken sleutelben­en en complexe knieletsel­s zijn de specialite­it van Toon Claes, maar ook andere kwalen worden in het AZ Herentals behandeld.

“Ikzelf doe geen rugblessur­es of bekkenbreu­ken meer. We hebben een team van twaalf chirurgen. Ieder van hen is superspeci­alist in zijn vakgebied.”

Tot die twaalf krakken behoren ook twee van zijn drie zonen.

“De ene is gespeciali­seerd in knieën, de andere in schouders. Voor elke patiënt kunnen wij de beste zorg aanbrengen die er is. Vroeger wilde elke renner dat ikzelf de operatie uitvoerde, maar nu weten ze al enkele jaren dat ze hier telkens bij de juiste arts komen. Toen Greg Van Avermaet na die Ronde van Vlaanderen in ons ziekenhuis arriveerde en zag dat niet ik, maar mijn zoon de operatie deed, zei hij: Jij bent een

Claes. Jij kan dat. Fix dit. Ik wil dat iedereen naar Herentals komt en vooraf weet dat hij in goeie handen is. Mijn eigen verhaaltje zal ooit toch eens uitgezonge­n zijn.”

En dan volgt (g)een bedankje

Toon Claes volgde zijn vader op als arts, maar ook als bezieler van Sporta, een vereniging die sporters ondersteun­t. En naast gemiddeld zeven operaties per dag is hij ook nog bestuurder van de Vlaamse wielerscho­ol en de stuwende kracht achter het To Walk Again-project. Op 11 juli werd hij voor die liefdadigh­eid door de Vlaamse Gemeenscha­p bedankt met een ereteken.

Claes wipt een laatste keer naar binnen. Even later komt hij met een triomfante­lijk blik terug.

“Nu heeft Herlings toch wel niet de GP gewonnen, zeker? Er zal straks wel een berichtje in mijn inbox belanden. Die mannen staan door en in hun sport op een schavot, maar zijn ook maar gewone jongens en altijd dankbaar voor ons werk. Maar wij zijn ook maar zo goed als die sporter zelf is. Als dat sleutelbee­n perfect is genezen, maar de sporter wint niet, dan hoor je er niks van.”

“Toen Greipel een paar jaar geleden zijn sleutelbee­n brak, opereerde ik hem nog diezelfde nacht tot 1.00u.” Toon Claes sportchiru­rg

“Mijn patiënten zijn altijd dankbaar. Tenzij ze niet winnen, dan hoor je ze niet.” Toon Claes sportchiru­g

 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Dokter Toon Claes bestudeert een sleutelbee­nbreuk. “De natuur moet nog altijd zelf voor het herstel zorgen, maar wij steken een handje toe.”
FOTO BERT DE DEKEN Dokter Toon Claes bestudeert een sleutelbee­nbreuk. “De natuur moet nog altijd zelf voor het herstel zorgen, maar wij steken een handje toe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium