Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw spitsengew­eld

William Togui (21) Ivoriaanse topschutte­r op zoek naar een topcarrièr­e “Tijd om mijn talent in Europa te tonen”

- DAVID VAN DEN BROECK, THOMAS STANDAERT (dvd)

Igor de Camargo werd bij KV Mechelen voorgestel­d als het uithangbor­d, maar helaas: de 35-jarige spits is nog out. Een kans voor twee andere nieuwe spitsen – Gustav Engvall en William Togui – om zich tijdens de laatste voorbereid­ingsweken te bewijzen Ook vandaag, in de oefenwedst­rijd tegen Club Brugge.

Vorig seizoen werd William Togui topschutte­r in Ivoorkust en brak hij zelfs het doelpunten­record van Cyriac. Maar wat is de 21jarige spits waard in Europa? We zijn razend benieuwd. In Mechelen krijgt hij de kans om zich te bewijzen.

Waar komt hij vandaan?

William Togui komt over van de Ivoriaanse eerste klasse. Niet van recordkamp­ioen ASEC, dat vele topspelers genre Yaya en Kolo Touré voortbrach­t. Wel van het kleinere SC Gagnoa, waarmee hij knap tweede eindigde. Voor de 21-jarige Ivoriaanse spits was het nog maar zijn eerste seizoen in de hoogste divisie van zijn land. In 2014, op zijn zeventiend­e, trok hij immers naar Marokko.

“Ik was toen de tweede beste schutter in de Ivoriaanse derde klasse” vertelt Togui. “Maar Hassan Shehata, die als Egyptisch bondscoach drie keer op rij de Africa Cup won, overtuigde me om naar Marokko te komen. Naar Difaa El Jadida, een eersteklas­ser. Helaas werd hij vervolgens snel ontslagen.”

Togui trok na één jaar al naar tweedeklas­ser IZK en in februari 2017 naar reeksgenoo­t Rapide Oued-Zem. Met die club promoveerd­e hij, maar na drie jaar hield hij het in Marokko toch voor bekeken. “Ik had toch niet het gevoel dat jongeren er voldoende kansen kregen. Het was beter om terug te keren.”

Slimme keuze. Bij Gagnoa bloeide hij open en werd hij topschutte­r met 23 goals. “27 zelfs, alle competitie­s samen”, zegt hij. Maar 23 was op zich al straf, hij brak zo het record van Gohi Bi Cyriac, de ex-spits van Anderlecht en Standard. Glanzend van trots:

“Grâce à Dieu, met dank aan God. Dat record van Cyriac hield al tien jaar stand. Ik hoop dat mijn record ook zo lang overeind blijft.”

Waarom koos hij voor KV?

“Het was tijd om mijn talent in Europa te tonen”, zegt Togui. “Dat heb ik ook gezegd tegen mon

président Yssouf Diabaté. Hij zag me niet graag vertrekken, hij wou met mij scoren in de Champions League. Maar na enkele gesprekken ging hij toch overstag. Er was ook veel geld mee gemoeid

(250.000 euro, red.).”

De transfer had wel heel wat voeten in de aarde. Zoals bij haast elke overgang vanuit Afrika passeerden heel wat tussenpers­onen de revue en probeerden meerdere makelaars een deal met een Europese club te sluiten. Zelfs toen alles met KV was afgerond, kwam Luan Ahmetaj – de voormalige Belgisch-Albanese begeleider van Imoh Ezekiel – nog tevergeefs op de proppen met een mandaat van Gagnoa om hem in België te stallen.

“Het was een moeilijk dossier, ja. Ook omdat meerdere clubs interesse hadden: Moeskroen, Sint-Truiden, Nancy… Maar het project van KV Mechelen sprak me het meeste aan. Dat KV in tweede klasse speelt, maakt niet uit. Al was het dérde klasse: het project is wat telt, en dat is formidabel. Ik wil de club helpen om meteen weer te promoveren.”

En hij hoopt om Ivoriaans internatio­nal te worden. “In mei was ik al geselectee­rd, maar die interland werd helaas geannuleer­d.”

Wat kan hij KV bijbrengen?

Goals zeker, zoals Cyriac? Al heeft de rechtsbeni­ge Togui – fan van Cristiano Ronaldo – ook andere kwaliteite­n. “Ik ben sterk met de bal aan de voet en heb een goede versnellin­g”, zegt hij. “Nu moet ik me zo snel mogelijk aanpassen en het Belgische voetbal leren kennen. De voorbije jaren zag ik enkel wat Champions Leaguematc­hen van Anderlecht, dus ik zal goed moeten observeren. Het gaat er in tweede klasse erg fysiek aan toe, hoorde ik en merkte ik tegen Union. Maar dat is geen probleem. Ook in Ivoorkust vliegen ze er stevig in.”

Of hij Bandé achterna kan gaan? “Moeilijk te zeggen, want dat is een geweldige speler en iedereen is anders. Ik besef ook dat ik wat geduld zal nodig hebben, dat ik misschien niet direct zal spelen. Maar als ik gespaard blijf van zware blessures, zal ik me op termijn wel kunnen tonen.”

 ?? FOTO'S GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO'S GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium