Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tijd om mezelf te herontdekk­en”

Gustav Engvall (22) Zweedse snelheidsd­uivel op zoek naar nieuwe start

- (thst)

Niet zo lang geleden werd Gustav Engvall (22) gezien als een van de grootste talenten in Zweden. Na een transfer naar de Engelse tweedeklas­ser Bristol belandde de spits echter op een zijspoor. In Mechelen wil hij die twee verloren jaren inhalen.

Waar komt hij vandaan?

IFK Göteborg, de Zweedse topclub die KV Mechelen begin jaren 90 toppers als Klas Ingesson (’90-’93) en Kennet Andersson (’91-’93) schonk, is ook de club waar Engvall in 2014 zijn doorbraak kende. Op zijn 18de scoort hij er acht keer in twaalf duels. De jonge spits wordt uitgeroepe­n tot ‘Beste Nieuwkomer’ in eerste klasse en belandt op de radar van clubs over heel Europa. “Er was toen veel interesse, maar ik vond mezelf te jong om al in het buitenland te gaan spelen. Ik wou eerst meer ervaring opdoen in Zweden.”

Anderhalf jaar later waagt Engvall toch zijn kans in het buitenland. In de zomer van 2016 tekent hij voor drie jaar bij Bristol City. Maar speelkanse­n krijgt hij er amper. In twee seizoenen komt Engvall slechts negen keer in actie. “Het was een moeilijke situatie. De club was verwikkeld in een interne machtsstri­jd met verschille­nde technische directeurs die allemaal hun eigen spelers wilden opstellen. De man die mij gehaald had, werd al snel ontslagen, waardoor het voor mij heel lastig werd om me in de ploeg te knokken. Leuk was dat niet, maar ik heb er veel van geleerd. Het voetbal is een harde business. Bij een tegenslag moet je karakter tonen en in jezelf blijven geloven. Ik ben blij dat ik die les al heb geleerd op mijn 20ste, niet pas op mijn 29ste. Het grootste deel van mijn carrière ligt nog voor mij. Dat hoop ik toch.”

Waarom koos hij voor KV?

Om toch aan spelen toe te komen keert Engvall op huurbasis terug naar Zweden. In 2017 wordt hij uitgeleend aan Djurgarden en begin dit jaar keert hij voor twee maanden terug naar Göteborg. Een definitiev­e terugkeer naar Zweden is voor de spits geen optie. “Ik zocht een club in Europa waar ik een nieuwe start kon nemen. Na twee moeilijke jaren vond ik het vooral belangrijk om een club te vinden waar ik opnieuw vertrouwen kon opdoen. Daarom leek het me beter om te kiezen voor een club waar ik veel wedstrijde­n kan winnen, ook al is het op een lager niveau. KV past perfect in dat plaatje. Een grote club met een rijke geschieden­is die in de lift zit en absoluut wil terugkeren naar het hoogste niveau. Hier hoop ik mezelf te herontdekk­en. Ik ben nog altijd maar 22, maar de tijd staat niet stil. Dat besef ik ook.”

Wat kan hij KV bijbrengen?

Engvall moet vooral voor diepgang zorgen in de Mechelse aanval. “Mijn snelheid is mijn grootste wapen”, zegt hij. “Ik ben een spits die graag in de rug van de verdedigin­g duikt. En als daar geen ruimte ligt, probeer ik al combineren­d voor gevaar te zorgen. Ik word graag betrokken in het spel en heb zelf ook altijd oog voor mijn ploegmaats.” Een Zweedse collega-journalist vergelijkt Engvall dan weer met de jonge Wayne Rooney. “Razendsnel. Een type dat recht op het doel afstormt, maar waar technisch en tactisch nog wat schaafwerk aan is.”

Tegen Club Brugge hoopt Engvall vanavond zijn eerste doelpunt voor KV te maken. Als hij speelt tenminste want gisteren bleef hij binnen met buikgriep. Los daarvan zegt hij: “Ik voel me steeds beter. In mijn eerste dagen hier heb ik wel afgezien. De trainingen zijn loodzwaar. De intensitei­t van de voorbereid­ing ligt een pak hoger dan wat ik gewend was. Maar zelfs op training voel ik dat deze club me wel ligt. Ik merk dat er veel kwaliteit aanwezig is. Hopelijk krijg ik dit seizoen tijdens de matchen net zo veel goede ballen toegespeel­d als op training.

Dan kan ik de club zeker iets teruggeven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium