Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop nog een jaar of tien te kunnen doorgaan”

Eddy Merckx blijft verbazen met goud op World Masters Challenge in ZuidKorea

- JAN BRYS

Eddy Merckx blijft verbazen. De bijna 50-jarige driebander uit Aartselaar won afgelopen weekend de World Masters Challenge in Seoel en is zo maar eventjes 40.000 dollar rijker.

De World Masters Challenge is een totaal nieuw concept in het driebanden. Alleen de top twintig van de wereldrang­lijst mag er starten. De prijzenpot voor het exclusieve toernooi is dan ook enorm.

“Ik sta al een tijdje tweede op de wereldrang­lijst”, zegt Merckx, die door de eindzege in Seoel 40.000 dollar mocht opstrijken. “Onze landgenoot Frédéric Caudron staat trouwens op de eerste plaats. Dat is toch uniek voor een klein land als België. De finale in Seoel heb ik dan tegen nog een andere Belg gespeeld. De Limburger Eddy Leppens was mijn tegenstand­er. Ons land is echt sterk in het driebanden.”

In Zuid-Korea speelde Merckx eerst twee poulewedst­rijden en dan vier partijen met rechtstree­kse uitschakel­ing. “Je moet twintig door de computer opgelegde figuren spelen. Dat is altijd zeer spannend. Maar goed, het is perfect uitgedraai­d voor mij. Ik ben zeer blij. Binnenkort vertrek ik alweer naar New York, waar ik ook een mooie som kan verdienen.”

Opkomend Aziatisch geweld

Merckx, die in september 50 wordt, heeft op zijn palmares al twee individuel­e wereldtite­ls staan en werd ook één keer Europees kampioen. Voor ons land werd hij samen met Frédéric Caudron ook al vier keer wereldkamp­ioen in ploeg.

“Het is moeilijk te voorspelle­n hoelang ik nog kan doorgaan. Ik denk dat ik nog wel een jaar of tien aan de top kan meedraaien. Al wordt de concurrent­ie uit Azië alsmaar groter. Er zijn veel jongeren die daar sterk groeien. Voorlopig kunnen we nog tegen hen opboksen. We zijn nog niet versleten, maar ik kan moeilijk voorspelle­n hoe dat in de toekomst zal evolueren.” Merckx had tot 2010 een eigen horecazaak, maar de combinatie met zijn sport werd steeds zwaarder. “Ik heb mijn café verkocht en heb van het biljarten nu mijn beroep gemaakt. Met de mooie prijzenpot­ten die er tegenwoord­ig te winnen zijn, is dat geen slechte keuze geweest.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Eddy Merckx. “In 2010 heb ik mijn café verkocht en van het biljarten mijn beroep gemaakt. Met de mooie prijzenpot­ten die er tegenwoord­ig te winnen zijn, is dat geen slechte keuze geweest.”
FOTO PHOTO NEWS Eddy Merckx. “In 2010 heb ik mijn café verkocht en van het biljarten mijn beroep gemaakt. Met de mooie prijzenpot­ten die er tegenwoord­ig te winnen zijn, is dat geen slechte keuze geweest.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium