Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen bier, maar tubes en gaspatrone­n voor fietsers”

Automaat van Wilier Punto Rosso helpt wielertoer­ist de klok rond aan materiaal

- KRISTIN MATTHYSSEN

Desserten, koekjes, halve kippen, broodbeleg, pralines: noem het en je kunt het in Zandhoven uit de automaat draaien. Maar een automaat voor wielertoer­isten bestond nog niet. Speciaalza­ak Wilier Punto Rosso in Dorp in Pulderbos vult die behoefte nu in.

Wilier Punto Rosso in Pulderbos is de enige Belgische verdeler van race-, mountainbi­ke- en elektrisch­e fietsen van het Italiaanse merk Wilier. U kunt er ook terecht voor bikefittin­g (het optimaal afstellen van uw fiets), training en sportteste­n.

Zaakvoerde­r Johan Smolders is zelf een gediplomee­rd trainer A en houdt zich onder meer bezig met de begeleidin­g van jonge triatleten. Momenteel zit hij samen met Rik Malcorps (16) uit Herentals in Estland. Smolders begeleidt ook Yorben Verboven (19) uit Pulle, die dit jaar sportman van het jaar werd in Zandhoven.

“Onze zaak ligt tussen De Vogelzang en In de Klok, twee cafés die vaak door wielertoer­isten worden bezocht”, vertelt Vanessa Thomas, de vrouw van Johan Smolders. “Er passeren hier heel veel mensen op twee wielen voor onze deur. ’s Zondags gebeurt het weleens dat ze aanbellen als ze een platte band hebben. We hadden al langer zin om een binnenband­enautomaat te plaatsen, maar we kozen nu voor een groter model, zodat we er ook energierep­en, -gels en sportdrank­en in kunnen stoppen.”

Wat fietstubes betreft, gaat het om binnenband­en van het merk Continenta­l, maat 42, 60 en 80 voor koersfiets­en. “De automaat staat hier nu anderhalve dag en maat 80 is al uitgeput. We moeten al bijvullen.”

Omdat de automaat nu de eerste keer gevuld werd door de persoon van de automatenf­irma, steekt er ook vrij veel frisdrank in. “Wat suikers voor een dipje kunnen geen kwaad, maar het mag geen frisdranke­nautomaat worden”, vindt Vanessa. “De man van de firma wou er eerst ook blikjes bier in doen, met een speciale lezer voor je identiteit­skaart zodat alleen meerderjar­igen het bier kunnen kopen. Maar dat wou ik niet. We zitten tussen twee cafés en er staat dikwijls een tent op het plein: een bierautoma­at heeft Pulderbos niet nodig.”

Nog iets speciaals in de automaat zijn de CO₂-patronen of ‘gasbommetj­es’. “Heel veel wielertoer­isten hebben geen fietspomp. Ze blazen hun band op met een CO₂-patroon. Ook de trekkers om een band te vervangen komen nog in de automaat.”

Wielertoer­ist Luc Cloosterma­ns uit Kessel stapt net de winkel binnen. Hij vindt een automaat op maat van de wielertoer­ist wel een goede zaak. “Zelf heb ik altijd een of twee reservetub­es bij, maar je weet nooit wat er gebeurt. Het moet dan wel lukken dat je net in de buurt van deze automaat je band plat rijdt.”

“Eigenlijk is het de bedoeling dat iemand die zijn laatste reservetub­e gebruikt heeft, hier eentje uit de automaat draait voor het geval hij verderop nog met een lekke band zit”, zegt Vanessa. Daan Hens (25) uit Grobbendon­k heeft het al eens meegemaakt dat hij platte band stond zonder reservetub­e. “Naar huis bellen is ook altijd een optie, maar dit is beter”, lacht hij.

Ook in Aartselaar en Boechout zijn er binnenband­enautomate­n. Maar daar steken geen CO₂-patronen of energiegel­s in.

Luc Cloosterma­ns Wielertoer­ist “Ik heb altijd wel reservetub­es bij mij, maar je weet maar nooit.”

Daan Hens Wielertoer­ist “Naar huis bellen als je een platte band hebt is ook een optie, maar dit is beter.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Vanessa met een doosje binnenband­en in de hand bij de automaat. “De man die de automaat kwam vullen, wou er ook bier bijdoen, maar dat wil ik niet. Pulderbos heeft genoeg cafés.”
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Vanessa met een doosje binnenband­en in de hand bij de automaat. “De man die de automaat kwam vullen, wou er ook bier bijdoen, maar dat wil ik niet. Pulderbos heeft genoeg cafés.”
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium