Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoef me niet meer te verschuile­n”

Na veertig operaties, jaren van pijn en boekpublic­atie onthult moeder van vier dochters haar ware identiteit

- PATRICK VAN DYCK

Carine Willems Auteur

“Of ik gelukkig ben? Dat kan ik niet zeggen, ik ben hoogstens tevreden. Maar ik kan mijn situatie alleen maar aanvaarden.”

Toen Carine Willems (56) in 2004 voor lange tijd immobiel was als gevolg van een onderbeena­mputatie, besloot ze onder het pseudoniem Marie Verwillen haar verhaal in het boek Sterke

Bakens van zich af te schrijven. Nu, veertien jaar later, heeft ze ook haar knie moeten laten amputeren en werkt ze aan een nieuw boek.

“Ik wil me niet langer verschuile­n. Dit ben ik, Carine, mijn weg zoekend op één been, met vallen en opstaan en dit is mijn verhaal”, vertelt Carine Willems wanneer we haar op haar werk ontmoeten. “Met mijn beperkinge­n en mijn sterkte. Met alle mooie dingen die mijn leven kruisen. Maar met de pijn die mijn leven vaak beheerst.”

Wie haar boek leest, valt van de ene verbazing in de andere. Het leven sloeg bij Carine ongemeen hard toe, met als dieptepunt haar beenamputa­tie. Toch bewandelt ze haar weg met opgeheven hoofd. Of ze gelukkig is? “Nee, gelukkig kan ik niet zeggen. Hoogstens tevreden.”

Ziekenhuis­opnames

“Als 17-jarige basketter werd ik, na een eerder simpele operatie aan mijn enkel, het slachtoffe­r van een medische fout. Door foutieve inspuiting­en met fenol raakte mijn linkeronde­rbeen grotendeel­s verlamd. Dat resulteerd­e in een juridische mallemolen waarin ik gefrustree­rd achterblee­f omdat ik niet meer kon basketten, steeds een beugel moest dragen en niet meer het zorgeloze leven kon leiden dat ik voordien had. Het was vaarwel jeugd, welkom ziekenhuis­opnames. Maar ik bleef dapper. Dat been, dat me zoveel pijn en beperkinge­n gaf, bleef een deel van mezelf. Ik koesterde dat arme ding.”

Doorheen de jaren viel steeds vaker het woord ‘amputatie’. “Ik wou dat woord niet verder laten gaan dan tot aan de rand van mijn bewustword­ing. Ik haatte het en hield mezelf voor mijn onderbeen zolang mogelijk te behouden. Maar in 2004 moest het dan toch worden geamputeer­d.”

Als deel van het aanvaardin­gsproces en vooral ook als loutering, schreef ze haar boek. “Ik schreef Sterke Bakens onder een pseudoniem omdat ik op dat moment nog niet klaar was om mijn masker af te zetten. Veel vrienden, mijn sterke bakens, leerden me te aanvaarden zoals ik was. En ik had nog een belangrijk anker: mijn knie. Daardoor kon ik opnieuw mijn grenzen blijven ver- leggen. Maar nu heb ik mijn knie ook niet meer.”

De amputatie kwam voor Carine totaal onverwacht. “Het was niet verenigbaa­r met de strijd die ik al die jaren had geleverd om hem te kunnen behouden. Het verlies van mijn knie betekende veel minder bewegingsv­rijheid en veel moeilijker stappen.”

Het aantal operaties dat Carine inmiddels moest ondergaan, is nauwelijks bij te houden. “Mijn eerste operatie herinner ik me nog als de dag van gisteren, die was op 4 april 1979. Inmiddels moeten het er zo’n veertig zijn.”

Maar aan opgeven denkt ze niet. “Om toch niet alle bewegingsv­rijheid te moeten verliezen, wil ik opnieuw revalidere­n en wil ik voor een bionische knie gaan. Die kost 27.000 euro. Maar de mutualitei­t betaalt daar maar een fractie van terug. Door mijn beperking werk ik nog maar twee dagen per week als klinisch laborante. Dus ook daarin schuilt een beperking.”

Een bionische knie zou Carine opnieuw mobieler en minder afhankelij­k kunnen maken. “Om de kosten te kunnen betalen, heb ik besloten om mijn destijds uitgegeven boek te promoten. Alle beetjes helpen. Maar het is ook de bedoeling om een inspiratie te zijn voor anderen. Ik wil een hart onder de riem steken bij wie meemaakte wat ik heb doorgemaak­t, maar niet steeds de kracht heeft om weer op te staan.”

Wie Carine wil steunen of een boek wil kopen, kan een mail sturen naar carine_willems@telenet.be

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Carine Willems wil vooruitkij­ken. “Ik wil niet verbitterd zijn.”
FOTO PATRICK VAN DYCK Carine Willems wil vooruitkij­ken. “Ik wil niet verbitterd zijn.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium