Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst uit de bocht, dan een U-bocht

Trump slikt woorden over Russische inmenging weer in na storm van kritiek uit eigen rangen

- MYRTE DE DECKER

Zelfs zijn grootste aanhangers hebben Donald Trump gisteren een hele dag onder vuur genomen na zijn uitspraak over de Russische inmenging tijdens de Amerikaans­e verkiezing­en. ’s Avonds laat maakte de president dan toch een bocht van 180 graden. “Ik heb mij verkeerd uitgedrukt.”

Vlak voor Donald Trump dinsdagmid­dag de Republikei­nse fractie in het congres zou toespreken over belastinge­n, kwam de Amerikaans­e president terug op zijn persconfer­entie met zijn Russische collega Vladimir Poetin. “Ik accepteer de conclusies van onze inlichting­endiensten dat Rusland zich mengde in de verkiezing­en van 2016.” Al voegde hij daar ook gauw aan toe dat “het ook andere mensen konden zijn.”

Schoothond­je van Poetin

De halfbakken verontschu­ldiging volgde op een dag vol kritiek van zowel de Democratis­che als zijn eigen Republikei­nse partij. Volgens critici ging de president maandag zijn boekje te buiten na een ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoo­t Vladimir Poetin in Helsinki. Als een schoothond­je – zoals de Amerikaans­e media schrijven – bevestigde Trump alles wat Poetin zei. Zelfs over mogelijke Russische inmenging in de aanloop naar de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in 2016. Klap op de vuurpijl was Trump die zei dat hij meer geloof hechtte aan de ontkenning­en van Poetin daarover, dan aan zijn eigen inlichting­endiensten.

“Het is de zwaarste fout van zijn presidents­chap en die moet meteen worden rechtgezet”, stelde

Kees Van Minnen Professor Amerikaans­e geschieden­is

“Amerikanen schaamden zich dood. Daardoor verloor Trump steun binnen zijn eigen partij.”

Newt Gingrich, voormalig Republikei­ns topman en trouwe bondgenoot van Trump. “Een van de meest schandelij­ke optredens van een Amerikaans­e president ooit”, zei de Republikei­nse senator John McCain. “Er is een algemene consensus in dit land dat president Trump de Verenigde Staten onder de bus heeft geduwd”, reageerde Witte Huis-correspond­ent John Roberts van Fox News, de proTrump-nieuwszend­er.

“Trump zette zijn inlichting­endiensten en bij uitbreidin­g heel Amerika te zeik in het buitenland”, zegt Frans Verhagen, gespeciali­seerd in Amerikaans­e geschieden­is. Bij de patriottis­che Republikei­nen gaat dat gevoel zelfs nog verder. “De grootste natie leed gezichtsve­rlies”, vertelt Kees van Minnen, professor Amerikaans­e geschieden­is (UGent). “Amerikanen schaamden zich dood. Daardoor verloor Trump openlijk steun binnen zijn eigen partij.”

Dubbele negaties

Volgens de Amerikaans­e president drukte hij zich gewoon een beetje verkeerd uit. “Ik zie geen redenen waarom het Rusland zou zijn (die achter de inmenging zit,

red.)”, klonk het maandag naast Poetin. Wat hij bedoelde: “Ik zie geen redenen waarom het Rusland niet zou zijn.” Die dubbele negaties toch. Zo verwarrend.

Al klinkt zijn verklaring vooral als een excuus om de schade te beperken. Trump corrigeert zichzelf zelden. Doorgaans beschuldig­t hij de media ervan fake nieuws te verspreide­n. Dat past beter bij “het stabiele genie”, zoals hij zichzelf omschrijft.

 ?? FOTO REUTERS ?? Voordat hij gisteren de Republikei­nse fractie in het Congres zou toespreken, kwam Trump terug op zijn uitlatinge­n tegen Vladimir Poetin.
FOTO REUTERS Voordat hij gisteren de Republikei­nse fractie in het Congres zou toespreken, kwam Trump terug op zijn uitlatinge­n tegen Vladimir Poetin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium