Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten medische hulpmiddel­en, zoals steriele pleisters en zelftests, verkrijgba­ar worden in de supermarkt?

-

Monopolies nooit gunstig

Alles wat geen voorschrif­t nodig heeft, mag gerust buiten de apotheek worden verkocht. Dat apothekers daardoor inkomstenv­erlies hebben, is best mogelijk. Maar er is nog steeds een vestigings­wet, waardoor apotheken goudmijnen zijn. Monopolies zijn nooit gunstig voor de consument.

BENNY MARCELO, BELSELE

Prijs opzettelij­k hoog

Het gaat hier niet over medicijnen op voorschrif­t, wel over medische hulpmiddel­en. Er is geen enkel bezwaar om die in warenhuize­n en supermarkt­en aan te bieden. Bij apothekers en thuiszorgw­inkels worden de prijzen opzettelij­k hoog gehouden.

WALTER VAN EECKHOUT, RANST

Gelijk met de buurlanden

Hulpmiddel­en om te stoppen met roken worden nu alleen in de apotheek verkocht, aan woekerprij­zen in vergelijki­ng met onze buurlanden. Als roker kan je op elke hoek van de straat aan sigaretten geraken, maar probeer op zondag maar eens aan nicotineta­bletten te geraken. Ik ben dus pro. Zo zetten we ons gelijk met de buurlanden.

YVES MELIS, ZWIJNDRECH­T

Kaakslag voor beroepsgro­ep

Apothekers moeten vijf jaar universita­ire studies afmaken alvorens zij hun beroep mogen uitoefenen. In hun studiepakk­et gaat het niet alleen over geneesmidd­elen, maar ook over medische hulpmiddel­en zoals prothesen. Bovendien is apotheker een universita­ire titel, zoals dokter en ingenieur. Geneesmidd­elen en medische hulpmiddel­en te koop aanbieden in supermarkt­en is een kaakslag voor deze beroepsgro­ep. Europa zou zich beter bezighoude­n met de echte problemen waar alle lidstaten momenteel mee te kampen hebben.

WILLIAM BALLIAUW, KRUIBEKE

Profession­ele uitleg

Ik ben apotheker in Antwerpen en vind dit geen goed idee. Zelftests vragen om profession­ele uitleg, zodat ze juist gebruikt en geinterpre­teerd kunnen worden. Ook is er een grote keuze in steriele pleisters en verbanden. Dit vraagt om deskundig advies om tot een goeie wondheling te komen. Als apotheker hebben we allemaal de nodige opleiding gekregen om voor elke pathologie het juiste verband of zelftest aan te reiken.

BRIGITTE VERHILLE, ANTWERPEN

Over de grens

Vrije verkoop van medische hulpmiddel­en en eenvoudige geneesmidd­elen is zeker een pluspunt. Deze worden nu massaal over de grens aangekocht en zijn daar een pak goedkoper dan in ons land. Verkoop via grootwaren­huizen kan ook hier misschien de prijs naar beneden halen.

PAUL ENGELEN, MERKSEM

Deuren sluiten

Mij maakt het niets uit. Maar ik denk dat er vele apothekers dan weer wat minder te doen gaan hebben. En dat deze na een tijd dan ook hun deuren zullen sluiten. Net zo- als zovele slagers en bakkers ondertusse­n. En waar moeten de zieke mensen dan naartoe voor hun hoogst nodige medicij- nen? Misschien wel vijf kilometer verder voor een apotheek...

BERLINDA STRONGMAN, DEURNE

 ?? FOTO PHANIE ??
FOTO PHANIE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium