Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geldhof toch weer gebuisd

Geen bloedbad bij fysieke en theoretisc­he proeven dit jaar, maar...

- (dvd, vdm)

Terwijl de fysieke en theoretisc­he proeven vorig jaar een bloedbad waren, is Frederik Geldhof deze keer de enige van de 23 hoofdschei­dsrechters die verwezen wordt naar de herkansing op 23 augustus. Bij de assistente­n waren er vier slachtoffe­rs, waarvan twee uit 1A. “In vergelijki­ng met vorig jaar ben ik tevreden”, aldus scheidsrec­htersbaas Johan Verbist.

Vorig seizoen moest scheidsrec­htersbaas Johan Verbist liefst vijf hoofdschei­dsrechters missen voor de competitie­start. Christof Dierick en Frederik Geldhof zakten voor de fysieke proeven, Erik Lambrechts voor de theorie. Serge Gumienny en Luc Wouters waren nog met vakantie en kwamen niet opdagen voor de eerste zit. Dit keer gaat het om slechts één hoofdref, al is het een “recidivist”.

Vorig jaar zakte Geldhof zowel tijdens de eerste als de tweede zit voor de fysieke proeven die scheidsrec­hters voor 1A en 1B moeten doorstaan door toedoen van een blessure.

De 41-jarige Geldhof faalde dit keer voor de sprints (zes keer 40 meter in 6 seconden), waar hij gezien zijn leeftijd ook wat voor vreesde. De conditiete­st (veertig keer 75 meter in 15 seconden) deed hij dus niet meer mee. Geldhof was niet bereikbaar voor commentaar.

“Aan de omstandigh­eden lag het niet, de test vond om 9 uur ’s ochtends plaats”, aldus scheidsrec­htersbaas Verbist. “Frederik was vooral kwaad op zichzelf, maar denkt er niet aan om de handdoek in de ring te gooien. Hij heeft me verzekerd dat hij op 23 augustus aan de herkansing zal deelnemen. Als hij vier, vijf weken specifiek op explosivit­eit traint, moet het lukken.”

Drie assistente­n gebuisd

De West-Vlaming Geldhof heeft een vaste job bij het isolatiebe­drijf Recticel, waar hij onderhande­laar is, maar het is toch een flinke streep door de rekening als je weet dat een hoofdschei­dsrechter in eerste klasse een brutovergo­eding van 1.900 euro per match krijgt. Geldhof is bovendien een van de meest ervaren refs van het huidige korps. Er was wel nog één slachtoffe­r onder de assistente­n. Het gaat om Kevin Dhondt, nota bene assistent van Geldhof.

In de namiddag vonden de theoretisc­he tests plaats. Daarvoor faalden drie assistente­n: Raf Eerdekens, Romain Devillers en Christophe Battiston. Die eerste twee zijn assistente­n in 1B, die laatste in 1A. Ook alle Video Assistent Referees (VAR) namen deel aan het theoretisc­h examen, waarbij tien meerkeuzev­ragen moeten worden beantwoord en slaagden. Vorig seizoen waren er van de 69 refs en assistente­n in het profvoetba­l liefst 24 onbeschikb­aar bij de start. “In vergelijki­ng met vorig jaar ben ik tevreden. Dit keer is het geen gepuzzel zoals toen”, zegt Verbist.

 ?? FOTO BELGA ?? Frederik Geldhof.
FOTO BELGA Frederik Geldhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium