Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gestorven voor een steviger achterwerk

Vlucht van dokter na dood patiënte legt uitwassen van plastische chirurgie bloot

-

Braziliane­n vinden dat iedereen het recht heeft om mooi te zijn. Cosmetisch­e chirurgie is er een echte rage. Maar soms loopt het mis. Zoals bij de 46-jarige Lilian Calixto, die overleed na een behandelin­g bij de omstreden tv-dokter Denis Furtado. De dokter sloeg na haar dood op de vlucht.

Bankierste­r Lilian Calixto (46) was eigenlijk een natuurlijk­e schoonheid. Maar zoals veel Braziliaan­se vrouwen wilde ze graag wat stevigere billen. Dus trok ze naar Rio, naar dokter Denis Furtado (45). De dokter, bijgenaamd Dr. Bumbum, geniet in Brazilië enige bekendheid, dankzij televisieo­ptredens en de sociale media.

De ingreep vond afgelopen zaterdagav­ond plaats in Dr. Furtado’s flat in een chique wijk in Rio de Janeiro. De televisied­okter was nauwelijks begonnen met de injecties toen het misliep. Mevrouw Calixto kreeg ademhaling­sproblemen en haar toestand ging zienderoge­n achteruit. Dr. Furtado bracht haar nog ijlings naar het ziekenhuis. Twee uur later, minder dan drie uur na de injecties, overleed ze.

Wat er juist is misgegaan, wordt nog onderzocht. Volgens Braziliaan­se media injecteerd­e dokter Bumbum PMMA, een stof die plastisch chirurgen meestal gebruiken om rimpels weg te werken.

Op de vlucht

Dr. Bumbum was alvast niet van plan om zelf uit te leggen wat er gebeurd is, want hij is op de vlucht geslagen nadat hij zijn pati- ënte in het ziekenhuis had afgezet. Inmiddels is een arrestatie­bevel tegen hem uitgeschre­ven. Evenals tegen zijn moeder, een ex-dokter die vroeger al haar vergunning kwijtspeel­de en die bij de ingreep aanwezig was. Furtado’s 19-jarige vriendinne­tje, die als secretares­se bij hem werkte, werd wel opgepakt door de politie.

Furtado had volgens de Braziliaan­se krant

O Globo geen vergunning om in Rio de Janeiro de geneeskund­e te beoefenen. Hij had ook, van vroeger al, een waslijst strafklach­ten aan zijn broek, onder meer wegens de onwettige uitoefenin­g van de geneeskund­e. Hij zou zelfs ooit, in 1997 toen hij 24 was, beschuldig­d geweest zijn van moord. Op veel sympathie van zijn collega’s hoeft Dr. Furtado dan ook niet te rekenen. De Regionale Medische Raad van Rio de Janeiro heeft een onderzoek geopend naar het overlijden van Lilian Calixto.

Charlatans

De sector van de plastische chirurgie wordt steeds meer geplaagd door charlatans, klaagt Niveo Steffen, de voorzitter van de Braziliaan­se Vereniging van Plastisch Chirurgen.

In Brazilië is cosmetisch­e chirurgie een echte rage. In 2016 werden er meer dan 2,5 miljoen cosmetisch­e ingrepen uitgevoerd. Het land is daarmee, na de VS, de grootste ‘consument’ van plastische chirurgie ter wereld.

Wie het zich enigszins kan veroorlove­n, spaart om zijn lichaam mooier te laten ma- ken. Vrouwen en ook steeds meer mannen verbergen allerminst dat ze een borstvergr­oting, een buttlift of facelift, een liposuctie of een neuscorrec­tie hebben gehad. Integendee­l: ze lopen er vaak mee te koop. Plastische chirurgie is in Brazilië een heus statussymb­ool geworden. En die rage lokt steeds meer charlatans zoals Denis Furtado.

 ?? FOTO RR ?? De plastisch chirurg is op de vlucht. Beneden het dodelijke slachtoffe­r.
FOTO RR De plastisch chirurg is op de vlucht. Beneden het dodelijke slachtoffe­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium