Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: matrozen en kapiteins (en lang van huis zijn is geen voorwaarde)

Waterbus op Schelde breidt uit wegens groot succes

- PATRICK VAN DE PERRE www.dewaterbus.be.

“Wie houdt van werken op het water en toch iedere avond thuis wil zijn, moet op de Waterbus komen werken”, zegt Selmar (25). Hij is matroos en vaart sinds maart op het traject Antwerpen-Kruibeke. Het bedrijf is op zoek naar nieuw personeel.

De Waterbus, die nu al een jaar over de Schelde vaart als een nieuwe vorm van openbaar vervoer, is een succes. Er wordt volop gewerkt aan een uitbreidin­g in het noorden en oosten van de stad. Wanneer de nieuwe lijnen over het water in gebruik worden genomen, zullen de haven en Wijnegem met het centrum van Antwerpen verbonden worden.

Nu al worden er testvaarte­n van en naar de nieuwe bestemming­en gehouden. Voor de nieuwe lijnen officieel van start gaan, moet er eerst nog personeel bijkomen.

De Waterbus is onderdeel van Aqualiner, een Rotterdams bedrijf. Ze zijn op zoek naar kapiteins, matrozen, stewards en stewardess­en. Die hopen ze dit najaar te kunnen aanwerven.

Dienstboek­je en EHBO-kennis

“Niet iedereen kan zomaar op een boot werken. Je moet over een dienstboek­je beschikken, dat een garantie is dat je over voldoende kennis en ervaring beschikt om als matroos te werken. En verder moet je EHBO beheersen”, zegt Selmar.

De van oorsprong Nederlands­e matroos doet allerlei klussen op de Waterbus. “De boot vastleggen bij het aanmeren en ervoor zorgen dat de passagiers veilig aan boord kunnen, bijvoorbee­ld. Maar je moet ook de kapitein kunnen bijstaan indien nodig. Nautische vaardighed­en zijn dus absoluut noodzakeli­jk”, legt Selmar uit.

Matroos is stilaan een knelpun- tenberoep aan het worden. Veel, vooral jongere mensen voelen er weinig voor om lange tijd van huis te zijn. Maar dat is in dit geval dus geen probleem.

Selmar heeft een maritieme opleiding en vaarde een tijdje op vrachtsche­pen op de binnenwate­ren. “Toen was ik soms een paar weken van huis en was er weinig sociaal contact. Dat is nu anders. Wat me in werken op de Waterbus aantrekt, is dat je veel mensen ontmoet en de kans krijgt om even een praatje te maken. Eigenlijk is het heel simpel. Als je houdt van werken op het water is dit een prachtige baan.”

Duurzaam alternatie­f

De Waterbus, die vorig jaar in de vaart werd genomen, is een succes. Sinds juli van vorig jaar heeft de boot meer dan 210.000 passagiers vervoerd. En de verwachtin­g is dat dit aantal nog zal toenemen. Zeker omdat er over enkele maanden nieuwe trajecten bijkomen.

“De start van de Waterbus was pionierswe­rk. Watermobil­iteit was tot voor kort onbekend in Antwerpen, maar wel meteen bemind. Het succes heeft bewezen dat er nog veel potentieel in zit. De Waterbus bereidt zich, met de zoektocht naar schippers en matrozen, nu al voor op het nieuwe traject naar het oosten en het noorden van Antwerpen. We nemen aan dat ook dat een succes zal worden”, zegt de Antwerpse schepen van Haven Marc Van Peel (CD&V).

Het Havenbedri­jf Antwerpen subsidieer­t de Waterbus als alternatie­f voor de files op de weg. “Met de extra haltes belooft het opnieuw eenvoudige­r te worden voor wie zich duurzaam wil verplaatse­n in en rond Antwerpen, zonder de wagen te gebruiken. En dat is dubbele winst.”

Selmar

Matroos Waterbus

“Toen ik op vrachtsche­pen werkte, was ik soms een paar weken weg en was er weinig sociaal contact. Op de Waterbus kan ik met veel mensen even een praatje maken.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Selmar werkt als matroos op de Waterbus. “Ik heb allerlei taken, zoals de boot vastleggen bij het aanmeren en de passagiers veilig aan boord brengen. Maar je moet ook de kapitein kunnen bijstaan indien nodig.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Selmar werkt als matroos op de Waterbus. “Ik heb allerlei taken, zoals de boot vastleggen bij het aanmeren en de passagiers veilig aan boord brengen. Maar je moet ook de kapitein kunnen bijstaan indien nodig.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium