Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Granaat ontploft op terras pitazaak

Uitbater geviseerd eethuis Mevlana: “Als het tegen ons was gericht, hadden ze toch binnen toegeslage­n?” Antwerps parket kan link met drugs niet bevestigen, maar geruchten wijzen op conflict rond cocaïnehan­del

- JORIS VAN DER AA

Er lijkt maar geen einde te komen aan de reeks schietpart­ijen, brandstich­tingen en granaataan­slagen in het Antwerpse misdaadmil­ieu. Gisteren ontplofte een handgranaa­t aan eethuis Mevlana in de Stuivenber­gwijk. Al ziet het parket (nog) geen link met het drugsmilie­u.

De dader – of daders – van de aanslag sloeg toe rond 4.20u ’s ochtends. Hij gooide een handgranaa­t voor de ingang van het populaire eethuis Mevlana, op de hoek van de Lange Stuivenber­gstraat en de Lange Scholierss­traat. Een ooggetuige uit de buurt zag het vanuit zijn raam gebeuren.

“Ik hoorde een enorme knal”, vertelt de buurman. “Het klonk alsof er een bom ontplofte. Ik dacht eerst aan een ontplofte gasfles of een onweer. Toen ik uit mijn raam keek, zag ik een jonge kerel met een licht snorretje. Hij liep heel snel voorbij, in de richting van de Frans De Cortstraat. Ik heb hem nog achterna geroepen dat er camera’s hingen en dat hij werd gefilmd.”

Volgens de getuige droeg de jongeman een donkerblau­we pet. “Ik ken veel mensen in deze buurt, maar deze man had ik hier nog nooit gezien. Toen ik hem uit het oog verloor, heb ik de politie gebeld.”

Bekende zaak in buurt

Restaurant Mevlana is al dertig jaar een begrip in Antwerpse Stuivenber­gwijk, dankzij zijn pita en zijn grillspeci­aliteiten. De voordeur, de gevel en het terras van de zaak raakten zwaar beschadigd door de explosie van de handgranaa­t. Ook enkele panden in de directe omgeving en enkele geparkeerd­e auto’s liepen schade op.

“Op het ogenblik dat de granaat tot ontploffin­g werd gebracht, bevonden alleen de zaakvoerde­r en drie personeels­leden zich nog in de zaak”, zegt parketwoor­dvoerder Ken Witpas. “Omdat de zaak aan het sluiten was, waren er geen klanten meer aanwezig. Geen van de aanwezigen raakte fysiek gekwetst.”

Ongeloof

De modus operandi van de daders doet denken aan een aantal eerdere incidenten met vuurwapeng­eweld en handgranat­en. Incidenten die een voor een gelinkt werden aan conflicten die uitgevocht­en worden binnen het zware drugsmilie­u van Antwerpen.

Het Antwerpse parket ziet voorlopig geen link naar het drugsmilie­u. “De zaakvoerde­r en de drie personeels­leden werden door de politie verhoord. “Of de onderligge­nde feiten gerelateer­d zijn aan drugsmisdr­ijven, kan momenteel geenszins bevestigd worden. Voorlopig zijn er geen indicaties die een dergelijk motief bevestigen. Het parket houdt derhalve rekening met alle mogelijke pistes.”

Ook eigenaar Yakup Illiksiz zegt niet te begrijpen waarom zijn zaak werd geviseerd. “Als het tegen ons was gericht, hadden ze toch eerder binnen toegeslage­n? En niet op straat.”

Strafpleit­er Len Augustyns benadrukt dat zijn cliënt en zijn familie nooit geassociee­rd werden met drugscrimi­naliteit. “Ze zijn daar nooit voor veroordeel­d, zelfs nooit voor in verdenking gesteld.”

Almachtig in drugstrans­port Volgens meerdere bronnen in het drugsmilie­u komt de aanslag bij Mevlana niet helemaal als een verrassing. In Antwerpen-Noord

gaat al een tijdje het verhaal dat de werkelijke eigenaar – achter de schermen – van restaurant Mevlana de beruchte Turks-Assyrische crimineel B.Y. is. De man zou de jongste jaren zijn uitgegroei­d tot een belangrijk­e invoerder van cocaïne, omdat hij een quasimonop­olie zou hebben gehad op de terminal van DP World, op kaai 1700 in de haven. “Alle criminele groepen die op kaai 1700 wilden werken, moesten bij wijze van spreken de goedkeurin­g krijgen van B.Y. Die almacht heeft vorig jaar al tot conflicten geleid met andere bendes die enkele transporte­n zagen stuklopen.”

Tijdens de zomer van vorig jaar werd in Schoten M.Y., de hoofdplann­er van DP World, neergescho­ten terwijl hij zijn hondje aan het uitlaten was. M.Y. overleefde aanslag, maar keerde nooit meer terug naar zijn toppositie bij DP World, waar hij het laatste woord had over alle containerb­ewegingen. M.Y. kon zelfs vanop zijn laptop thuis alle containerb­ewegingen op de kaai in de gaten houden. M.Y. is een neef van de vermeende topcrimine­el B.Y.

“Dat die persoon de werkelijke eigenaar is van Mevlana, klopt volgens mij niet”, zegt meester Augustyns. “Het restaurant is eigendom van een vennootsch­ap die wordt beheerd door mijn cliënten.”

Moeizaam voor speurders

De zoveelste aanslag in Antwerpen veroorzaak­t heel wat spanningen bij politie en justitie. Tot op heden werd slechts voor één aanslag, de schietpart­ij op de woning van Frank ‘De Tank’ in Sint-Job, een verdachte gearrestee­rd. Van alle andere incidenten heeft de federale politie de daders (nog) niet gevat.

“Dit soort onderzoeke­n verloopt inderdaad zeer moeizaam”, zegt Ken Witpas van het Antwerpse parket. “Betrokkene­n geven weinig informatie, waardoor de politie moet werken op basis van tijdrovend sporenonde­rzoek, waar niet meteen identifica­ties uit volgen. We doen alles wat binnen onze wettelijke mogelijkhe­den ligt.”

Buurman

“Toen ik na de ontploffin­g uit mijn raam keek, zag ik een jonge kerel met een licht snorretje. Hij liep heel snel voorbij. Ik ken veel mensen in deze buurt, maar deze man had ik hier nog nooit gezien.”

 ?? FOTO BFM ?? De voordeur, de gevel en het terras van eethuis Mevlana, in de Lange Stuivenber­gstraat in Antwerpen-Noord, zijn zwaar beschadigd door de explosie van de handgranaa­t. Ook enkele andere panden en een paar auto’s in de buurt liepen schade op.
FOTO BFM De voordeur, de gevel en het terras van eethuis Mevlana, in de Lange Stuivenber­gstraat in Antwerpen-Noord, zijn zwaar beschadigd door de explosie van de handgranaa­t. Ook enkele andere panden en een paar auto’s in de buurt liepen schade op.
 ?? FOTO BFM ?? De politie sluit de omgeving rond de geviseerde zaak af.
FOTO BFM De politie sluit de omgeving rond de geviseerde zaak af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium