Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van misbruik verdachte pater mag bij kinderen blijven

Onderzoek naar Antwerpena­ar Jan Van Dael blijft dode letter

- PIETER HUYBERECHT­S

Het gerechteli­jk onderzoek tegen de Antwerpse pater Jan Van Dael (78) heeft onvoldoend­e bewijs opgeleverd. Dat bevestigt het federaal parket. De klachten van kindermisb­ruik die hem deden vluchten uit België zijn verjaard, die uit de Braziliaan­se favela’s waarheen hij vluchtte zijn niet bewezen. Behoudens een mirakel voor de speurders mag Van Dael zijn oude dag doorbrenge­n tussen de weeskinder­en.

Alles is de voorbije jaren geprobeerd om pater Jan Van Dael uitgelever­d te krijgen en hier te berechten. Omdat de klachten van verregaand­e handtastel­ijkheden in zijn schuiloord Fortaleza in Brazilië bleven komen. Klachten van zijn eigen huishoudst­er, die niet langer kon aanzien hoe de Antwerpse pater omging met de straatkind­eren over wie hij zich ontfermde. En dus trok in 2016 een speciaal onderzoeks­team met een federaal magistraat, een onderzoeks­rechter en speciaal opgeleide speurders naar Brazilië om ter plaatse kinderen te verhoren. Ook Van Daels computer en documenten werden in beslag genomen, in de hoop bewijs van seksueel misbruik te vinden.

Chiro Deurne en Merksem

Het was een ultieme poging, nadat Van Dael in 1989 uit België was gevlucht. Na tientallen klachten van misbruik tijdens Chirokampe­n in Deurne en Merksem. Verhalen van jongeren die beweerden dat pater Jan “in hun broek zat”, “stiekem wou tongzoenen” en “filmpjes maakte onder de douche”. Van Dael werd zo, samen met de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe, een van de prominente figuren in Operatie Kelk, het grootschal­ige onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Kerk. Plots regende het klachten. “Omdat de meeste pas in 2010 werden ingediend, werd hij gered door de verjaring”, zegt een goedgeplaa­tste bron. En dus moest het bewijs in de favela’s gezocht worden. Daar werd hij al in 2005, lang voor Operatie Kelk dus, in de gaten gehouden door het Braziliaan­se gerecht. Ook de jeugdbesch­erming moeide zich met de zaak. Want het was klaar als pompwater: “Padre Jan” deed er meer dan onderdak verlenen aan straatkind­eren, elke middag soep uitdelen en eucharisti­e geven. De geruchten over seksueel misbruik waren te hardnekkig.

“Roddels”

Tegenover onze krant deed Van Dael de vele verhalen af als “roddels om vanuit België zijn reputatie te schaden”. In een documentai­re gaf hij zowaar toe een pedofiel te zijn. “In de zin dat ik liefde koester voor kinderen. Maar niet in de zin van het seksuele. Ik ben geen pedoseksue­el.”

De resultaten van dat speciaal onderzoeks­team in 2016 vallen tegen, blijkt nu. Tal van straatkind­eren klapten dicht toen gepeild werd naar het misbruik. Niet onlogisch, aangezien de Antwerpse

pater hen van voedsel en onderdak voorziet. Ook op zijn computer konden speurders niets strafbaars ontdekken. Mirakel nodig

De laatste strohalm: bewijzen zoeken in de financiële transactie­s van de pater om bijvoorbee­ld te kunnen aantonen dat hij de kinderen zwijggeld betaalde. De resultaten daarvan worden eerstdaags onderzocht, maar de verwachtin­gen zijn laag, klinkt het uit goede bron. Behoudens een mirakel voor de onderzoeke­rs zal zijn strafdossi­er op de raadkamer binnenkort geklasseer­d worden.

“Een grote teleurstel­ling”, reageert een Belgisch slachtoffe­r. “Hij heeft nooit verantwoor­ding hoeven af te leggen. Ik had die sluwe, vieze man graag in de ogen gekeken in een Belgische rechtbank.”

Zover zal het wellicht nooit komen. “Padre Jan” zal zijn oude dag slijten waar hij het wil: tussen de straatkind­eren.

 ?? FOTO RR ?? Jan Van Dael opende in Brazilië een weeshuis voor straatkind­eren.
FOTO RR Jan Van Dael opende in Brazilië een weeshuis voor straatkind­eren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium