Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als de sirenes weldra zwijgen

Sms, mail en gesproken berichten vervangen alarmsiren­es nucleaire en chemische bedrijven

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Een keer per half jaar loeien in ons land de sirenes, als test om ons te waarschuwe­n bij een nucleaire of chemische ramp. Maar daar komt binnenkort een einde aan. Yves Stevens van het federaal Crisiscent­rum blikt terug en vooruit.

WAT ZIJN SEVESO-SIRENES?

“Sinds zo’n twintig jaar staan er in het hele land zo’n 570 sirenes, dit in de buurt van nucleaire sites en de gevaarlijk­ste chemische bedrijven. De overheid wilde een moderne manier om haar bevolking te waarschuwe­n tegen onheil. Het gaat om luidspreke­rs bovenop scholen, bedrijven, allerlei masten, enzovoort”, stelt Stevens.

De sirenes zelf kunnen een luide toon verspreide­n. Er kunnen ook korte gesproken boodschapp­en worden omgeroepen.

“In de provincie Antwerpen staan er 159 sirenes, voornameli­jk rond de petrochemi­sche bedrijven in de haven en ook rond nucleaire installati­es zoals in Mol en Dessel. Ook de kerncentra­le van Doel heeft sirenes in de buurt.”

‘Seveso’ zelf is de naam van een stad in Noord-Italië, waar in 1976 een grote milieuramp plaatsvond. Die ramp heeft alleszins tot heel wat nieuwe Europese veiligheid­sregels gezorgd.

ZIJN DE SIRENES OOIT INGEZET?

“Nee, ze zijn nooit ingezet voor een reële noodsituat­ie. Wel blijven we ze regelmatig testen. Iedereen weet wel dat ze per drie maanden luidop worden getest, maar minder gekend is dat ze ook twee keer per dag stil worden getest”, vervolgt hij. “We doen als het ware een check of de installati­es bereikt kunnen worden en dus gebruikskl­aar zijn. Als er een alarm is, dan zal vaak de boodschap zijn om binnenshui­s te gaan schuilen, ramen en deuren dicht te houden. Vanaf dan is het ook goed andere media te volgen.”

WAT GAAT ERMEE GEBEUREN?

De sirenes staan ter discussie. Het onderhoud kost jaarlijks zo’n 410.000 euro en er zijn heel wat modernere communicat­iemiddelen. “Sowieso konden we vroeger maar een beperkt deel van de bevolking informeren. En ook de verstaanba­arheid van de boodschapp­en was problemati­sch, bijvoorbee­ld door de windrichti­ng. Maar we evolueren mee met de tijd en voeren nu Be-Alert in”, aldus de woordvoerd­er.

Er is sprake van dat de sirenes eind dit jaar zouden worden uitgeschak­eld, maar recent ver- klaarde minister van Binnenland­se Zaken Jam Jambon (N-VA) wel nog dat ze niet zouden verdwijnen vooraleer het alternatie­ve Be-Alert-systeem volledig werkt.

WAT IS BE-ALERT?

De opvolger van de sirenes is Be-Alert. Gebruikers die zich registrere­n kunnen in een noodgeval een gesproken boodschap, een sms of een e-mail ontvangen. “Een andere mogelijkhe­id is dat we gsm-operatoren vragen alle gsm’s rond bepaalde zendmasten

een sms te sturen”, vervolgt Stevens. “Dat gebeurde recent nog op de Gentse Feesten. Ook buitenland­ers krijgen die berichten automatisc­h.”

WAT MET MENSEN ZONDER TELEFOON OF E-MAIL?

“We gaan ervan uit dat mensen solidair zijn en ook elkaar mee zullen informeren, maar er kunnen ook nog steeds wagens die omroepen de baan op. Daarnaast bekijken we ook of we in de toekomst bijvoorbee­ld gemeenteli­jke infoborden ook snel noodberich­ten kunnen laten weergeven”, besluit hij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium