Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat moet ik hiermee, dacht ik toen de dokter die baby op mijn buik legde”

Isabeau viel in een diep gat na geboorte van Lucas en vindt het goed dat film ‘Tully’ postnatale depressie meer bespreekba­ar maakt

- KRISTIN MATTHYSSEN www.moederbaby.be

Lekkende tepels, borstpompe­n: de film Tully die momenteel in de bioscopen draait, schetst een eerlijk beeld van een postnatale depressie. Charlize Theron kwam 23 kilo bij voor haar kwabbelbui­k. “Realistisc­her dan prinses

Kate, die strak en geschminkt haar derde baby toonde”, zegt Isabeau

Verhaert (24), die zelf een postnatale depressie doormaakte.

Dat een Hollywooda­ctrice als Charlize Theron (42) meespeelt in een film over een postnatale depressie, kan Isabeau Verhaert uit Lint als ervaringsd­eskundige alleen maar toejuichen. “Dit is weer een nieuwe stap in het bespreekba­ar maken van wat nog altijd een taboe is”, vertelt Isabeau. “Toen ik op de Moeder Baby Eenheid in Zoersel werd opgenomen, kreeg ik de meeste bezoekers van alle mama’s. Dat komt omdat mijn familie, vrienden en ook mijn werkomgevi­ng op de hoogte waren van mijn depressie. Maar de meesten verzwijgen het. Alles moet tegenwoord­ig Instagramp­roof zijn.”

In de film neemt het uitgeputte personage van Charlize Theron op aandringen van haar schoonbroe­r een nachtnanny aan, om haar mentale gezondheid weer op de rails te krijgen. “Ik weet niet of dat bij mij een verschil zou hebben gemaakt”, zegt Isabeau. “Lucas sliep al na één week door. Ik heb dus bijna nooit onderbroke­n nachten gehad. Ik vind dat zelf moeilijk om te zeggen. Hij was eigenlijk de gemakkelij­kste baby die je je kan inbeelden.”

Lucas was ook een heel gewenste baby. “Ik wou altijd een jonge moeder worden. Ook mijn partner Bert was klaar voor het vaderschap. Mijn zwangersch­ap verliep normaal, buiten de gebruikeli­jke kwaaltjes. Omdat de gynaecoloo­g schatte dat Lucas al 4,3 kilo woog in mijn buik, werd de bevalling ingeleid na veertig weken en twee dagen. Ik kreeg hormonen toegediend om de weeën op te wekken. Lucas woog uiteindeli­jk vier kilo. Maar toen ze hem op mijn buik legden, kreeg ik geen gelukzalig gevoel. Ik had meer iets van: wat moet ik hiermee?”

De bevalling was zwaar.

Isabeau

Vocht tegen postnatale depressie

‘‘Iedereen moet tegenwoord­ig ‘Instagram-proof’ zijn, ook vlak na een bevalling.’’

Isabeau verloor veel bloed. “Ik had de grootste suite in de maternitei­t. Toen de verpleegku­ndige mij binnenreed vlak na de bevalling, zaten er al zes familieled­en te wachten. Lucas was het eerste kleinkind. Ik herinner me nog dat ik ben flauwgeval­len. ‘Iedereen buiten’, zei de verpleegst­er. Ook dat zou ik nu anders aanpakken. Ik zou meer rust nemen.”

Wachten op de roze wolk

Isabeau wachtte op de roze wolk. “Eerst dacht ik nog: het is de babyblues. Dat lees je wel vaker. Ik ben woensdag bevallen, en heb tot zaterdag het bed moeten houden met een blaassonde. Ik moest bloed bijkrijgen. Pas zaterdag heb ik Lucas voor het eerst zelf kunnen wassen. En zondag mocht ik al naar huis. Zo gaat dat tegenwoord­ig.”

De nacht voor ze naar huis mocht, was zwaar. “Lucas bleef huilen. Een schone luier, flesje, controlere­n of hij het niet te koud of te warm had: niks hielp. Ik drukte op het belletje voor de verpleegku­ndigen, maar ik moest mijn plan trekken. Zo leek het. Ik voelde mij in de steek gelaten en was heel opgelucht dat ik naar huis mocht.”

Kraamhulp had Isabeau thuis niet. “Niet nodig, dacht ik. Ik had het plan om de draad van mijn leven zo snel mogelijk op te pikken, en de baby gewoon overal mee naartoe te nemen. Zondag kwam ik thuis van de kraamklini­ek en diezelfde dag stonden we op de opening van de nieuwe zaak van een vriend, zoals gepland. Met

een vier dagen oude baby. Een dag later zat ik al op de trein naar Antwerpen.”

Lucas werd geboren eind september. Midden oktober begonnen er gaten in haar geheugen te komen. “Achteraf, tijdens mijn opname in de Moeder Baby Eenheid, heb ik geleerd dat ik te perfection­istisch ben. Ik vond het onrechtvaa­rdig dat Bert na tien dagen al opnieuw mocht gaan

werken, en dat ik drie maanden thuis moest blijven.”

Alles vers, geen potjesvoed­ing

Isabeau begon zichzelf te verwaarloz­en. “Ik bleef in bed liggen. De was stapelde zich op. Bert stond te dicht bij mij om te zien dat er iets mis was. Hij deed wat hij kon.”

Het was Isabeaus mama die zag dat het fout liep. “Eén keer heeft ze op het punt gestaan om in haar auto te stappen toen ik niet meteen de telefoon opnam. Pas op: ik zou Lucas nooit iets aangedaan hebben. Hij kwam niets tekort en kreeg zijn eten op tijd. Op het maniakale af. Omdat hij reflux had, is Lucas vrij snel fruit- en groentepap­jes beginnen eten. Mijn baby mocht niets uit een potje krijgen. Ik bereidde alles vers, tot op de gram correct zoals het moest. Zijn ensembles waren perfect. Zelfs kleedde ik mij niet meer aan, maar mijn baby moest mooi gekleed zijn.”

De moeder van Isabeau sleurde haar mee naar de huisarts. “Hij luisterde en gaf me handvaten om mijn leven weer in handen te nemen. Zo gaf hij mij de raad om dagschema’s op te maken, zodat ik een lijst kon afwerken. Maar in plaats van één A4’tje, werden dat bij mij drie A4’tjes. Als mijn lijstje ergens niet meer klopte – meestal was dat al in de voormiddag – crashte ik en kwam ik tot niets meer.”

Er kwamen vervolgafs­praken bij de huisarts en antidepres­siva. Half december mocht Isabeau weer gaan werken. “Ik dacht dat die afleiding mij goed ging doen, maar dat was niet het geval. Als administra­tief bediende had ik na mijn bevallings­verlof een heleboel mails weg te werken. Thuis deed ik Lucas van vrijdag tot maandag weg. Maar ik zorgde ervoor dat het niet opviel. De ene dag ging hij naar zijn peter, de volgende dag naar mijn ouders, en dan naar de ouders van Bert.”

De voeling met de realiteit verdween. “Ik moest naar de Carrefour voor een salade, maar bij aankomst wist ik het niet meer. Een depressie is heel raar. Je neemt niets meer op, je doet niet meer mee. De maandag nadat ik was beginnen werken, ben ik ingestort. Uiteindeli­jk heeft de huisarts mij doorverwez­en naar de Moeder Baby Eenheid van het psychiatri­sch centrum Bethaniën in Zoersel. Voor mij was dat een opluchting. Yes, ze gaan mij helpen!”

Het was midden december. Bert ging mee op intakegesp­rek. “Ik was boos dat ik niet meteen opgenomen kon worden. Er was een wachtlijst. Iemand die een psychose krijgt na de bevalling, gaat voor op iemand met een depressie. Nu snap ik dat, maar toen had ik het daar moeilijk mee. Mijn mama heeft zeven weken mantelzorg­verlof genomen op het werk. Ik mocht niet alleen zitten.”

“Je familie ondergaat het allemaal mee. De druk op die mensen is enorm. Ook Bert heeft afgezien. Ik was zo lichtgeraa­kt. Nog iets dat ik tijdens de therapie geleerd heb: dat ik vroeger nauwelijks over mijn gevoelens praatte. Dat heb ik in Zoersel moeten leren. ‘Als je het niet zegt, kan ik het niet weten’, heeft Bert wel eens geroepen. En hij had gelijk. Ik praatte ook niet tegen Lu- cas. In Zoersel heb ik geleerd hoe ik met mijn baby moest communicer­en.”

Van 13 februari tot 31 maart werden Isabeau en Lucas opgenomen in de Moeder Baby Eenheid. “Dat is kort. De gemiddelde opnameduur is drie maanden. Dat komt omdat ik het diepste van mijn depressie eigenlijk daarvoor al had doorgemaak­t. Ik was heel gemotiveer­d om te genezen, nam aan zo veel mogelijk activiteit­en deel. Sommige therapieën zijn samen met je baby, andere alleen met de therapeut of samen met de andere moeders. Het is een open afdeling. Bert kwam ’s morgens als hij met de late stond of ’s avonds als hij met de vroege stond. Zo zag hij Lucas ook elke dag.”

Bij de opname viel een enorme druk van Isabeaus schouders. “De baby’s slapen op een aparte kamer, met verzorgend­en die er desnoods de hele nacht mee rondstappe­n als ze huilen. Maar Lucas hoorde je niet. Hij heeft meteen urenlang aan één stuk geslapen. Ze vertelden me dat hij waarschijn­lijk heel veel van mijn emoties overgenome­n had. Hij was even uitgeput als ik. Nachtrust vormt een belangrijk deel van het genezingsp­roces.”

Genezingsp­roces

“De eerste week krijg je de tijd om te wennen aan de omgeving. De activiteit­en bouwen zich rustig op. Beseffen dat de situatie niet oké is, vormt de helft van het genezingsp­roces. Er zijn mama’s in de Moeder Baby Eenheid die niet inzien dat ze met een zwaar probleem zitten. Er waren verplichte activiteit­en waar ik naartoe ging, terwijl Bert op Lucas lette. Maar we gingen ook samen zwemmen, of naar de babymassag­e. Ik ging dansen met Lucas. In het begin vond ik het echt raar om die andere mama’s dat te zien doen. Spelenderw­ijs bouw je een band met je baby op en leer je wat baby’s leuk vinden om samen te doen. Ik ben in Zoersel ook veel gaan wandelen met Lucas.”

Wonen, werken, vrijetijd. Die drie thema’s zijn er ook in de Moeder Baby Eenheid. “Zo moesten we samen met onze baby naar de Colruyt om inkopen te doen, zodat we ’s middags zelf ons potje konden koken. Ik leerde mijn gevoelens op papier zetten en hield een dagboek bij. De contacten met de andere mama’s deden mij deugd. Ik was niet alleen!”

Met haar perfection­isme leerde Isabeau omgaan. “Ik weet nog dat ik in Zoersel al na vijftien seconden de microgolfo­ven opentrok om een flesje te warmen. Als dat na een minuut nog niet warm was, werd ik boos. Tot mijn persoonlij­ke begeleider zei: ‘Isabeau, als je elke tien seconden dat deurtje opent, geraakt dat nooit warm.’”

Na haar ontslag op 31 maart bleef Isabeau nog een tijdlang in dagopname in Zoersel, omdat ze zelf voelde dat ze het nodig had. “Op 1 juli ben ik opnieuw beginnen werken. Eerst acht uur per week, dan zestien uur, daarna vier vijfde. Mijn werkgever was heel begripvol.”

Drie jaar wachten

Bert wou altijd twee kinderen. “Maar met wat er allemaal gebeurd is, ben ik al blij dat we Lucas hebben. Misschien moeten we het bij eentje houden.” Isabeau lijkt dat momenteel ook te vinden. “Er wordt geadviseer­d om drie jaar te wachten na een postnatale depressie. De kans op herval bestaat altijd.”

Isabeau en Bert zijn niet beschaamd. “Als ze mij volgende week op het werk over dit interview aanspreken, dan is dat zo. Het gebeurt meer dan je denkt. Het overkomt je.” Ze weten allebei dat er nog moeilijke momenten zullen volgen. “Jij woont in de toonzaal van de Gero”, grapt Bert soms tegen Isabeau. “Ze zal moeten leren dat Lucas rommel zal maken.”

Isabeau gaat weer voltijds werken, Lucas heeft het naar zijn zin bij de onthaalmoe­der. Medicatie neemt Isabeau niet meer. “Het is oké om u soms niet oké te voelen. Dat is ook een belangrijk­e les die ik heb geleerd.”

Bert

Partner van Isabeau

‘‘Ik stond er te dicht bij, ik zag niet dat het helemaal mis liep.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Isabeau en Lucas. “Hij was een blok aan mijn been, omdat hij verhinderd­e dat ik mijn gewone leven kon verderzett­en.”
FOTO JORIS HERREGODS Isabeau en Lucas. “Hij was een blok aan mijn been, omdat hij verhinderd­e dat ik mijn gewone leven kon verderzett­en.”
 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit de filmTully, waarin Charlize Theron de minder rooskleuri­ge kant van het moederscha­p toont.
FOTO RR Een beeld uit de filmTully, waarin Charlize Theron de minder rooskleuri­ge kant van het moederscha­p toont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium