Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als ASO vindt dat Froome niet in de Tour hoort wegens imagoschad­e, heb dan ook het lef om deze ‘fans’ aan te klagen

-

De etappe over Alpenreuze­n Madeleine, Croix de Fer en met aankomst bovenop de mythische klim naar skioord Alpe d’Huez heeft alle beloftes ingelost en helaas ook enkele angsten bevestigd: de ontvangst van het publiek voor Chris Froome en zijn Skyploegma­ats was ronduit beschamend. Atleten uitjouwen vinden wij al bedenkelij­k, maar iemand van zijn fiets proberen te slaan, is ver over de limiet van het toelaatbar­e.

Chris Froome werd door een toeschouwe­r héél bewust en bijna met succes van de fiets gemept, er zijn nog voor de passage van de renners toeschouwe­rs opgepakt die eieren klaar hadden om naar renners en wagens van Team Sky te gooien. Er zijn eerder in deze Tour al toeschouwe­rs opgepakt voor het gooien van eieren naar een wagen van Team Sky. Het Britse team kreeg de kans om klacht in te dienen, maar bedankte omdat het niet meer olie op het vuur wilde gooien. Misschien moet het de volgende keer toch klacht indienen. Of misschien moet ASO als organisato­r klacht indienen. Als je Chris Froome uit de Tour wil houden omdat hij het imago van de wedstrijd zou schaden, dan moet je ook maar het lef hebben om klacht in te dienen tegen toeschouwe­rs, want ook zij schaden het imago van de wedstrijd. Gelukkig was er sportief nog spektakel, topspektak­el zelfs. Met dank aan Steven Kruijswijk, die het aandurfde om nog op de eerste col van de dag voor de aanval te kiezen. Met dank aan Vincenzo Nibali, Romain Bardet en Mikel Landa om het Skybastion aan te vallen. En met uiteindeli­jk dezelfde hoofdrolsp­elers als een dag eerder op La Rosière: Geraint Thomas, Chris Froome en Tom Dumoulin. Met zijn tweede ritzege zou Thomas de winnaar van de Alpen moeten zijn en eigenlijk ook de topfavorie­t op de eindzege in Parijs. Geraint Thomas vindt van niet. Voor hem is Chris Froome nog altijd voor Team Sky de beste optie op de eindzege. “Omdat ik elk jaar in een grote ronde een slechte dag heb en tien minuten verlies”, zette Thomas zijn redenering zelf kracht bij.

Stel dat Thomas gelijk heeft, dan draait de Tour net als de Giro uit op een duel tussen Chris Froome en Tom Dumoulin. En dan is, op punten althans, Tom Dumoulin als winnaar van de fiets gestapt. Toen Froome demarreerd­e, was dat met de bedoeling om Dumoulin tijd aan te smeren. Dumoulin deed wat intelligen­te rijders doen: op eigen tempo de kloof dichten en daarna zelf aanvallen. Froome had alle moeite van de wereld om zelf terug tot op het wiel van de Nederlande­r te komen.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium