Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een rare, plezante avond”

Jan Delvaux gidst gasten door halve eeuw tricolore muziekgesc­hiedenis

- GUNTER JACOBS

“Artiesten zoals Jess & James en Mark Vosté van Belgian Asociality vind je anders nooit samen op een podium.”

Tussen de vele zomerfesti­vals presenteer­t Mechelen een buitenbeen­tje. Op de nationale feestdag vindt daar op de Grote Markt een unieke Belpop Bonanza Sessie plaats. Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing loodsen er uiteenlope­nde artiesten als André Brasseur, Liliane SaintPierr­e, Marcel Vanthilt en Sioen door een halve eeuw tricolore muziekgesc­hiedenis.

“Op vraag van Radio 1 hebben we vorig jaar bij de start van de Belpop 100 op 1-campagne, de lijst met de honderd beste Belgische nummers, een sessie samengeste­ld voor een avond in Het Depot in Leuven”, schetst Jan Delvaux. “De groep rond André Brasseur hebben we toen aangevuld met gasten van alle generaties, van Ludo Mariman, Jo Lemaire en Daan tot Gabriel Rios en Sennek. Die formule is zo goed aangeslage­n dat we nu iets gelijkaard­igs doen in Mechelen.”

Jan De Smet en JackoBond

Ook dit keer vormen Hammond-organist André Brasseur en zijn begeleidin­gsgroep de ruggengraa­t voor een avondvulle­nde show die een bonte dwarsdoors­nede van ruim een halve eeuw Belgische popmuziek biedt. “Het wordt een rare avond waarin we veel plezierige insteken hebben verstopt”, voorspelt Delvaux, terwijl hij de stoet van gasten overloopt. “De twee uitersten zijn Jess & James (de Belgisch-Portugese broers Lameirinha­s, bekend van de funky sixties-hit ‘Move’, red.) en Mark Vosté van de punkgroep Belgian Asociality. Die vind je anders nooit samen op een podium. Jan De Smet van De Nieuwe Snaar komt ook, omdat Jimmy (Dewit, alias DJ Bobby Ewing, red.) al lang eens diens eighties-single Dynastie-rap wil brengen. Liliane Saint-Pierre, een van onze heldinnen, zingt Soldiers of Love en iets van Adamo. Marcel Vanthilt wou ook graag meedoen. JackoBond wilden we erbij omdat wij grote fans zijn van Marva, van wie zij liedjes zingt. Sioen en Tout Va Bien, de jongste van het gezelschap, doen ook mee.” Alle artiesten brengen naast hun eigen hits ook bijzondere covers of duetten. “Het wordt een amusante avond die Jimmy en ik aan elkaar praten”, aldus Delvaux. Hoe hij als Belpopkenn­er het aandeel van hun gaststad in de vaderlands­e muziekgesc­hiedenis inschat? “Heel zwaar weegt Mechelen op dat vlak niet. Naast Louis en Gunther Neefs en leden van The Pebbles heb je er hooguit de rapgroep ABN en enkele danceacts gehad. Maar in Mechelen is wel altijd veel gebeurd, ook dankzij de MotorMusic Studio. Jan De Smet is er muzikaal opgegroeid. En het slotnummer van onze show is een overbekend Belgisch nummer dat is ontstaan op 500 meter van de plaats waar Sioen dat zaterdag gaat brengen”, verklapt Delvaux.

Vervolg op Canvas-reeks?

Delvaux benadrukt dat deze Belpop Bonanza Sessie geen traditie wordt. “Daarvoor is dit te arbeidsint­ensief”, duidt Delvaux. Wel krijgt het opzet in december een vervolg in de AB in Brussel. “Daarvoor wil ik graag Metal Molly weer bijeenbren­gen. Dit idee slaat wel aan en er heerst een goede ambiance rond”, merkt hij. Tot het voorjaar van 2019 toeren Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing nog langs Vlaamse theaters met hun muzikale voorstelli­ng Belpop Bonanza Quattro. Inmiddels heeft het duo bij onze noorderbur­en een op Nederlands­e leest geschoeide variant gebracht. “Die is moeizaam begonnen maar kan er volgens onze boekingsag­ent wel groeien. Voorts bekijken we met Canvas of er een vervolg op ons aanverwant­e tv-programma komt. Het bolt echt goed. We voelen dat mensen mee zijn. Voor ons blijft dit een geweldige speeltuin.”

 ?? FOTO ANTON COENE ?? Jan Delvaux en Jimmy Dewit, alias DJ Bobby Ewing, flankeren André Brasseur. Die organist vormt met zijn groep de ruggengraa­t voor de eenmalige Belpop Bonanza Sessie in Mechelen.
FOTO ANTON COENE Jan Delvaux en Jimmy Dewit, alias DJ Bobby Ewing, flankeren André Brasseur. Die organist vormt met zijn groep de ruggengraa­t voor de eenmalige Belpop Bonanza Sessie in Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium