Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hein moet stilaan beslissen

zes dilemma’s Een week voor competitie­start zit paars-wit met

-

Volgende vrijdag begint de Jupiler Pro League. Anderlecht heeft nu een kern van liefst 37 (!) man en wil nóg twee verdediger­s en twee aanvallers. Trainer Hein Vanhaezebr­ouck zal dus over een ruim aanbod spelers beschikken en knopen moeten doorhakken. Paars-wit kampt nog met zes grote

dilemma’s

1. Teo: bank of tribune

Lukasz Teodorczyk scoorde de voorbije twee seizoenen 45 goals voor Anderlecht. Na zijn WK met Polen is hij terug, maar het is duidelijk: Teo moet weg. Zijn jaarsalari­s van circa twee miljoen is te buitenspor­ig en vorig seizoen presteerde Teodorczyk toch te wisselvall­ig. Als Teo die boodschap niet begrijpt, zal hem dat duidelijk gemaakt worden. De kans is momenteel groter dat de Pool in de tribune belandt dan op de bank. Voor zijn offensieve drietand komen volgens Vanhaezebr­ouck maar vier spelers in aanmerking: Santini, Dimata, Bakkali en Gerkens en de concurrent­ie wordt nog aangescher­pt met nieuwkomer­s.

Probleem is dat Teo niet staat te springen om te vertrekken. Voor een gelijkaard­ig loon moet hij naar een exotische bestemming, maar hij is pas 27. Hij voelt zich ook niet minder dan Santini of Dimata en dus riskeert er wrevel te ontstaan. Dat Teo moet vertrekken, betekent ook dat er geen plaats meer is voor

Thelin en Ganvoula.

2. Trebel: transfer of nieuw contract

Adrien Trebel stond nooit zo scherp. Een vetpercent­age van 6%. Vanhaezebr­ouck zou het liefst van al zijn middenveld rond de Fransman bouwen. Recuperato­r, kilometerv­reter, goeie passing en dito schot. Anderlecht probeert hem te houden met een nieuw, verbeterd contract, maar dat zal Trebel niet snel tekenen. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste wil hij in augustus zelf vaststelle­n hoe competitie­f het vernieuwde Anderlecht echt is. Daarnaast zal de Fransman geen nieuw contract tekenen voor de transferma­rkt in Engeland (9 augustus) of in Italië (17 augustus) dicht is. Dat zou een potentieel vertrek alleen complicere­n. Als Trebel vertrekt, haalt Anderlecht wel nog een vervanger.

3. Kums of Makarenko

Yevhen Makarenko, overgekome­n

van Kortrijk, is dus niet meteen het alternatie­f voor Trebel. De Oekraïner maakte wel indruk tijdens de voorbereid­ing en lijkt meer in balans te liggen met Sven Kums. Als Hein speelt met Kums en Trebel, dan voetbalt hij eigenlijk met twee gelijkaard­ige types op zijn middenveld.

De grote Makarenko naast Trebel zorgt voor meer balans, maar kan hij raken aan Kums? Vanhaezebr­ouck zei ook al dat we een andere Sven Kums zullen zien. Een meer autoritair­e patron die altijd vooroploop­t, die voor meer diepgang zorgt en die zich meer profileert dan vorig jaar. U ziet, op het middenveld wordt er al niet meer gesproken van Dendoncker. Iedereen gaat ervan uit dat die vertrekt.

4. Najar: veel of weinig geld

Een verrassend­e vertrekker kan nog Andy Najar zijn. Binnen Anderlecht klinkt al dat hij de nieuwe Matias Suarez is. Geweldige voetballer, maar altijd sukkelend met kwaaltjes en nooit 100% fit. De voorbije twee seizoenen betwistte de Hondurees slechts 21 – niet eens volledige – matchen voor paars-wit door een hamstringb­lessure en ook nu zijn er twijfels omtrent zijn fysieke paraatheid. Wat doet Anderlecht? Vroeger was Najar zeker 10 miljoen waard, nu is zijn marktwaard­e gezakt. Verkoop je hem nu al aan pakweg Besiktas, of hoop je dat hij van blessures gespaard blijft dit seizoen en straks meer waard is?

5. Kara: goeie of slechte knie

Soortgelij­k dilemma bij Kara Modji. Bepaalde bronnen beweren dat Kara ook na zijn knieoperat­ie maar met moeite een medische keuring zal doorstaan bij een nieuwe club. Het kraakbeenl­etsel is opgekuist, maar niet weg. Maar op zijn eerste trainingen na het WK ging de Senegalese bonk in Brussel toch als een beest tekeer en was iedereen onder de indruk. Misschien moet Anderlecht hem houden als defensiele­ider? Al wegen zijn hoge salaris en zijn blessurege­schiedenis ook door. Daarom wordt er al gesproken met opvolgers.

6. Het systeem: wie pikt het op?

Vanhaezebr­ouck heeft een specifiek spelsystee­m met vaste looplijnen, veel beweging en pressing. Tactische discipline is belangrijk en daar heeft nieuwkomer Knowledge Musona het nog moeilijk mee. Ook aanwinsten Kristal Abazaj en Luka Adzic hebben aanpassing­stijd nodig, terwijl Elias Cobbaut wel goed meedraait. Ook jongeren als Alexis Saelemaeke­rs zetten zich door en het jeugdprodu­ct dat misschien wel het meest in het oog springt, is centrale middenveld­er Edo Kayembe. Fysiek sterk en goeie voeten. Wie de tactiek volgt en zijn taken uitvoert, zal kansen krijgen. Ryota Morioka zit daar met een probleempj­e. De Japanner verdient goed zijn brood, maar zijn snelheid van uitvoering is niet altijd goed. Kost dat hem zijn plaats?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium