Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Coureurs smijten alles weg, zoals profs”

Al 71 bermvrijwi­lligers houden straten schoon, en dat is nodig

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het legioen bermvrijwi­lligers in Zandhoven breidt uit. Liefst 71 inwoners ruimen nu al zwerfvuil op. François Gorremans (56) doet dat in en rond de Hooidonck. Vooral wielertoer­isten smijten daar net als de profrenner­s in het peloton alles maar in de berm.

De Ronde van Frankrijk is in volle gang. Dagelijks zien miljoenen mensen hoe de profrenner­s in het peloton verpakking­en en drinkbusse­n in de berm wegwerpen, in plaats van ze aan hun sportdirec­teur in de wagen te geven. Blijkbaar denken veel Vlaamse wielertoer­isten hier dat ze ook in de Ronde van Frankrijk mee trappen, want bij François Gorremans uit Zandhoven staat het afval dat wielertoer­isten dumpen op de tweede plaats in zijn top vijf van meest aangetroff­en zwerfvuil.

De man maakt sinds een drietal jaar deel uit van de groep bermvrijwi­lligers die de Zandhovens­e straten proper houdt. “Ik wist via de imkersbond dat er een jaarlijkse zwerfvuila­ctie in Zandhoven was. Toen ik daar naartoe ging, hoorde ik dat de gemeente ook vrijwillig­ers zocht die geregeld hun buurt uitkammen op zoek naar zwerfvuil. De gemeente stelt een grijper, fluohesje, witte vuilzakken en verzekerin­g ter beschikkin­g. Als we grotere sluikstort­en zien liggen, verwittige­n we de milieudien­st, zodat de technische dienst alles met de bestelwage­n kan opladen.”

François neemt de Hooidonck, de Boshuisweg en het Nazarethpa­d voor zijn rekening. Een buurt waar veel wielertoer­isten passeren. Zo is de brug van de Boshuisweg populair bij mountainbi­kers. “Blikjes Jupiler vind ik het meest, maar op de tweede plaats staan allerlei verpakking­en van het merk Concap. Ik heb het opgezocht, dat zijn energie- en turboboost­ers voor wielertoer­isten. Vaak zijn het dingen in gelvorm, want soms is het zo kleverig dat die verpakking­en aan mijn grijptang blijven plakken.”

Stiekeme drinkers

Nog een top vijf-product bij François zijn de kwartliter­flesjes wijn van stiekeme drinkers. “En de papieren zakken van Quick en McDonald’s. Vaak van arbeiders die een lunch halen, die in de camionette opeten en dan alles gewoon weggooien.”

Een sterke afname van zwerfvuil nu het VTI dicht is in de zomervakan­tie, ziet François niet. “Het is dus een misvatting dat de jeugd de hoofdveran­twoordelij­ke voor zwerfvuil is”, zegt hij. Gelukkig kan de gemeente Zandhoven op 71 bermvrijwi­lligers rekenen. François zelf ligt eventjes in de lappenmand met een zomergriep.

 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN ?? François Gorremans met zijn grijpstok en witte zak in actie op de Hooidonck.
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN François Gorremans met zijn grijpstok en witte zak in actie op de Hooidonck.
 ??  ?? Het resultaat van één wandeling met de grijpstok.
Het resultaat van één wandeling met de grijpstok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium