Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als nepnieuws dodelijk wordt

Al zeker 27 doden na lynchparti­jen door valse geruchten via WhatsApp

-

De weg vragen, snoep uitdelen, of gewoon iets te lang blijven staan: in India heeft het de voorbije drie maanden al zeker 27 onschuldig­e mensen het leven gekost. Stuk voor stuk werden ze gedood door een woedende mensenmass­a. Aangespoor­d door valse geruchten via WhatsApp, die waarschuwe­n voor kidnappers. Dodelijk nepnieuws.

Rukmani (65) had de tempel van haar familie in Tiruvannam­alai al jaren niet meer bezocht. Dus stopten zij en haar gezin begin mei onderweg even in een dorpje om de weg te vragen aan een oudere vrouw en haar kleinkinde­ren. Een vraag die tot haar dood leidde, want de oudere vrouw had via WhatsApp gehoord dat er bendes zijn die kinderen ontvoeren. Ze begon te roepen en in een mum van tijd verzamelde het hele dorp zich met stokken rond de wagen. Vier inzittende­n raakten zwaargewon­d, maar Rukmani overleefde de lynchparti­j niet.

Vorige week was er de dood van informatic­us Mohammed Azam (32) in de zuidelijke staat Karnataka, die samen met twee vrienden werd aangevalle­n door een woedende massa van tweeduizen­d mensen terwijl een handvol politieage­nten hulpeloos moest toekijken.

In alle gevallen arresteerd­e de politie enkele tientallen mensen. Maar de échte aanstokers, die vinden ze maar niet.

Fake nieuws

Alle betrokkene­n wijzen naar berichten die ze binnenkreg­en via WhatsApp, de berichtend­ienst die eigendom is van Facebook. India is de belangrijk­ste afzetmarkt van de berichtend­ienst. WhatsApp heeft er 200 miljoen gebruikers, die per dag samen 13 miljard berichten versturen. Vaak zitten hele dorpen verzameld in WhatsApp-groepen, zodat ze gemakkelij­k te bereiken zijn. Voor mensen die altijd geïsoleerd zaten, is er plots een nieuwsbron. En de filmpjes die ze daar te zien krijgen, nemen ze dan ook voor waar aan. Zoals de valse berichten die de afgelopen maanden nietsvermo­edende mensen betichten van gruwelijke misdaden.

Vermoed wordt dat er met die valse berichten meer aan de hand is dan simpele grappenmak­ers. “Hindoes tegen moslims opzetten”, sug- gereerde de Indiase opiniemake­r Shahid Siddiqui al. Dat gebeurde bijvoorbee­ld ook al in Myanmar, waar via WhatsApp haatberich­ten worden verstuurd tegen de Rohingya-moslims. En ook in Sri Lanka werden boeddhiste­n via sociale media opgezet tegen moslims.

Maatregele­n

Hoe dan ook is het in India alle hens aan dek. Het Indiase Hooggerech­tshof heeft de regering deze week opgeroepen nieuwe wetten op te stellen om de lynchparti­jen te bestrijden. Grootschee­pse informatie­campagnes zijn opgezet om het volk in te lichten over hoe ze nepnieuws kunnen herkennen. Op sommige plaatsen werd de internetto­egang tijdelijk afgesloten. Tot nu toe allemaal met weinig succes. De autoriteit­en steken daarom de schuld nu op WhatsApp voor de “onverantwo­orde en explosieve berichten” die op het platform worden gedeeld. WhatsApp zegt dan weer “geschokt” te zijn door het geweld en belooft actie. Een eerste deel daarvan zijn paginagrot­e advertenti­es in de grootste Indiase kranten. “Samen kunnen we vechten tegen valse informatie”, luidt het. Nu komt er ook een label bij berichten die door anderen zijn doorgestuu­rd in plaats van zelf getypt. Blijft de vraag of de maatregele­n niet gewoon een druppel op een hete plaat zijn. “Want”, stelt Mihir Sharma, opiniemake­r voor Bloomberg, “de lynchparti­jen zijn niet het probleem van WhatsApp, maar van India.” Hij wijst naar corrupte politici die zelf nepnieuws verspreide­n, naar te weinig en te slecht opgeleide politieage­nten en naar een mentalitei­t waarin de minste vonk de boel doet ontploffen. Alleen verspreidt het vuur zich nu sneller, door sociale media.

 ?? FOTO RR ?? Rukmani zat samen met haar gezin in de wagen toen ze werden belaagd door een razende menigte. Zij overleefde de aanval niet.
FOTO RR Rukmani zat samen met haar gezin in de wagen toen ze werden belaagd door een razende menigte. Zij overleefde de aanval niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium