Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zijn de eerste biologisch­e generatie”

-

Wie? Raf Francken (46), zijn vrouw Kris Grobet (42) en zoon Gabriël (21) van De Groene Boerderij (www.degroenebo­erderij.be) in Wuustwezel.

Wat? De familie houdt al meer dan vijftien jaar biovarkens, heeft een hoeveslage­rij en sinds deze zomer een popupwinke­l aan de boerderij waar je vers vlees en andere bioproduct­en kan kopen.

Sinds hoeveel generaties? “Wij zijn de eerste generatie die biologisch boert. Boeren zit wel in de familie: de Franckens hebben zolang we ons kunnen herinneren altijd op de Akkerveken geboerd, aan de ene of de andere

kant van de weg.”

Ergste vleesschan­daal? “Er is niet één schandaal, het is het hele systeem dat niet klopt. Het is een industrie waarbij de farmaceuti­ca- en veevoederl­obby meer macht hebben dan de boer, en winst belangrijk­er is dan dierenwelz­ijn of duurzaam en kwalitatie­f vlees.”

Vuurman of -vrouw? “Vuurman! Onze zoon Gabriël, die net zijn slagersdip­loma heeft behaald, heeft ons een nieuw toestel helpen kiezen, een combinatie van een smoker en een echte barbecue.”

Op kolen of gas? “Een uurtje op voorhand steekt Gabriël de barbecue aan, liefst met een houtskool die niet te grof is. Als we op vraag van klanten op een feest of event gaan barbecuen met ons vlees, dan is Gabriël ook altijd van de partij.”

Favoriete BBQ-gerecht? “Een sappige spiering en saucisse de provence met zwarte olijven, met puur varkensvle­es van onze eigen Pubentesva­rkens.”

Favoriete saus? “Gabriël maakt graag en lekkere mayo-yoghurtsau­s

klaar.”

Mogen er groenten bij? “Dat kan simpelweg tomaat, sla en komkommer zijn, maar ook een boontjessa­lade met spekjes of een taboulehof fregolasal­ade.”

Het is BBQ-weer als… “het lang warm en licht blijft ’s avonds.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium