Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afkoelen in New York? Spring gewoon in de fonteinen!

The Big Apple laat plonsen toe bij hittegolf, in Antwerpen is het “in principe” verboden

- REBECCA VAN REMOORTERE

Verkoeling is soms ver te zoeken voor wie in het midden van de stad woont bij een hittegolf. Ook in New York springen de temperatur­en deze week tot vlot boven de 25 graden. Daar zijn de fonteinen de plek geworden om te ontsnappen aan de hitte. Een plons in de bekende fontein vanuit de

Friends-generiek blijkt er bovendien perfect legaal.

New York heeft meer dan vijftig fonteinen waar inwoners of bezoekers van de stad gerust in mogen pootjebade­n. De enige twee voorwaarde­n zijn dat de persoon in kwestie zijn of haar kleren aanhoudt en zich niet wast in het water. Echt zwemmen wordt er weinig gedaan in de stadsfonte­inen, maar het water is wel aanlokkeli­jk om met de voeten in af te koelen. Zo is de iconische Bethesda Fountain in Central Park een populaire plek geworden voor toeristen wanneer het te warm wordt in de stad.

Baden in de fonteinen is wel op eigen risico. De fonteinen zijn goed onderhoude­n, maar het stadsbestu­ur benadrukt wel dat het water niet voldoet aan de verplichte criteria van proper zwembadwat­er. Drinken van het water is bij uitbreidin­g ook zeker geen goed idee.

Trevifonte­in

Rome heeft het in tegenstell­ing tot New York niet zo begrepen op fonteinbad­ers. Vorige zomer schreef burgemeest­er Virginia Raggi een decreet uit om het zwemmen in fonteinen te verbieden na een reeks incidenten met toeristen. “We zullen geen gedrag tolereren dat ingaat tegen het fat- soen en we willen het historisch, artistiek en archeologi­sch erfgoed van Rome beschermen”, klonk het. Zowel inwoners als toeristen mogen nu niet meer baden of zwemmen in de bekende Trevifonte­in of in een van de veertigtal andere historisch­e fonteinen in de Italiaanse hoofdstad. Ook op de rand gaan zitten, je kleren of je huisdier wassen, of honden van het water laten drinken mag niet langer in de fontein. Boetes kunnen oplopen tot 240 euro per persoon. Een muntstuk gooien en

een wens doen kan gelukkig nog wel. Gedoogbele­id in Antwerpen

Antwerpen heeft verschille­nde waterparti­jen waar het goed afkoelen is. Denk maar aan de drukbezoch­te fonteinen in Park Spoor Noord of die in de Driekoning­enstraat in Berchem. “Die zijn ingericht om toegankeli­jk te zijn om in af te koelen”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie. “Klassieke fonteinen daarentege­n, zoals de fontein in de Wapper aan de Meir, zijn in principe verboden toegang. Maar daar zijn onze mensen niet al te streng voor. Zolang kinderen onder toezicht staan van hun ouders en zolang er geen afval wordt achtergela­ten in het water of er geen overlast is voor anderen, kan dat gedoogd worden. We willen het zeker niet aanmoedige­n, maar voor het betreden van de Wapper bijvoorbee­ld, schrijven onze mensen niet snel boetes uit.”

 ?? FOTO RR ?? Pootjebade­n in de fonteinen van New York: het mag, maar wel op eigen risico en met kleren aan.
FOTO RR Pootjebade­n in de fonteinen van New York: het mag, maar wel op eigen risico en met kleren aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium