Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buitengesl­oten uit eigen straat

Omwonenden A12 Shopping klagen over hinder door vele shoppers en leverancie­rs

- JEF WIJCKMANS

Inwoners aan de achterkant van A12 Shopping klagen steen en been omdat leverancie­rs en shoppers voor een onleefbare situatie zorgen. Ze krijgen steun van de wijk- en gemeentera­ad.

Een groot deel van de bezoekers van A12 Shopping (voorheen een woonboulev­ard) verlaat de site via de poort aan de tractorslu­is in de Halfstraat. Een poort die volgens buren gesloten moet zijn, maar steeds openstaat. In de weekends en in de drukste periodes van het jaar passeren er volgens hen ruim vierhonder­d auto’s per uur. De bewoners kunnen dan met hun auto hun eigen straat niet meer in. Noodgedwon­gen laten ze die tot de winkels sluiten langs de Boomsestee­nweg staan. Ze klagen ook de onveilige situatie voor zwakke weggebruik­ers aan. Tijdens filemoment­en is deze smalle weg ook versperd, zodat de nooddienst­en er geen gebruik van kunnen maken.

“Er zijn in korte tijd ook heel wat winkels bijgekomen, maar parkeerpla­atsen kwamen er amper bij”, zegt Mieke Caeyers, de voorzitter van de wijkraad Lindenbos. “Daardoor wordt ook in de Halfstraat en bij uitbreidin­g in andere straten van onze wijk geparkeerd. Vaak blokkeren deze extra parkeerder­s de garage-opritten.”

Een ander probleem voor de omwonenden zijn de leverancie­rs van de handelszak­en, die al vroeg in de weer zijn. Vrachtwage­ns die over de metalen riooldekse­ls rijden, veroorzake­n lawaai dat de omwonenden ’s morgens uit hun slaap houdt.

Tractorslu­is

Volgens de bewoners kunnen enkele kleine veranderin­gen de problemen al oplossen. Het sluiten van de poort, mits een kleine doorgang voor voetganger­s en fietsers achteraan de site wordt behouden, is er een van.

Verder willen ze een rubberdich­ting aan de riooldekse­ls en -roosters aanbrengen, waardoor het storende geluid stopt. Ook vragen ze de uitwerking van een verkeersof parkeercir­culatiepla­n waarbij langs de zuidkant (de kant van de tuinen in de Eglantierl­aan) geen doorgaand verkeer meer passeert.

Ruben De Vuyst, syndicus van A12 Shopping, ontving een brief van het gemeentebe­stuur en de omwonenden met hun verzuchtin­gen. Zijn medewerker Peter Van Leuven bevestigt de ontvangst. “De landbouwer die achteraan het shoppingce­nter zijn land bewerkt, moeten we wettelijk doorgang verlenen. Daarom werd er een grote poort geplaatst die alleen voor hem open zou mogen. We hebben de man gevraagd die steeds te sluiten, wat niet steeds gebeurde We denken ondertusse­n na over de plaatsing van een tractorslu­is waarover geen personenwa­gens kunnen.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Het is vaak zo druk bij A12 Shopping dat de bewoners er stevige hinder van ondervinde­n.
FOTO JEF WIJCKMANS Het is vaak zo druk bij A12 Shopping dat de bewoners er stevige hinder van ondervinde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium