Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al zestig jaar lief en leed

Negen vriendinne­n kennen elkaar al sinds kleuterkla­s en bouwden intense vriendscha­p op

- ERIK VANDEWALLE

Negen kleuters worden vriendjes en blijven dat tot in het middelbaar onderwijs. Jonge vrouwen blijven stevig contact houden en worden uiteindeli­jk vriendinne­n voor het leven. Het is het verhaal van negen dames van intussen 62 jaar. Nog elke maand ontmoeten ze elkaar.

In een zomerse sfeer zitten acht van de negen vriendinne­n bij Griet Lauwers in de tuin te genieten van een aperitief. Wat later steekt de groep de straat over om te barbecueën bij Ann Campaert. De levensweg leidde twee van de negen vriendinne­n naar Stabroek. De anderen zijn trouw gebleven aan hun geboortege­meente Hemiksem.

“In de kleuterkla­s zaten we al samen in de meisjessch­ool van toen. Het Onze-Lieve-Vrouw Middelares is ondertusse­n natuurlijk al decennia een gemengde school, maar ‘in onze tijd’ was dat helemaal anders”, zegt Griet Lauwers. De anderen knikken van ja.

“Als kleuters of later als kinderen van de lagere school waren we al goede vriendinne­n. Niet alleen op school, maar ook in de jeugdbeweg­ing. We komen bijna allemaal uit een groot gezin, wat in die tijd niet abnormaal was. Dus kenden we natuurlijk ook alle broers en vrienden van die broers, wat als pubers niet onbelangri­jk was”, gniffelt Magda Van Den Bergh.

Toch is er niemand van ons getrouwd met een van de broers. Dat was natuurlijk wel leuk geweest, want dan waren we niet alleen vriendinne­n, maar ook familie. Als we vonden dat iemand van ons een verkeerde vriend aan de haak had geslagen, waarschuwd­en we wel heel nadrukkeli­jk”, vult Annemie De Wit aan.

Steun bij ziekte

“Met het ouder worden bouwden we onze eigen gezinnen uit. Werken en ons gezin combineren slorpt veel tijd op, maar toch zijn de contacten nooit verwaterd. Integendee­l. Elk gezin heeft op een gegeven moment zijn problemen. Drie van ons zijn heel zwaar ziek geweest. In die moeilijke periode ondervind je hoe belangrijk het is om terug te kunnen vallen op vriendinne­n. Die steun helpt heel veel en krikt de moed weer op”, zegt Ann Campaert.

Toen de vriendinne­n hun veertigste verjaardag vierden, hielden ze een grote retrofuif in Hemiksem. “Met bijna alleen muziek uit onze tijd. Het werd zo’n succes dat velen nadien vroegen om elk jaar zo’n fuif te organisere­n. Elk jaar leek ons te veel, dus besloten we om de vijf jaar een retrofuif te organisere­n. Binnen drie jaar komt er een nieuwe editie, want dan worden we allemaal 65”, belooft Nicole Meeus.

Volgende maand trekt de groep op ontdekking­stocht naar Brussel. “Andere keren trekken we er met de fiets op uit of staat er een fikse wandeling op het programma. Afspreken is nu makkelijke­r omdat iedereen met pensioen is.”

Annemie De Wit

‘‘Als iemands vriendje niet in de smaak viel, waarschuwd­en we haar nogal nadrukkeli­jk.’’

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Griet Lauwers, Magda Van den Bergh, Magda Van Overbeke, Annemie De Wit, Edith Janssens, Nicole Meeus, Huguette Nuyts (niet op de foto), Rita Keirsmaeke­rs en Ann Campaert waren al vriendinne­n in de kleuterkla­s.
FOTO ERIK VANDEWALLE Griet Lauwers, Magda Van den Bergh, Magda Van Overbeke, Annemie De Wit, Edith Janssens, Nicole Meeus, Huguette Nuyts (niet op de foto), Rita Keirsmaeke­rs en Ann Campaert waren al vriendinne­n in de kleuterkla­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium