Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe verwerkt Peter Sagan echtscheid­ing middenin Tour?

- KRISTOF BOHEZ

Ze was de vrouw met wie hij in tsarenkost­uum trouwde, de muze met wie hij You’re The One That I Want zong. Maar na een huwelijk van goed 2,5 jaar rijdt het grootste wielerfeno­meen van zijn tijd verder zonder zijn Katarina. Die beslissing kondigde Peter Sagan zelf aan in volle Tourgekte. “Ik denk niet dat het veel impact zal hebben op zijn prestaties”, zegt sportpsych­oloog Jef Brouwers.

Peter Sagan met een ouderwetse tweewieler bovenop een koord, en zijn kersverse vrouw Katarina die hem daaronder mee in evenwicht hield. Het was één tafereel op het sprookjesh­uwelijk van de twee in Slovakije. November 2015. Hij, de wielergod die hoge ogen gooide. Zij, het meisje uit de buurt dat aanvankeli­jk niks van koers kende, maar sinds hun ontmoeting in 2013 uitgroeide tot zijn steunpilaa­r. Knap bovendien, met een diploma economie en marketing op zak. Kort nadien ging een filmpje van de twee de wereld rond: You’re The

One That I Want in een nieuw kleedje, Sagan en Smolkova als John Travolta en Olivia NewtonJohn. De ultieme bezegeling volgde in oktober van vorig jaar: een zoon genaamd Marlon.

Maar toen kwam 18 juli 2018. De groene trui heeft er alweer een etappe op zitten als hij een boodschap deelt met zijn vele duizenden volgers op Facebook. “Kate en ik hebben besloten dat het veel beter zou zijn uit elkaar te gaan.” Sagan zou aanvankeli­jk nog willen wachten hebben op de Touraankom­st in Parijs, maar maakte het trieste nieuws toch al wereldkund­ig. Het sprookje met zijn twee jaar oudere Katarina is uit. Een nederlaag, net nu de ogen van de hele wielerwere­ld op de Tour gericht zijn.

Vaak alleen rijden

“Het viel al op dat Sagan het in recente interviews vaker over zijn zoon had, waar hij voordien vaker over zijn vrouw sprak”, zegt Jef Brouwers. De sportpsych­oloog, die onder andere voor Quick.Step Floors werkt, zegt Sagan niet persoonlij­k te kennen, maar wel een gedragspat­roon te herkennen. “Als je naar hem kijkt, zie je iemand die altijd fun wil hebben in het leven, iemand die amusement wil en het liever niet gecomplice­erd heeft. Als het wél gecomplice­erd wordt, verzet hij zich daartegen. Denk maar aan renners die hem hinderen en daarbij in de hekken geduwd worden.”

Sagan is zo’n topsporter die niet aan de start komt met de hoop, maar met de vastberade­nheid om te winnen. Zo’n type brengt niet veel offers, en rijdt vaak alleen. Zoals in het echte leven, zou je kunnen zeggen.

Net omdat de Slovaak zo’n uniek winnaarsty­pe is, denkt Brouwers dat de bekendmaki­ng van de echtscheid­ing niet hoeft te wegen op zijn Tourpresta­ties. Twee ritzeges heeft hij al, bovendien heeft hij de groene trui die hij een zesde keer hoopt te winnen stevig in handen. “Ik denk niet dat de impact van de boodschap op zijn prestaties zo groot zal zijn”, zegt Brouwers.

Natuurlijk, een renner is geen robot. Blijft een mens met gevoelens. Brouwers heeft weet van meerdere coureurs die in grote rondes een relatiebre­uk te verwerken kregen, maar die langer verzwegen. “Zo was er die ene renner die van het thuisfront een foto doorgestuu­rd kreeg van een briefje op een lege vloer. We dachten dat je de meubels ook niet meer nodig

had, stond er te lezen. Die is er natuurlijk helemaal onderdoor gegaan. Veel hangt af van wie de beslissing neemt.”

Dat Sagan de boodschap van de breuk zelf verspreidd­e, lijkt erop te wijzen dat hij de touwtjes in handen heeft. Afwachten hoe hij omgaat met de heisa. Gisteren zwaaide hij op het podium alvast zonder trouwring – was hij naar eigen zeggen allergisch voor – maar mét groene trui naar de fans.

‘‘Als je naar Sagan kijkt, zie je iemand die altijd fun wil hebben en het liever niet gecomplice­erd heeft. Als het wél gecomplice­erd wordt, verzet hij zich daartegen.’’ Jef Brouwers sportpsych­oloog

 ?? FOTO EPA ?? Peter Sagan in vrolijker tijden met Katarina.
FOTO EPA Peter Sagan in vrolijker tijden met Katarina.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Peter Sagan gisteren op het podium. Aan zijn vingers geen trouwring te zien, naar eigen zeggen was hij daar allergisch voor.
FOTO PHOTO NEWS Peter Sagan gisteren op het podium. Aan zijn vingers geen trouwring te zien, naar eigen zeggen was hij daar allergisch voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium