Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alweer ravage in de achtergron­d:…. sprinters bijna allemaal naar huis

“De Tour moet zich vragen stellen”

- (wvo)

Woensdag was het al de moeite, gisteren zo mogelijk nog erger. Het regende opnieuw massaal veel opgaves in de Tour, maar het grootste slachtoffe­r was Lotto Soudal: zonder Greipel en Sieberg blijft de Belgische ploeg met amper vier renners over. Tot woede van overblijve­rs De Buyst en De Gendt. “Dit is erover. De Tour moet zich vragen stellen.”

Alpe d’Huez was nog ver weg. De aankomst liet nog minstens twee uur op zich wachten. Eerder hadden we al de opgave van Groenewege­n, tweevoudig ritwinnaar in deze Tour, mogen noteren. Dan volgde een nieuwe naam: exit André Greipel. Gevolgd door nog een exit: zijn luitenant Marcel Sieberg. Na Benoot en Keukeleire alweer twee renners minder voor Lotto Soudal. Acht min twee min twee: Lotto Soudal begint straks met amper vier renners aan de laatste tien Tourdagen. En het scheelde geen haar of het waren er zelfs maar drie geweest. Jasper De Buyst had zich aanvankeli­jk opgeofferd en was bij Greipel gebleven.

“Ik hoopte hem erdoor te sleuren”, stond hij uit te hijgen. “Tot André zelf zei:

Laat mij achter en probeer jezelf te redden.”

Waarna De Buyst nog een helse rit wachtte. “Ik heb sterretjes gezien. Ik was bang de tijdslimie­t niet te halen en heb de hele dag à bloc gereden.”

Gelukkig: De Buyst redde het. De vier overblijve­rs bleven er vier.

Nog nooit zo lastig

Maar pijnlijk is het wel. Zowel voor de vele topspurter­s als voor Lotto Soudal. Het leidde op de top van Alpe d’Huez vooral tot wrevel en irritatie. Niet in het minst bij de renners die het net wel gehaald hadden.

“Het is er gewoon over”, sprak De Gendt, die op de 54ste plaats als eerste Lottorenne­r over de streep kwam. “Ik heb overal à bloc gereden. Op elke klim, in elke afdaling, elke meter op het vlakke en ik verlies meer dan 26 minuten. En ik kan dan nog een beetje klimmen.”

De Gendt zocht de oorzaak bij het parcours.

“Drie zware Alpenritte­n op een rij is al veel. En dan laten ze ons de derde dag bijna 70 kilometer klimmen. Dat is overdreven. Ik heb al veel lastige ritten gekend in de Tour, maar zo lastig heb ik het nog nooit gezien. Het verschil met die klimmertje­s van 60 kilo is simpelweg te groot. Ik verlies bergop al bijna een minuut per kilometer. Dat betekent dat die mannen van 80 helemaal gezien zijn. Zie Greipel: het moet echt uitzichtlo­os zijn vooraleer die afstapt. Ik weet niet waarom ze dat doen: hebben ze niet graag sprinters in de Tour?”

Jasper De Buyst sprak zijn ploegmaat niet tegen. Integendee­l.

“Of dit erover is? Voor mij is dat zelfs geen vraag”, foeterde hij. “We gaan naar Parijs zonder topsprinte­rs. Wie wil dat? Daar mag de Tour zich best vragen over stellen.”

Ieder voor zich

Maar niet alleen het parcours zorgde bij Lotto Soudal voor bedenkinge­n. Sportief manager Marc Sergeant had even veel vragen bij de strikte tijdslimie­t.

“Woensdag was het ook al zo”, zuchtte hij. “Op den duur zijn het meer tijdritten dan bergritten. Het is niet dat die topsprinte­rs niet willen, maar voor jongens van 84 kilo is de limiet gewoon te scherp. Blijkbaar hebben ze dat zelf op een gegeven moment ook ingezien. Plots kregen we bericht dat de grens met twee procent werd opgetrokke­n. Van 31 ging het naar 41 minuten. Een immens verschil. Wellicht vreesden ze dat er een pak buiten tijd zouden aankomen. Maar toen had André wel al opgegeven. Daar komt bij: de manier van koersen. Movistar is er vanaf de start ingevlogen. Dan krijg je dit. Plus: vroeger maakten de achterblij­vers een groep van veertig, vijftig man. Nu niet. Het was direct ieder voor zich.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lotto Soudal houdt nog nauwelijks vier renners over Thomas De Gendt staat uit te hijgen na de derde Alpenrit. “Ik heb overal à bloc gereden en ik verlies meer dan 26 minuten. En ik kan dan nog een beetje klimmen.”
FOTO PHOTO NEWS Lotto Soudal houdt nog nauwelijks vier renners over Thomas De Gendt staat uit te hijgen na de derde Alpenrit. “Ik heb overal à bloc gereden en ik verlies meer dan 26 minuten. En ik kan dan nog een beetje klimmen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium