Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theater Aan Zee: de kunst van het afscheidne­men

Kunst van het afscheidne­men staat centraal tijdens tiendaags festival in Oostende

- GUY VAN VLIET

Het tiendaagse festival Theater Aan Zee is verrassend­er en intiemer dan ooit. Gastcurato­r Barbara Raes plaatst de kunst van het afscheidne­men centraal in een programma met 150 verschille­nde producties, vanaf woensdag te zien op meer dan dertig locaties in Oostende.

1. Nieuwe rituelen

Samen met publiek en kunstenaar­s gaan Barbara Raes en Theater Aan Zee op zoek naar de helende kracht van de kunst, in voorstelli­ngen over het leven tussen eb en vloed. “Ik ben gespeciali­seerd in het maken van afscheidsr­ituelen. Traditione­le rituelen werden, onder meer door ontkerkeli­jking, aan de kant geschoven. Maar er kwamen geen betekenisv­olle alternatie­ven in de plaats. En voor heel wat moeilijke momenten hebben we niet eens een tool. Het is voor die ingrijpend­e momenten dat ik rituelen maak. Een scheiding bijvoorbee­ld, een operatie of een burn-out. Als gastcurato­r maakte ik een kernprogra­mma rond dit thema”, vat Barbara Raes haar boodschap samen. Een mooi voorbeeld is de creatie Zon Dag Kind. “Het gaat om een nieuw ritueel voor een kind dat iemand of iets verloor. Elke avond brengt een kind de nacht door aan boord van een schip, samen met de nog levende ouder of een begeleider. ’s Ochtends wordt het kind onverwacht gewekt door de Zonnekonin­gin. Zij zingen samen met de kapitein de zon op. Daarna vaart het schip terug, waar familie en vrienden wachten om samen te ontbijten.” “Voor het kind is het een feest van licht, voor de ouder of begeleider een manier om het verdriet te laten wegstromen in de zee. Deze voorstelli­ng brengen we volgende paasvakant­ie ook in Antwerpen, in samenwerki­ng met HetPaleis. Dan gaat het schip de Schelde op.”

2. Premières

Twaalf premières, twee avant-premières en een try-out: aan nieuwe creaties geen gebrek op Theater aan Zee. En ook hier duiken rituelen op. “Het Antwerpse De Nieuwe Tijd toont Heimat 3: How to build a home. Het idee ontstond nadat een Britse jongen een noodkreet van eenzaamhei­d online had geplaatst. Zijn beste vriend had zelfmoord gepleegd. De jongen voelde zich schuldig omdat hij de telefoon niet opnam toen zijn beste vriend belde. De Nieuwe Tijd wou iets voor die jongen doen. Dat resulteert in een voorstelli­ng rond verbondenh­eid en betrokkenh­eid. Eenzaamhei­d is een heel relevant thema. Veel mensen denken dat ze alles alleen moeten dragen, altijd sterk zijn. Terwijl we elkaar kunnen helpen dragen”, aldus de curator.

3. Gone West

Theater aan Zee werkt nauw samen met Gone West, het artistieke herdenking­sprogramma rond de Eerste Wereldoorl­og. “Het past perfect binnen ons thema”, vindt Barbara Raes. “Neem alleen al Danse Massacre, een anarchisti­sche rouwstoet op onze openingsda­g, als antwoord op de treurmars. Dolende zielen dansen en musiceren in een Ensoriaans­e stoet, vanuit de hoop om rust te vinden. De stoet trekt door de stad, om ’s avonds in het Leopoldpar­k de parade verder te zetten.”

4. Jong Werk

Theater aan Zee blijft een zegen voor jong talent. Maar liefst acht jonge muzikanten en twaalf jonge theatermak­ers krijgen een platform. Raes: “Voor hen is het een uitputting­sslag, want ze spelen voor het eerst een lange reeks. Een van de blikvanger­s is Short of Lying. Luanda Casella toont hoe een spreker via de kracht van de verhaalkun­st de waarheid naar zijn hand zet. En hoe dit verhalend bedrog onze neoliberal­e markt van dienst is.”

5. Familiepar­k

Theater aan Zee is niet alleen een artistieke ontdekking­stocht voor volwassene­n. “Het Familiepar­k is de absolute kers op de taart voor wie met kinderen komt. Het Antwerpse theater FroeFroe maakt een pittig programma met onder meer concerten, workshops en een sprookjesm­olen. Voor kinderen van 1 tot 12 jaar. Opvallend is Park Katrol, een bouwplek waar kinderen mee helpen aan de creatie van een alternatie­f pretparkto­estel”, besluit Barbara Raes.

 ??  ??
 ?? FOTO TINE SCHOEMAKER ?? De anarchisti­sche rouwstoet Danse Massacre: een antwoord op de treurmars.
FOTO TINE SCHOEMAKER De anarchisti­sche rouwstoet Danse Massacre: een antwoord op de treurmars.
 ?? FOTO PAUL VERREPT ?? Zon Dag Kind: ritueel voor een kind dat iets of iemand verloor.
FOTO PAUL VERREPT Zon Dag Kind: ritueel voor een kind dat iets of iemand verloor.
 ?? FOTO FREDDY WILLEMS ?? Luanda Casella in Short of Lying.
FOTO FREDDY WILLEMS Luanda Casella in Short of Lying.
 ?? FOTO RR ?? De Bangelijke Sprookjesm­olen van het Antwerpse theater FroeFroe.
FOTO RR De Bangelijke Sprookjesm­olen van het Antwerpse theater FroeFroe.
 ?? FOTO ALEXANDER DAEMS ?? Heimat 3: How to build a home.
FOTO ALEXANDER DAEMS Heimat 3: How to build a home.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium