Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rock en hiphop broederlij­k naast elkaar op Borgerwood

Antwerpse bands School Is Cool en TheColorGr­ey delen affiche van festival op Spoor Oost

- GUNTER JACOBS

Borgerwood, het tweedaags festival in Borgerhout dat dit weekend Spoor Oost en Muziekcent­rum Trix inneemt, verenigt genres. De Antwerpse urban revelatie TheColorGr­ey stoomt vanavond het publiek klaar voor hoofdact Coely. Rockgroep School Is Cool mag morgen hetzelfde doen voor Girls In Hawaii. Vaarwel hokjesdenk­en, welkom diversitei­t, oordelen frontmanne­n Will Michiels en Johannes Genard eensgezind.

Tot hun eigen verbazing hebben ze elkaar nooit eerder ontmoet. Op papier vertonen Johannes Genard (30) en Will Michiels (23) meer verschille­n dan overeenkom­sten, maar al snel blijkt dat het wel klikt tussen de twee Antwerpena­ars. Wanneer de School Is Cool-frontman hoort dat TheColorGr­ey tegenwoord­ig ook met een liveband optreedt, is zijn interesse gewekt. “Dat wil ik wel eens zien”, zegt Genard. Will suggereert het concert van TheColorGr­ey op 5 augustus in Nijlen. Beiden duiken in de agenda van hun smartphone. “Daar spelen wij ook!” stelt Genard verrukt vast. Maar eerst delen ze dit weekend de affiche van Borgerwood.

Hoe vertrouwd zijn jullie met Borgerwood?

Johannes Genard: Doordat School Is Cool in Trix repeteert, is dit voor ons vertrouwd terrein. Toen we voor de eerste editie van Borgerwood werden gevraagd, konden we niet. Het tweede jaar ben ik er gaan supportere­n voor Tsar B. Nu spelen we er eindelijk zelf. Will Michiels: Ik repeteer ook in Trix, waar ik nog even artist in residence ben, en ik woon hier vijf straten vandaan. Dit optreden voelt dus als een thuismatch. Genard: Wij spelen ook elk jaar wel op een of ander festival in Antwerpen. Leuk, dan komt er altijd veel familie kijken. Het enige nadeel is dat de gastenlijs­t dan nooit ruim genoeg kan zijn. School Is Cool is een rockgroep, TheColorGr­ey zit in de urban-hoek. Hoe goed kennen jullie elkaar, en elkaars muziek? Michiels: We hebben elkaar nog nooit ontmoet. Ik denk ook niet dat veel van mijn fans naar een concert van School Is Cool zullen gaan, en omgekeerd. Genard: Daar zou je toch van kunnen schrikken. Veel van onze fans trekken ook naar Tomorrowla­nd of luisteren naar hiphop. Tegenwoord­ig kunnen mensen de schoonheid van veel muziek inzien. Alles is meer open geworden. De verschille­n zijn wat uitgevlakt. De tijd dat een festival alleen maar gitaargroe­pen programmee­rde, is voorbij. Ik vind het wel leuk dat er meer diversitei­t in de line-up is gekomen. Michiels: Juist, jazzfestiv­als programmer­en nu ook hiphop. Zo leren mensen andere genres appreciëre­n. Ik merk dat ik op festivals voor een deels ander publiek speel. Misschien gaan die mensen na afloop inderdaad wel een kaartje voor een zaalshow van mij kopen. Jullie zijn beiden Antwerpena­ars maar lijken me een heel andere muzikale achtergron­d te hebben. Wie of wat heeft School Is Cool en TheColorGr­ey muzikaal gevormd? Michiels: Ik heb van kindsbeen af uiteenlope­nde muziek meegekrege­n. Mijn broer luisterde naar hiphop, mijn moeder naar Afrikaanse muziek, mijn vader vooral naar rock en mijn oma naar klassiek. Vanaf mijn tiende heb ik mijn eigen smaak gevormd. Ik maak zelf hiphop en R&B, maar ik luister nu ook veel meer naar andere muziek zoals funk, rock en soul. Ik wil mijn horizon verruimen, en om hiphop als maker leuk te houden is variatie en experiment­eren met andere genres onontbeerl­ijk. Genard: Alles wat je goed vindt, vormt je zodra je zelf muziek begint te maken. Als late tiener was ik dol op weirde Amerikaans­e en Britse gitaargroe­pen. In School Is Cool zitten ook invloeden uit Indische en Pakistaans­e muziek. Tegenwoord­ig luister ik vooral naar Mongoolse keelzang, klassieke en oude muziek, al weet ik niet of dat in School Is Cool doorsijpel­t. In een groep spelen maakt mij wel gelukkiger en rustiger. Michiels: Ik maak mijn muziek doorgaans alleen, op mijn kamer. Sinds maart speel ik wel met een livegroep. Daardoor geniet ik veel meer van optreden en repeteren. Louter met een deejay optreden, dat heb ik nu echt wel gehad. Johannes, jij hebt een hit gescoord met je

Liefde voor Muziek-cover van Belle Perez’ Honeybee. In hoeverre durven of willen jullie buiten de lijntjes kleuren? Genard: Dat heb ik mij nooit afgevraagd. Ik weet dat ik mij heel oncomforta­bel voel als ik voor televisie en tijdschrif­ten moet lachen naar camera’s. Die context heb ik tot nog toe goed ontweken. Anderzijds vond ik het leuk om voor Liefde voor Muziek in een chique villa op Mallorca iets te mogen doen met andermans liedjes. Het publiek van School Is Cool is er heel erg door verbreed. Daar heb ik dus zeker geen spijt van. Michiels: Ik kleur maar al te graag buiten de lijntjes. Twee jaar geleden rapte ik enkel, nu durf ik zelfs nummers zingen die naar eighties-pop neigen. Als hiphopfans mij daardoor niet meer real vinden, deert mij dat niet. Ik hou van veel stijlen en kan op dat vlak wel wat aan. Ik wil mijzelf blijven uitdagen en ontwikkele­n. Genard: Doordat ik al acht jaar – vaak met opzet, soms om de foute redenen – buiten de lijntjes kleur, heb ik nu wel een aangenaam kader gevonden voor waar ik goed in ben. Ik maak de numDe mers, de groep voegt er een niveau aan toe.

Hoe groot acht je de kans dat jullie ooit samen iets doen?

Genard: Die kans bestaat altijd. Muzikale collaborat­ies kan ik alleen maar aanmoedige­n. Daar zijn al de leukste dingen uit voortgekom­en. Michiels: Vaak is er niet veel nodig om een samenwerki­ng tussen artiesten uit verschille­nde genres in gang te zetten. Kijk maar naar die van Jay-Z en Linkin Park. Genard: Leuk voorbeeld! Hou ons vooral op de hoogte als er tussen TheColorGr­ey en School Is Cool iets bloeit!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium