Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpfan­s heel positief: slechts 6% niet tevreden over werking club

Exclusief: de resultaten van de eerste grote enquête onder supporters van de Great Old

- PETER GORIS

Voorzitter Paul Gheysens zegt het glunderend: “Voor het eerst zijn de fans van Antwerp uitgebreid bevraagd.” En dat klopt, 3.000 fans die via een uitgebreid­e enquête hun verzuchtin­gen mochten doorgeven, het is uniek in de Hel van Deurne-Noord. En de Great Old mag, alvast op basis van deze resultaten, op beide oren slapen: 94% van de respondent­en is tevreden tot zeer tevreden over de huidige werking van zijn geliefde club.

Royal Antwerp FC voerde de online enquête uit na afloop van het vorige seizoen, tussen 18 en 24 juni. Van de ongeveer 15.000 fans die tweewekeli­jks in het stadion zitten, nam 20% (3.000 fans) deel. Hun profiel: 92% uit de provincie Antwerpen, 89% man, het gros in de leeftijdsc­ategorieën tussen 25 en 64 jaar.

En die fans, uit alle hoeken van het stadion, blijken tevreden supporters. Zo zegt slechts 6% van de respondent­en niet tevreden te zijn over de huidige werking van de club, 61% is zeer tevreden, een derde ‘gewoon’ tevreden. Dat lijkt vanzelfspr­ekend, aangezien dezelfde Antwerpfan ruim een decennium lang vooral ellende zag. Maar de nieuwe wind dankzij Paul Gheysens wordt blijkbaar toch gesmaakt.

Ruim vier vijfde van de fans identifice­ert zich ook uitdrukkel­ijk met Antwerp en zegt – opnieuw – trots te zijn op zijn of haar club. Ze genieten ook van de fanbelevin­g voor en tijdens de wedstrijd én voelen zich behoorlijk veilig op hun Bosuil.

Fanbelevin­g

Wat die fan nóg gelukkiger kan maken? Het grote pijnpunt blijft het sanitair op de Bosuil. Op de gloednieuw­e tribune 1 mag die dan wel blinken, elders blijft het bricoleerw­erk. De prijs van de drank en het eten is nog zo’n pijnpunt. Al lijkt Antwerp niet van plan om die te laten zakken. Maar ook niet te laten stijgen, benadrukte Paul Gheysens (zie elders op deze pagina).

De fanbelevin­g na de wedstrijd blijkt eveneens een werkpunt. Concreet: in de nieuwe tribune 1 is het één groot feest na de wedstrijd, maar de fans op de andere tribunes (een veelvoud van die van de ‘hoofdtribu­ne’) gaat doorgaans snel naar huis of een nabijgeleg­en café. Een nieuw fandorp (lees elders op deze pagina) moet dat euvel wegwerken. Nog een klein minpunt: het aanbod in de fanshop. Ook daar zal de club graag iets aan doen.

Echte pijnpunten?

Maar daar stopt de enquête. En nog meer de antwoorden. Niets over de beloofde, maar uitgebleve­n verdere uitbouw van het stadion. Niets over een mogelijk nieuw stadion, elders in de stad. Niets over de langetermi­jnplanning van de familie Gheysens, die toch afgelopen seizoen nadrukkeli­jk ook naar andere clubs lonkte.

Of was de fan in de enquête niet erg kritisch? “Pas op, dat zijn zaken die in meer of mindere mate ook wel aan bod zijn gekomen in de individuel­e opmerkinge­n van de respondent­en, maar die waren niet in procenten of grafieken te gieten”, legt Dimitri Huygen, communicat­iemanager van Antwerp, uit. “We bekijken die wel allemaal intern en gaan daar zeker verder mee aan de slag. Zo maken de fans ons bijvoorbee­ld duidelijk dat voor hen de Bosuil de thuisbasis van de club is.”

“En over de langetermi­jnplan- ning: Paul Gheysens is nu toch heel duidelijk in zijn boodschap aan de fans. Hij zegt expliciet dat hij hier graag is en blijft. En er volledig voor wil gaan. Om hier iets moois uit te bouwen.”

Alles peis en vree dus? “We weten als club ook wel dat de resultaten zo positief zijn omdat ze na een seizoen komen, het eerste terug in eerste klasse, waarin de club sportief boven de verwachtin­gen is geëindigd. Dan zijn de fans automatisc­h positiever. En uiteraard zijn het ook vaak de positiever­e supporters die spontaan zo’n enquête gaan invullen. We gaan hier dus héél nuchter mee om, wees gerust. Maar we onthouden toch ook wel dat de fans nog enthousias­ter zijn dan we zelf verwacht hadden.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium