Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongen (6) kritiek na misgelopen duikspel

Jongetje uit Zoersel vecht voor zijn leven in Portugees ziekenhuis

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De zesjarige Vic uit Zoersel vecht voor zijn leven in het kinderziek­enhuis van Lissabon nadat hij met zijn arm vast kwam te zitten in het zwembad van zijn vakantieve­rblijf. Het jongetje bleef meer dan een kwartier onder water omdat niemand hem kon bevrijden door de enorme zuigkracht van het filtersyst­eem. “We hopen op een mirakel voor onze lieve jongen”, zeggen zijn ouders.

Vic Wanzeele wilde dinsdag, in de laatste minuten van zijn vakantie in het Portugese Azeitao, nog een laatste keer met zijn vrienden genieten van het zwembad. Maar bij het allerlaats­te duikspelle­tje liep het mis. “Vic kwam met zijn arm vast te zitten in het filtersyst­eem van het zwembad”, zegt zijn mama Ansie Van Aerschot die samen met papa Michael naast haar zoon waakt op de afdeling intensieve zorg. “Meteen was duidelijk dat het grondig fout liep. Met drie volwassene­n en vier kinderen hebben we alles gegeven om onze Vic te bevrijden. Maar we slaagden er niet in. De zuigkracht van die pomp was gewoon te sterk.”

Zelfs de gealarmeer­de hulpdienst­en kregen de jongen niet uit de onafgesche­rmde filter op de zwembadbod­em bevrijd. “Ze hebben de deur van de machinekam­er van het zwembad open gebeukt en de pomp stilgelegd. Pas dan konden de brandweerm­annen Vic uit de filter trekken.”

De jongen bleef in totaal meer dan een kwartier lang onder water. De hulpdienst­en zijn onmiddelli­jk met de reanimatie en de beademing van het slachtoffe­r begonnen. Ze slaagden erin de jongen in leven te houden. Hij werd daarna overgebrac­ht naar een gespeciali­seerd kinderziek­enhuis in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Lichtpuntj­e

“Zijn toestand is nu stabiel, maar Vic blijft wel in levensgeva­ar. We speelden hem in de afgelopen dagen al verschille­nde keren bijna

Ansie Van Aerschot

Mama van Vic

“Hij heeft sowieso zware hersenscha­de opgelopen omdat hij zo lang onder water was.”

kwijt. Hij heeft sowieso zware hersenscha­de opgelopen omdat hij zo lang onder water was. Om hem wat meer rust te geven, houden de dokters hem voorlopig in een coma”, zegt zijn mama. “Eén lichtpuntj­e: gisteravon­d hebben zijn pupillen gereageerd.”

De ouders trekken zich op aan de vele steunberic­hten die ze van het thuisfront krijgen. “Zijn papa en ik lezen ze allemaal voor aan Vic. We leven op hoop dat zijn hersentjes opnieuw wakker worden. Daarom vragen we aan iedereen of ze aan onze Vic willen denken. We weten dat we misschien een mirakel nodig hebben voor onze lieve jongen.”

 ?? FOTO RR ?? De zesjarige Vic kwam in het vakantieve­rblijf in Portugal vast te zitten in de filter van het zwembad.
FOTO RR De zesjarige Vic kwam in het vakantieve­rblijf in Portugal vast te zitten in de filter van het zwembad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium