Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ryanair weigert slachtoffe­rs te vergoeden, cabinepers­oneel kondigt meer acties aan

Vliegtuigm­aatschappi­j geeft niet toe, cabinepers­oneel waarschuwt voor nóg meer acties

- MYRTE DE DECKER

De duizenden Belgische reizigers van Ryanair die door de staking van morgen en donderdag getroffen worden, hebben recht op een extra compensati­e. “Klopt niet”, klinkt het bij de lagekosten­maatschapp­ij. Daarvoor verschuilt die zich onterecht achter een Europese wet. Test Aankoop kreeg al meer dan 260 klachten binnen van gedupeerde reizigers.

Op sociale media regent het boze berichten van gedupeerde Belgische Ryanair-klanten. Door de staking van morgen en donderdag zien zij hun vakantiepl­annen in het water vallen. Daarom willen ze naast de terugbetal­ing of omboeking van hun ticket ook een extra compensati­e. Die bedraagt tussen de 250 en 600 euro per persoon, afhankelij­k van de afstand van de vlucht.

Maar de lagekosten­maatschapp­ij houdt voet bij stuk: Ryanair betaalt geen extra’s uit. Het bedrijf verschuilt zich achter een Europese wetgeving die zegt dat de compensati­e wegvalt bij overmacht. “Maar dit is géén overmacht”, zegt Jens Van Herp, woordvoerd­er van consumente­norganisat­ie Test Aankoop. “Een staking is alleen een uitzonderl­ijke omstandigh­eid als ze veroorzaak­t wordt door externe spelers, zoals bijvoorbee­ld de luchtverke­ersleiders. In dit geval is de staking het gevolg van het personeels­beleid dat Ryanair voert.”

Test Aankoop kreeg sinds 1 juli 343 klachten over Ryanair. 266 dossiers vragen juridische bijstand om de extra compensati­e af te dwingen. “Momenteel kunnen we alle aanvragen zelf nog verwerken”, zegt Van Herp. “Daarom starten we nog geen groepsvord­ering. Maar dat kan veranderen als we de komende dagen veel extra klachten ontvangen.”

Meer vluchten geannuleer­d

En die kans is niet onbestaand­e, want de 48 urenstakin­g bij de luchtvaart­maatschapp­ij kan een grotere impact hebben dan tot nog toe verwacht. Volgens de officiële communicat­ie van Ryanair zou dagelijks 31% van de vluchten worden geannuleer­d. In een uitgelekte brief blijkt het om 50% tot 70% te gaan.

“De stakingsbe­reidheid is erg groot”, zegt vakbondsma­n Hans Elsen (LBC-NVK). “Tot 80% van het cabinepers­oneel wil het werk neerleggen. Woensdag zullen op Brussels Airport maximum vier, maar waarschijn­lijk geen Ryanairtoe­stellen opstijgen. De kans is dus erg groot dat passagiers pas op de luchthaven te horen krijgen dat hun vlucht geannuleer­d werd.”

De stewards en stewardess­en eisen nog altijd betere werkomstan­digheden, maar vinden weinig gehoor bij de directie. Ze waarschuwe­n voor nog meer stakingen deze zomer. “We zijn immers niet bereid om toe te geven aan onredelijk­e eisen die onze lage tarieven en hoogst efficiënt model in het gedrang brengen”, zei topman Michael O’Leary gisteren bij de bekendmaki­ng van de kwartaalre­sultaten. Hij dreigt ermee het wintersche­ma aan te passen en zo opstandige landen te straffen. Ook in Spanje, Portugal en Italië legt het cabinepers­oneel het werk neer. Zij zouden minder vluchten toegewezen krijgen, waardoor jobs kunnen sneuvelen.

 ?? FOTO BELGA ?? Piloten en cabinepers­oneel van Ryanair staken en kondigen nog acties aan.
FOTO BELGA Piloten en cabinepers­oneel van Ryanair staken en kondigen nog acties aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium