Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Foutje in communicat­ie”: toch geen verbod op mazoutkete­ls

Minister van Energie Bart Tommelein: “Verkeerd gecommunic­eerd”

- ARNOUT GYSSELS PIETER LESAFFER

Ook na 2021 zult u zich wél nog een nieuwe mazoutkete­l kunnen aanschaffe­n. De Vlaamse regering trekt de omstreden maatregel na drie dagen in, nadat een storm van protest was uitgebarst­en. Stookoliek­etels verbieden blijkt echter federale materie. “Een fout in de communicat­ie”, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

582.000 Vlaamse gezinnen sloeg de schrik om het hart. Het plan van de Vlaamse regering om vanaf 2021 mazoutkete­ls te verbieden, betekende dat zij veel vroeger dan verwacht diep in de portemonne­e zouden moeten tasten om een ander verwarming­ssysteem aan te schaffen.

En ook de sectorfede­ratie stond op haar achterste poten. “De timing is gewoon veel te krap”, zegt Jean-Pierre Van Dijk, secretaris­generaal van de Belgische Petroleumf­ederatie. “Tot voor kort was er sprake van 2035, nu moet het ineens veertien jaar vroeger. Het klimaat is belangrijk, maar dit is spotten met de consument.”

Nu blijkt dat in de officiële communicat­ie van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) een fout stond. Hij kan helemaal niet zelf beslissen om de mazoutkete­ls uit de handel te nemen. Dat is een federale bevoegdhei­d. En daar hebben ze inderdaad beslist om tegen 2035 de verkoop stop te zetten.

Overleg met sector

Gisterenav­ond schroefde hij in een bericht de verkeerd aangekondi­gde maatregel terug. “Een verduideli­jking”, noemt hij het zelf. “Er komt inderdaad geen algemeen verbod op de verkoop. We hebben dit al verduideli­jkt aan de sector en binnenkort vindt een officieel overleg plaats.”

In de officiële teksten van de ministerra­ad staat de passage wel correct weergegeve­n. “Voor het Vlaams Gewest verscherpe­n we de federale maatregel en laten we de uitfaserin­g van stookolie- en

steenkoolk­etels voor nieuwbouw en ingrijpend­e energetisc­he renovaties al ingaan op 2021.”

Een pijnlijke fout voor de grote communicat­or Tommelein, maar hij blijft bij zijn standpunt dat 2035 veel te ver in de toekomst ligt. Dus zal hij er bij zijn federale collega Marie-Christine Marghem Bart Tommelein

Vlaams minister van Energie

“Er komt inderdaad geen algemeen verbod op de verkoop. We hebben dit al verduideli­jkt aan de sector en binnenkort vindt een officieel overleg plaats.”

(MR) op aandringen om de datum te versnellen. “We moeten afstappen van fossiele brandstoff­en, dat is belangrijk voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid. En voor alle volgende generaties.”

 ?? FOTO EPA-EFE FOTO ISOPIX ??
FOTO EPA-EFE FOTO ISOPIX
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bart Tommelein: foutje in de communicat­ie.
FOTO PHOTO NEWS Bart Tommelein: foutje in de communicat­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium