Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In één jaar 50% meer file-uren aan Liefkensho­ektunnel

Automobili­sten betalen liever tol dan stil te staan op Antwerpse Ring

- CHRISTOF WILLOCX

In de eerste helft van 2018 reden er 278.081 auto’s meer door de Liefkensho­ektunnel dan in de eerste helft van 2017. Dat doet vermoeden dat de tunnel dienstdoet als ‘sluipweg’ voor chauffeurs die de file op de Ring wensen te vermijden. Ze betalen liever tol dan elders stil te staan. Neveneffec­t is dat de files aan de Liefkensho­ektunnel óók toenemen: in één jaar zelfs met 50%. Het aantal vrachtwage­ns in de tunnel steeg dan weer met 82.772. De NV Tunnel Liefkensho­ek heeft de nachttarie­ven voor vrachtwage­ns vorig jaar nochtans met 75% verlaagd, maar 94% van de vrachtwage­ns rijdt nog altijd overdag door de tunnel.

Steeds meer automobili­sten willen betalen om de files te ontwijken. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal personenwa­gens in de Liefkensho­ektunnel, waar tol wordt gevraagd, met bijna 9%. Dat zijn 278.081 auto’s extra. Het neveneffec­t: ook het aantal file-uren aan de tunnel steeg met 50%.

Een rit door de Liefkensho­ektunnel kost voor personenwa­gens 3,5 euro per doortocht. Tenminste, als u een regelmatig­e gebruiker bent en dus een abonnement neemt waarbij u minstens 50 euro per jaar betaalt. Anders betaalt u per rit 5 euro (met bankkaart) of 6 euro (cash).

Winst: uur per dag

Voor steeds meer mensen is dat een redelijke prijs om de files te vermijden. “Ik woon in Gent en heb een bedrijf op de Noorderlaa­n in Antwerpen”, zegt Armand Devos. “Als ik door de Waaslandtu­nnel naar Antwerpen rijd, ben ik dik anderhalfu­ur onderweg. Dankzij de Liefkensho­ektunnel rijd ik maximaal een uur. Vermits ik heen en weer rijd, win ik dankzij de toltunnel dus een uur per dag.”

Armand Devos heeft niet alleen voor zichzelf een abonnement op de tunnel gekocht, maar ook voor acht van zijn werknemers. “Dat kost wel iets, maar het bedrag weegt zeker op tegen de tijdwinst die we boeken. Of ik mijn bedrijf dan niet beter naar Gent kan verhuizen? Neen, want we zijn specialist­en in maritieme expertise. Dan moeten we dicht bij de haven van Antwerpen zijn.”

Ook Robbe Segers uit Zele heeft een abonnement voor de Liefkensho­ektunnel aangevraag­d. “Ik werk als informatic­aspecialis­t bij het bedrijf PSA in Antwerpen”, zegt hij. “Tot hiertoe deed ik er in de spits vijftig minuten over om op mijn werk te geraken. Nu ik via de Liefkensho­ektunnel kan rijden, ben ik nog maar twintig minuten onderweg.”

Geen rustige tunnel meer

Doordat steeds meer mensen het voorbeeld van Armand en Robbe volgen, wordt het ook in de Liefkensho­ektunnel steeds drukker. “Vroeger was er heel weinig verkeer, maar de laatste jaren is dat duidelijk veranderd aan de tunnel”, zegt Armand Devos.

“Daardoor wijzigt het gedrag van de chauffeurs. Het gebeurt steeds vaker dat een vrachtwage­nbestuurde­r in de wachtrij aan het tolplein op mijn raampje komt tikken en zich kwaad maakt omdat ik onderweg een of andere verkeerde beweging zou hebben gedaan. Die chauffeurs staan zwaar onder druk en lopen over van de stress. Het drukkere verkeer aan Liefkensho­ek leidt duidelijk tot agressieve­r rijgedrag.”

50% meer file-uren

Intussen duiken in de buurt van de Liefkensho­ektunnel ook de eerste files op. “De Tijsmanstu­nnel (die in het verlengde van de

Lief kenshoektu­nnel ligt, red.) is verzadigd. Daardoor ontstaan er richting Nederland ook al files vlak nadat je de Liefkensho­ektunnel bent uitgereden”, zegt Marc Persoon, operatione­el manager van NV Tunnel Liefkensho­ek.

“Er zijn dus steeds meer mensen die gewoon tol betalen om minder lang in de file te staan. Vooral sinds 2016, na de verhuis van MPET van Rechteroev­er naar Linkeroeve­r, is het aantal auto’s in de tunnel flink toegenomen. Het aantal structurel­e file-uren in de Liefkensho­ektunnel en op het tolplein is in een jaar tijd met 50% toegenomen.”

MPET is de grootste containert­erminal van Europa. Het is een samenwerki­ng tussen de rederij MSC en containerb­ehandelaar PSA. “Sinds die verhuizing willen automobili­sten en vrachtwage­nchauffeur­s de weg naar Linkeroeve­r vermijden en kiezen ze dus voor de Liefkensho­ektunnel”, zegt Marc Persoon.

“Vooral ’s avonds is het druk. Onze avondspits is 10% drukker

dan de ochtendspi­ts.”

Nachttarie­f werkt niet echt

De Liefkensho­ektunnel probeert sinds vorig jaar de files te vermindere­n door meer vrachtwage­ns ’s nachts door de tunnel te laten rijden. De tarieven tussen 22u ’s avonds en 6u ’s morgens zijn daarom met 75% verlaagd.

Daardoor lag het aantal vrachtwage­ns dat ’s nachts door de tunnel passeerde in de eerste helft van dit jaar 22% hoger dan in de eerste helft van 2017. Het ging om 121.753 vrachtwage­ns, tegenover 99.444 vorig jaar.

Maar ondanks die flinke stijging passeert nog steeds amper 6% van de vrachtwage­ns die door de Liefkensho­ektunnel rijden ’s nachts. “Ons nachttarie­f is dus helaas een druppel op een hete plaat”, zegt Marc Persoon.

Armand Devos “De abonnement­en voor mijn werknemers kosten wel iets, maar dat bedrag weegt niet op tegen de tijdwinst die we boeken.”

Robbe Segers “Tot hiertoe deed ik er vijftig minuten over om op mijn werk te geraken. Nu ben ik nog maar twintig minuten onderweg.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ??
FOTO CARLO COPPEJANS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium