Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder alternatie­f staan we straks stil

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Dat het op de Antwerpse Ring al jaren filerijden is, weet iedereen die met de auto de snelweg oprijdt. Daarover is al meer inkt gevloeid dan over welk ander onderwerp ook. Nu neemt ook aan de Liefkensho­ektunnel het aantal voertuigen toe. Op piekuren zijn ook daar files. Dat betekent twee dingen. Om te beginnen dat steeds meer mensen bereid zijn om tol te betalen om minder lang in de file te staan en dus sneller op hun bestemming te zijn. En, dat het ook op de Linkersche­ldeoever steeds drukker wordt. Vooral sinds 2016, toen MPET zijn containert­erminal van de rechter- naar de linkeroeve­r van de Schelde verplaatst­e. Die verhuis komt niet uit de lucht vallen en een klein kind kon weten dat de komst van een enorme containert­erminal voor meer verkeer zou zorgen. Van chauffeurs die containers halen en brengen tot mensen die de kost verdienen op de terminal. En die moeten allemaal over de weg, want een alternatie­f is er niet of nauwelijks. Verblind door de hele discussie over de Oosterweel­verbinding, die inderdaad nodig is, hebben te veel overheden te lang niets gedaan. Want met de Oosterweel­verbinding alleen komen we er niet. Er is een modal shift nodig. In mensentaal: we zullen ons meer en vaker op een andere manier moeten verplaatse­n.

Voor de mensen die op terminals in de Waaslandha­ven werken, is dat het makkelijks­t op te lossen. Vorig jaar stelde het Havenbedri­jf Antwerpen, in het bijzijn van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), een minderhind­erplan voor de haven voor. Een van de voorgestel­de maatregele­n is een treinverbi­nding, over bestaand spoor, van het centrum van de stad naar de Waaslandha­ven. Die verbinding kan ervoor zorgen dat minder werknemers dag in dag uit hun auto moeten nemen om naar het werk te gaan. Helaas is het beangstige­nd stil rond dit plan en ziet het er niet naar uit dat de verbinding er snel zal komen.

Een ander plan is de uitbreidin­g van de Waterbus tot in de haven. Gelukkig wordt in dit plan wel progressie gemaakt en zal de uitbreidin­g dit najaar een feit zijn. Of dit voldoende is om de verkeersdr­uk op de weg te vermindere­n is zeer de vraag. Maar er gebéúrt tenminste iets.

En het vervoer van containers? Ook daar wordt al jaren gezegd dat er meer transport over het water moet. Maar het gebeurt slechts mondjesmaa­t. Zo gaan we er niet komen. Ook niet met een Oosterweel­verbinding.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium