Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toen ik op 10 meter van hem was, zonk hij naar beneden”

Vrienden zien Viorel (51) voor hun ogen verdrinken in vijver domein Hazewinkel, lichaam intussen geborgen

-

Duikers hebben gisteren het lichaam geborgen van de 51-jarige Roemeen die zondagavon­d verdronk in de vijver van het domein Hazewinkel in Willebroek. De man was zondagavon­d met enkele vrienden gaan zwemmen. Zij zagen de man in moeilijkhe­den geraken en onder water verdwijnen.

Viorel Sterpu ging zondagavon­d wat afkoeling zoeken aan het strandje van Hazewinkel. Een plaats waar hij af en toe vertoefde. Samen met enkele vrienden maakte hij een duik in het water. De man zwom een flink eind, maar kwam plots in de problemen. “Ik zag dat er iets mis was met hem en probeerde nog zijn richting uit te zwemmen. Toen ik op tien meter van hem was genaderd, stopte Viorel plots met bewegen en ging hij ineens kopje-onder. Zonder dat hij nog iets kon roepen of zijn arm in de lucht kon steken. Hij zonk ineens naar beneden”, vertelt zijn vriend Ivan Yohas aangeslage­n. “Ik ben onmiddelli­jk terug naar de oever gezwommen. Een andere man heeft geprobeerd om Viorel nog uit het water te halen. Tevergeefs.”

Sonarboot

Ivan en zijn vrienden sloegen onmiddelli­jk alarm bij nog enkele andere aanwezigen langs de oever. “Er kwam plots een man naar ons gelopen met een telefoon in de hand. Hij deed teken dat er iemand aan het verdrinken was en riep om de politie te verwittige­n”, pikt Marika Spruyt uit Willebroek in. “Mijn vriendin heeft dan de politie gebeld en ondertusse­n kwamen nog twee vrienden van het gezelschap naar ons gelopen. Zij deden teken dat hun vriend dood was. Dat hij onder water verdwenen was.”

Een zoekactie met duikers zondagavon­d leverde geen resultaat op. Gisteren werd een sonarboot ingezet. Dat had meteen resultaat. Na een dik uur zoeken werd het lichaam aangetroff­en. “Het is door duikers geborgen en naar de kant gebracht”, reageert Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket, afdeling Mechelen. “Er zal nu een autopsie worden uitgevoerd om meer duidelijkh­eid te krijgen over de doodsoorza­ak.”

Viorel Sterpu werkte al enkele jaren bij een bouwbedrij­f in Brussel. Thuis in Roemenië had hij twee volwassen kinderen.

Verboden te zwemmen

In het domein Hazewinkel is het verboden om te zwemmen. Dat is aangegeven door waarschuwi­ngsborden. Toch nemen heel wat mensen er tijdens de zomer een verfrissen­de duik in de vijver. “Zowel de mensen van Sport Vlaanderen als onze politie houden regelmatig toezicht op het zwemverbod. Helaas stellen we vast dat heel wat bezoekers het verbod aan hun laars lappen.”, zegt burgemeest­er Eddy Bevers (N-VA).

Luc Van den Broeck van de Vlaamse Reddingsfe­deratie waarschuwt ook voor de gevaren van een frisse duik. “Doe dat nooit op een plaats waar geen toezicht is of waar geen redders zijn. Je lichaam is rond de 37 graden, het water zelf is amper zes, zeven graden. Dat kan een thermische koude shock veroorzake­n. Met vaak noodlottig­e gevolgen.”

Ivan Yohas

Vriend van slachtoffe­r

“Ik zag dat er iets mis was met Viorel en probeerde nog zijn richting uit te zwemmen. Maar plots ging hij kopje-onder.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS FOTO HERREGODS ?? De hulpdienst­en in de weer op domein Hazewinkel. Ze konden het lichaam gisteren uiteindeli­jk vrij snel terugvinde­n dankzij de sonarboot.
FOTO JORIS HERREGODS FOTO HERREGODS De hulpdienst­en in de weer op domein Hazewinkel. Ze konden het lichaam gisteren uiteindeli­jk vrij snel terugvinde­n dankzij de sonarboot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium