Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwemmen in open water is levensgeva­arlijk

- (kma)

Volgens Philippe Raes van de Vlaamse Reddingsfe­deratie zijn er meerdere redenen waarom het gevaarlijk is om in open water als de E10-plas of de vijver van domein Hazewinkel te zwemmen. Wim Van Steenkiste van de Schotense Waterski Klub treedt hem bij.

Koudeshock: In de E10-plas geldt een zwemverbod omdat het water er tot vijftien meter diep is en er daardoor verschille­nde temperatuu­rlagen ontstaan. Aan de Schotense zijde van de E10-plas zijn er zelfs centraal diepten van 25 meter. Ook in veel andere plassen, meren en kanalen is de bovenlaag van het water warm en de onderlaag heel koud. “Hierdoor kunnen de spieren verkrampen”, zegt Philippe Raes. “Zwemmers krijgen ook een ademreflex als ze in zo’n koud water komen, waardoor ze water gaan inslikken. Door het grote temperatuu­rverschil kan een koudeshock of hydrocutie ontstaan.”

Boten: Zij zien moeilijk het verschil tussen een boei en een zwemmer. De kans om overvaren

te worden op een kanaal of op een recreatiep­las waar scheepvaar­t is toegelaten, is groot. “Het is levensgeva­arlijk om te komen zwemmen waar gewaterski­ed wordt, zoals op de E10-plas in Schoten”, zegt Van Steenkiste. “Twee weken geleden dook plots een zwemmer op voor een van onze boten.”

Vergiftigi­ng: Bij hoge temperatur­en, zoals nu, kan botulisme ontstaan door rottende kadavers. Dat kan aangezicht­sverlammin­g en verlamming van de ademhaling­sspieren veroorzake­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium