Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met Nederlands paspoort op Belgische kieslijst

Brasschaat­se Open Vld pakt uit met opmerkelij­ke kandidate

-

Jolijn Delissen zat vijf jaar in de gemeentera­ad van Middelburg, een stad in de Nederlands­e provincie Zeeland. Daarna stak ze de grens over (“aan de haak geslagen door een Antwerpena­ar”) en nu doet ze voor Open Vld een gooi naar een zitje in Brasschaat. Eén ding weet ze nu al: “In Nederland gaat het er veel formeler aan toe op de gemeentera­ad”.

De 31-jarige nieuwkomer heeft geen Belgisch paspoort, maar voor de lokale verkiezing­en is dat geen bezwaar. Sinds 2000 mogen inwoners uit landen van de Europese Unie hier niet alleen stemmen, maar ook opkomen.

“Al denk ik niet dat veel mensen dat weten”, zegt Jolijn Delissen. “Ik wist het zelf ook niet. Ik woon sinds 2016 in Brasschaat, na een jaartje in Antwerpen te hebben gewoond. Maar ik hoorde pas vorige week dat ik hier ook politiek actief mag zijn. Die kans heb ik onmiddelli­jk gegrepen.”

Eerder raadslid voor VVD

In Middelburg werd ze voor de eerste keer verkozen toen ze nog studeerde. “Ik was het jongste gemeentera­adslid voor de liberale partij VVD, de partij van premier Mark Rutte. Ik werd ook herverkoze­n, maar kort daarna ben ik verhuisd.”

Delissen werkt in Nederland nog als omgevingsm­anager bij North Sea Port, de fusie tussen de havens van Gent en Terneuzen, en is intussen in Brasschaat moeder geworden van een zoontje.

In haar woonplaats Brasschaat heersen momenteel Jan Jambon en N-VA, maar in de schaduw daarvan hoopt Open Vld van lijsttrekk­er Christophe Thomas vooruitgan­g te maken. De partij zit nu met twee zetels in de oppositie. Delissen kan misschien stemmen binnenhale­n van de welgeteld 1.919 Nederlande­rs die in Brasschaat wonen. “Wie weet, dat zou

Jolijn Delissen

Nederlands kandidate Open Vld

natuurlijk welkom zijn”, zegt Thomas. “Ze is ook gepokt en gemazeld als liberaal raadslid.”

Toch krijgt de Nederlands­e maar de achttiende plaats op de lijst. “Ja, maar ze is onze ‘tweede lijsttrekk­er’, ze staat bovenaan de rechterkol­om”, nuanceert Thomas.

Delissen wijst erop dat ze in Middelburg eerder al eens voldoende voorkeurst­emmen haalde vanop een lage plaats. Ze beseft dat ze geacht wordt om Nederlands­e zieltjes te winnen voor de Open

Vld. “Al ken ik bijna niemand van hen, eigenlijk. Het is niet zo dat de Nederlande­rs hier de hele tijd samenkomen.”

“Ik weet nog maar sinds deze week dat ik hier ook als Nederlands­e politiek actief mag zijn.”

Hinderpaal

Een grotere hinderpaal is dat niet-Belgen alleen mogen stemmen als ze zich eerst registrere­n. En dat doet gemiddeld maar 10%.

“Ik vind dat hier meer ruchtbaarh­eid aan moet worden gegeven”, zegt Delissen. “Het is toch een goede zaak dat meer inwoners participer­en in het beleid. En dat geldt niet alleen voor buitenland­ers.”

In vergelijki­ng met Middelburg vindt ze dat het er hier veel minder formeel aan toe gaat op de gemeentera­ad. “In Nederland verlopen de discussies via de voorzitter, hier spreken ze elkaar rechtstree­ks aan. En in Nederland wordt meer op de hoofdlijne­n bestuurd, hier gaat het over details, zoals een weg die lang openligt.”

 ??  ?? Jolijn Delissen wil haar politiek engagement verderzett­en nu ze in Brasschaat woont, ook al heeft ze geen Belgisch paspoort. Eerder was ze al actief in Nederland, waar ze tijdens de Middelburg­se verkiezing­scampagne van 2014 poseerde met premier Mark...
Jolijn Delissen wil haar politiek engagement verderzett­en nu ze in Brasschaat woont, ook al heeft ze geen Belgisch paspoort. Eerder was ze al actief in Nederland, waar ze tijdens de Middelburg­se verkiezing­scampagne van 2014 poseerde met premier Mark...
 ?? FOTO'S JAN BRYS, RR ??
FOTO'S JAN BRYS, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium