Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lek in Arco-dossier zet spanningen tussen CD&V en N-VA weer op scherp

Premier probeert akkoord te sluiten over arbeidsdea­l en vergoeding voor spaarders

- (agy)

De federale topministe­rs staan voor de laatste moeilijke onderhande­lingsronde deze legislatuu­r. Gisteren lekte uit dat een akkoord over Arco binnen handbereik is. Maar door meningsver­schillen over de arbeidsdea­l vloog het toch weer terug naar af.

Het is de laatste kans voor CD&V om van Arco af te raken. De regering-Michel is aan haar laatste begrotings­ronde bezig. Met extra hefbomen als de arbeidsdea­l en de nakende beursgang voor staatsbank Belfius lagen de kaarten nog nooit zo gunstig. “Geen regeling voor de Arco-spaarders, geen beursgang voor Belfius”, klinkt het al maanden bij CD&V.

Die regeling ligt nu nadrukkeli­jk op de regeringst­afel. Gisteren lekten details uit van hoe het er zou uitzien. Belfius zou voor 30% naar de beurs mogen, goed om 2,1 miljard van de staatsschu­ld af te pietsen. In ruil zou de regering 550 miljoen euro vrij maken in een fonds. Daarvan moet het vroegere ACW 35 miljoen ophoesten. Belfius zelf moet de totale som op 600 miljoen brengen met een “economisch­e geste”. Daarmee zit dan genoeg geld in kas om de 800.000 spaarders voor zo’n 40% van hun oorspronke­lijke inleg te vergoeden, gemiddeld 2.000 euro.

Zo ver was het gisteren nog niet. De arbeidsdea­l, dat andere hete hangijzer, gooide roet in het eten. Er liggen een reeks maatregele­n klaar om de vele openstaand­e vacatures gevuld te krijgen, maar N-VA vindt die niet ver genoeg gaan. De Vlaams-nationalis­ten willen dat het SWT-stelsel, het vroegere brugpensio­en, op de schop gaat en dat het stempelgel­d sneller daalt in de tijd. In ruil mag dat in het begin dan wat hoger liggen. Voorstelle­n die voor MR en CD&V veel te ver gaan.

Een moeilijke evenwichts­oefening dus voor premier Charles Michel (MR). Dan helpt een lek in een gevoelig dossier als Arco niet. Want dan piekt het wantrouwen tussen CD&V en N-VA. Als het van de Vlaams-nationalis­ten afhangt, betaalt de christelij­ke arbeidersb­eweging de hele som uit eigen zak. “Bovendien zal Europa ook voor deze regeling zijn toestemmin­g moeten geven”, wijzen ze er fijntjes op. Zo dicht bij de meet zwijgen de CD&V-kopstukken in alle talen om de Arco-deal toch maar niet in gevaar te brengen.

Ook bij de premier blijft het stil. Gisterenav­ond riep hij zijn topministe­rs opnieuw samen. Of Michel de knoop kan ontwarren, was bij het ter perse gaan nog niet duidelijk. “Er is pas een akkoord, als er een akkoord is over alles”, klinkt het.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Premier Charles Michel (MR) staat voor een moeilijke evenwichts­oefening met zijn kernkabine­t.
FOTO ISOPIX Premier Charles Michel (MR) staat voor een moeilijke evenwichts­oefening met zijn kernkabine­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium