Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vervoersre­gio’s zijn geen toverformu­le”

Verkeerssp­ecialist wil naast inspraak van lokale besturen vooral meer investerin­gen en visie bij De Lijn

- PATRICK VAN DE PERRE

Het is nog te vroeg om te zeggen of de beslissing van de Vlaamse regering om De Lijn in vijftien vervoersre­gio’s op te splitsen een goede zaak is. “Zonder investerin­gen, een duidelijke beleidsvis­ie en een betere doorstromi­ng, zal het alvast ook nu niet lukken”, zegt Herman Welter, specialist in openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in Vlaanderen moet van de huidige basismobil­iteit evolueren naar een systeem van basisberei­kbaarheid. Ook krijgen de lokale besturen meer inspraak. Daarom wordt De Lijn op-

gesplitst in vijftien vervoersre­gio’s. Dat is een van de beslissing­en die de Vlaamse regering zaterdag heeft genomen. Lokaal advies over trajecten

In de toekomst gaan lokale besturen beslissen over het tram- en busaanbod in hun vervoersre­gio, in overleg met De Lijn en de NMBS. Dat betekent dat de gemeentebe­sturen advies kunnen geven over aan te leggen of te verplaatse­n trajecten. De Lijn moet wel blijven zorgen voor goede verbinding­en tussen de verschille­nde vervoersre­gio’s.

“Doorstromi­ng cruciaal”

Oud-journalist en vervoerssp­ecialist Herman Welter weet voorlopig nog niet wat te denken van de opsplitsin­g.

“Veel hangt af van de manier waarop in deze regio’s te werk wordt gegaan en of er voldoende middelen zijn om het openbaar vervoer te verbeteren”, klinkt het.

“Ik wacht nog steeds op een duidelijke visie over wat men precies verwacht van De Lijn. En er zal toch dringend werk moeten worden gemaakt van een betere doorstromi­ng van het openbaar vervoer. Anders heeft het weinig zin om De Lijn te herstructu­reren. Dan blijft alles bij het oude.”

Welter vraagt zich ook af of er voldoende geld wordt uitgetrokk­en om De Lijn uit te bouwen. “Als de budgetten onverander­d blijven, zal er weinig marge zijn om te investeren. Ook daar verandert het opsplitsen in vervoersre­gio’s niets aan.”

Welter denkt dat de lokale besturen in een aantal gevallen met problemen zullen geconfront­eerd worden. “En dan zal het moeilijker worden om de schuld door te schuiven naar De Lijn, want een stad of gemeente is dan zelf betrokken partij.”

Middelen onduidelij­k

De vraag hoe en met welke middelen de nieuwe regio’s zullen worden geleid, is voorlopig nog niet duidelijk. “Ik heb daar ook in het verleden weinig concreet over gehoord. Ik ben benieuwd. Vervoersre­gio’s hoeven niet slecht te zijn. Maar het is evenmin een toverformu­le.”

 ?? FOTO POL DE WILDE ??
FOTO POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium