Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groeimelk ligt onder vuur

Experts stellen dat gewone koemelk volstaat voor peuters

- MAXIE ECKERT

Ouders volgen massaal het advies om peuters speciale (en dure) groeimelk te geven in plaats van gewone koemelk. Dat is gezonder, klinkt het bij Kind en Gezin. Maar experts uit binnen- en buitenland vinden maar weinig bewijs voor die stelling. “Een kind dat gezond eet, heeft geen groeimelk nodig.”

Voor kinderen tussen 1 en

3 jaar ligt er speciale groeimelk in de winkel. Met extra vitaminen, mineralen en minder eiwitten dan normale melk. Kind en Gezin raadt zo’n melk aan, en volgens de melkindust­rie volgt maar liefst driekwart van de ouders dat advies. Op jaarbasis kost die groeimelk per kind ongeveer 200 euro meer dan gewone melk.

“Schijnoplo­ssing”

Pijnlijk dus, dat experts in binnenen buitenland nu stellen dat de wetenschap­pelijke onderbouwi­ng van het overheidsa­dvies maar mager is. Ze noemen groeimelk “overbodig” en een “schijnoplo­ssing” om een eventueel onevenwich­tige voeding van peuters te compensere­n.

In Nederland en Duitsland, maar ook in een rist andere Europese landen, staan overheden en hun adviesorga­nen erg kritisch tegenover groeimelk. Normale koemelk, zowel volle als halfvolle melk, zou moeten volstaan voor peuters.

“Kinderen moet men een gezond voedingspa­troon aanleren. In dat

Christophe Matthys

Voedingsex­pert KU Leuven

“Alle kinderen preventief groeimelk laten drinken, dat is voor mij een brug te ver.”

“We laten de keuze volledig over aan de ouders. Een evenwichti­ge voeding blijft wel belangrijk.” Kind en Gezin

Vlaams overheidsa­gentschap

geval is groeimelk niet nodig”, zegt Astrid Postma-Smeets. Zij is experte voeding en gezondheid bij het Voedingsce­ntrum, dat door de Nederlands­e overheid wordt gesubsidie­erd. “Als een kind moeilijk eet en weinig weegt, dan kunnen artsen of diëtisten wél groeimelk adviseren”, aldus Posta-Smeets.

Professor Christophe Matthys, voedingsex­pert aan de KU Leuven, zit op dezelfde lijn. “Bepaalde kinderen hebben een te lage inname van voedingsst­offen. Zij hebben een behandelin­g nodig, al dan niet met groeimelk. Maar moet daarom ieder kind preventief groeimelk drinken? Voor mij is dat een brug te ver.”

Keuze aan de ouders

Er verschijne­n wel geregeld studies die een gunstig effect van groeimelk aantonen. Begin vorig jaar nog haalde een grote studie met meerdere honderden Europese peuters de media, weliswaar gesponsord door een melkproduc­ent. De peuters die in de studie groeimelk kregen, liepen onder andere minder risico op een ijzertekor­t dan de kinderen die gewone melk kregen. Kind en Gezin greep toen de gelegenhei­d aan om op het nut van groeimelk te wijzen. En ook nu verdedigt Kind en Gezin dat advies. “We laten de keuze wel volledig over aan de ouders. Ze kunnen er ook voor kiezen om volle koemelk te geven. Een evenwichti­ge voeding blijft in elk geval belangrijk.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kind en Gezin raadt ouders aan hun peuters groeimelk te laten drinken. Al vinden experts dat niet het gezondste advies.
FOTO SHUTTERSTO­CK Kind en Gezin raadt ouders aan hun peuters groeimelk te laten drinken. Al vinden experts dat niet het gezondste advies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium