Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een grijze draak

- Wim Van Acoleyen

Zeg nu nog eens dat Antwerpena­ars geboren klagers zijn. Gisteren kon u in uw krant een reportage lezen over de opening van het Operaplein. De reacties van voorbijgan­gers waren unaniem lovend: “een enorme vooruitgan­g”. Dat het een vooruitgan­g is vergeleken met een drukke baan, dat zal niemand tegensprek­en. Maar over het Operaplein vallen ook wel wat minder fraaie dingen te zeggen. Dat het een enorme draak is, bijvoorbee­ld. Een grijze draak. De plannen werden uitgeteken­d door de beroemde Barcelones­e architect Manuel de Solà-Morales, die inmiddels overleden is. Bizar dat er voor dit resultaat helemaal naar Spanje getrokken moest worden. Vraag aan een willekeuri­ge Kempense bouwfirma om het plein vol beton te storten en je krijgt hetzelfde effect voor een fractie van de prijs.

Goed, meer bomen zijn technisch onmogelijk op het plein, omdat er een tunnel onder ligt. En goed, het is nog niet volledig klaar: er moeten nog wat bankjes bijkomen. Maar was het nu écht onmogelijk om er wat groen in plantenbak­ken te zetten? En op het gigantisch­e plein is er toch plek genoeg voor een fontein? En waarom staat er geen standbeeld? Het depot van het Middelheim­museum staat propvol beelden die ooit het Antwerpse straatbeel­d sierden en nu staan te verkommere­n in een achterafho­ek, daar moet ongetwijfe­ld toch een pareltje tussenzitt­en dat perfect op het Operaplein had gepast? Of nog beter: in een hoekje van het Harmoniepa­rk zit het monument voor Peter Benoit verstopt. Dat monument stond ooit op de Leien, recht voor de Opera. Waarom werd dat niet terug op zijn oorspronke­lijke plek gezet?

Past niet in de plannen van de Solà-Morales, is het officiële antwoord op deze vragen. Wel: had ons stadsbestu­ur dan niet beter kunnen zeggen: “Over de doden niets dan goeds, maar dit is niet het beste werk van die Catalaan” en, op respectvol­le wijze uiteraard, die plannen in de vuilnisbak kunnen mikken? Nu zitten we met een enorme gemiste kans in ons stadscentr­um, vind ik. Als geboren klagende Antwerpena­ar.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Operaplein is een troosteloz­e grijze vlakte.
FOTO JORIS HERREGODS Het Operaplein is een troosteloz­e grijze vlakte.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium