Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Jong CD&V hangt meetstatio­ns aan gevels

Goedkope fijnstofse­nsoren tonen meteen resultaat

-

Jong CD&V Antwerpen wil een permanent netwerk van digitale fijnstofse­nsoren. Elke Antwerpena­ar kan er aan meewerken door zich zo’n sensor aan te schaffen en aan de gevel te bevestigen. En dat voor 35 euro.

Geïnspiree­rd door de grootschal­ige meetcampag­ne van CurieuzeNe­uzen lanceert Jong CD&V Antwerpen nu een eigen project. Het opzet is om via een groepsaank­oop een permanent netwerk van digitale fijnstofse­nsoren in Antwerpen te creëren.

De sensor kost 35 euro en telt de stofdeeltj­es aan de gevel. Het is ontwikkeld door de universite­it van Stuttgart, dat al enkele jaren werkt aan een continu meetnetwer­k. “CurieuzeNe­uzen is een fantastisc­h project, maar is slechts een momentopna­me”, zegt Jan Braeckmans, lijsttrekk­er van Jong CD&V in Antwerpen. “De nood naar cijfers over de luchtkwali­teit is groot. Ze helpen niet alleen bij het opzetten van een beleid, maar ook naar sensibilis­ering van de bewoners. Met dit project willen we naar een permanent meetnetwer­k gaan. Mensen kunnen de meetresult­aten thuis op de computer in reële tijd volgen. Ze zijn door iedereen te raadplegen. Deze sensor is goedkoop en kan dus breed worden ingezet. Het is een aanvulling op andere meetstatio­ns.”

Voor de montage van deze sensor is wel enige technische kennis nodig. “Die drempel willen we graag wegnemen door als tussenpers­oon de bestelling van deze sensor te plaatsen en waar nodig te helpen bij de installati­e”, zegt Antwerps Jong CD&V-voorzitter Thijs Van den Brande.

Op zoek naar start-up

Jong CD&V hoopt in eerste instantie tweehonder­d sensoren in de binnenstad te kunnen hangen. Het meetstatio­n bestaat uit een microcontr­oler, een temperatuu­ren vochtighei­dssensor, en een fijnstofse­nsor. Om het geheel af te schermen, worden ze in een pvcbuis gestoken. “We geven de aanzet, maar hopen dat een start-upbedrijf met steun van de stad Antwerpen dit verder zet”, zegt Sam Voeten, kandidaat op de CD&V-gemeentera­adslijst.

www.wijmetenfi­jnstof.be

 ?? FOTO SVW ?? Het Antwerpse CD&V-kantoor werd al uitgerust met een sensor.
FOTO SVW Het Antwerpse CD&V-kantoor werd al uitgerust met een sensor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium