Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bizar hoeveel peuken er op de grond liggen in dit kleine land”

Britse ecoactivis­t doorkruist Europa met gepimpte ligfiets en informeert Antwerpena­ars deze week over milieu

-

Een ligfiets met afdak, allerlei vlaggen, bagage, een ligmand voor zijn hond en een heleboel geplastifi­ceerde krantenart­ikels over zichzelf en zijn missie: Martin Hutchinson (57) is een opmerkelij­ke verschijni­ng. De Brit reist al twaalf jaar de wereld rond om mensen bewust te maken van de vervuiling van onze planeet en om tips te geven hoe het beter kan. Deze week kunt u hem in en rond Antwerpen met zijn trouwe viervoeter Starsky tegenkomen.

“Die rare fiets mist zijn doel niet. Ik krijg meer aandacht en er komen meer mensen aan me vragen waar ik mee bezig ben. Ik praat dan vooral over de vervuiling van de aarde en wat we daartegen kunnen doen: denk maar aan de enorme hoeveelhei­d plastic, overproduc­tie en -consumptie, recyclage, de opwarming van de aarde,... Maar daarnaast is een ligfiets ook gewoon beter voor je rug”, lacht de 57-jarige ecoactivis­t, die je deze week samen met zijn beste vriend Starsky, die hij in Portugal ontmoette en adopteerde, in het Antwerpse tegen het lijf kan fietsen. Dit weekend is er een sigaretten­opkuis in de stad en daar wil hij mee zijn schouders onder zetten voor hij verder trekt. “Het valt mij op hoeveel peuken er hier wel niet op de grond liggen. En dat voor zo’n klein land.”

34.000 kilometer

De Brit was twaalf jaar geleden nog brandweerm­an in Manchester. Omdat hartproble­men een wederkeren­d probleem zijn in zijn familie besloot hij om te gaan reizen en zo veel mogelijk van het leven te genieten. “Ik begon mijn reis in 2006 in Mexico, zonder het plan om mensen bewuster te maken van onze impact op het milieu. Ik ben altijd al wel begaan geweest met de natuur, maar dat idee kreeg ik pas tijdens de reis toen ik de extreme vervuiling in

Martin Hutchinson Ecoactivis­t “Hoe sneller kinderen leren over recycleren, hoe beter de wereld zal zijn waarin ze later zullen leven.”

Centraal- en Zuid-Amerika zag”, zegt Hutchinson, die tien jaar lang door Latijns-Amerika reisde. Te voet trok hij door 21 landen en legde hij maar liefst 34.000 kilometer af. “Mensen zijn te gehaast in het leven, ze moeten het kalmer aan gaan doen. Ik ben dus beginnen wandelen, want dat geeft me de tijd en de rust om beter na te denken”, klinkt het.

De ecoactivis­t probeert door middel van opkuisacti­es zo veel mogelijk zijn steentje bij te dragen op de plaatsen waar hij komt. Meestal doet hij dat alleen met zijn hond, maar dikwijls vervoegt hij ook lokale initiatiev­en of organiseer­t hij zelf opruimeven­ementen die hij deelt via zijn Facebookof YouTube-account. Daarnaast wil hij op verschille­nde manieren zijn boodschap verspreide­n. “Ik doe vaak mijn verhaal bij kranten, televisies­tations of radiokanal­en. Zo kan ik het meeste volk bereiken. Maar het liefst trek ik naar scholen om daar voor de klas te staan. Die kinderen zijn de toekomst, ik vind het belangrijk om hen over het milieu te informeren. Hoe sneller zij leren over recycleren,

hoe beter de wereld zal zijn waarin ze later zullen leven.” Slapen in brandweerk­azerne

In mei 2016 was hij pas een maand terug in Engeland toen hij alweer vertrok. “Dit keer met mijn ligfiets. Tot nu toe heb ik 13.200 kilometer afgelegd doorheen Engeland, Wales, Frankrijk, Spanje, Portugal en nu België. Ik wil tot 2030 verder blijven reizen en mensen bewust maken van de vervuiling. Uiteindeli­jk wil ik helemaal in Australië eindigen, maar voorlopig moet ik eerst zien dat ik alle Europese landen afwerk”, aldus Hutchinson, die de missie financiert met zijn spaargeld. “Maar ik krijg ook vaak hulp van mensen. Ik zal nooit achter iets vragen, maar mensen bieden mij vaak onderdak of een maaltijd aan en dat sla ik niet af. Bovendien kan ik als ex-brandweerm­an dikwijls in kazernes terecht om de nacht door te brengen. Ik zal daarvoor ook eens horen bij de korpschef van de Antwerpse brandweer of ze voor enkele dagen een plaatsje voor mij hebben.”

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Martin Hutchinson geeft met zijn trouwe vriend Starsky een hele week tips over hoe we een properdere planeet kunnen krijgen.
FOTO KRIS HOSSEY Martin Hutchinson geeft met zijn trouwe vriend Starsky een hele week tips over hoe we een properdere planeet kunnen krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium