Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dieren uit kinderboek­en worden knuffels in Manilla

Jeugdschri­jfster werkt samen met naaiatelie­r op Filipijnen

- www.mayown.myshopify.com (ll)

Samen met negen kansarme moeders uit een sloppenwij­k in hoofdstad Manilla brengt de naar de Filipijnen uitgeweken Anneleen Van Dyck (34) de dieren uit de boeken van jeugdschri­jfster Myriam Roelandt (59) tot leven als lieve knuffels. Met het unieke project steunen de Wilrijkse vrouwen het goede doel.

Myriam Roelandt heeft al een zestiental kleuter- en jeugdboeke­n uitgebrach­t, met in de hoofdrol vaak diertjes. Wie voortaan een boek van de Wilrijkse jeugdschri­jfster koopt, kan er ook Sloddervos­je, Prikje de egel en Azuur de reiger als knuffel bijnemen, vervaardig­d in het naaiatelie­r van Anneleen Van Dyck in Manilla. “Ideale geschenkpa­kketjes voor allerlei gelegenhed­en”, zegt Roelandt, die zelf helemaal weg is van de prachtige werkstukje­s van de Filipijnse haaksters en naaisters. “En bij elke aankoop gaat er een bedrag naar een goed doel.”

Anneleen Van Dyck groeide op in het Valaar en woont nu al enkele jaren in Manilla. “Ik werk daar halftijds als kleuterjuf, maar ik wilde tegelijk ook iets doen voor moeders uit een arme wijk in de Filipijnse hoofdstad. Enkele vrienden sponsorden daar mijn pas opgestart handwerkat­elier, waarin nu negen moeders tegen een eerlijke vergoeding voltijds werken. Ik moest beginnen met een snelcursus naaien en haken, maar mijn leerlingen maakten in korte tijd fantastisc­he vorderinge­n en leveren nu al echt meesterwer­kjes af. Dat zijn vooral dierenknuf­fels die we op de plaatselij­ke markten en in de internatio­nale scholen aan de man brengen. En sinds kort hebben we ons aanbod dus uitgebreid met de figuurtjes uit de boeken van Myriam.”

Kerstmarkt

De samenwerki­ng tussen de dames begon na de kerstmarkt op het Valaar waar Anneleens zus Caroline de knuffels uit de Filipijnen verkocht in een kraampje naast dat van schrijfste­r Myriam. “Caroline bracht ons met elkaar in contact en nu werken we intensief samen”, vertelt Myriam. “Anneleen leverde tot nu toe al een veertigtal knuffels af en er zijn er veel meer op komst. Ik hoop ook om heel gauw zelf een bezoekje te kunnen brengen aan haar atelier in Manilla. Want het is schitteren­d hoe ze op die creatieve manier negen vrouwen in het onderhoud van een gezin helpt te voorzien.”

 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? Myriam Roelandt en Anneleen Van Dyck slaan op een creatieve manier de handen in mekaar voor het goede doel.
FOTO LUK LUYTEN Myriam Roelandt en Anneleen Van Dyck slaan op een creatieve manier de handen in mekaar voor het goede doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium