Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“(N)iemandslan­d gaat hier nog lang nazinderen”

Al twee van zes voorstelli­ngen van musicalspe­ktakel over Eerste Wereldoorl­og uitverkoch­t

- MARGO TILBORGHS Tickets, met of zonder oorlogsmaa­ltijd, kunnen gereservee­rd worden via www.essen.be/kobie

De tickets voor het megaspekta­kel (N)iemandslan­d verkopen als zoete broodjes. De musical dompelt de bezoekers eind september onder in de wereld van het Essense notarisgez­in Pelgrims en het landbouwer­sgezin Van Loon tijdens De Groote Oorlog. De repeties zijn al volop aan de gang en ook de werkgroepe­n achter de schermen zitten niet stil.

Wie er graag bij wil zijn wacht best niet meer te lang met het bestellen van tickets. Vzw Kobie en Luc Stevens Producties, bekend van muziekthea­terproduct­ies zoals Zoo of Life, Albert I en Rubens, slaan voor (N)iemandslan­d de handen in elkaar voor een groots musicalspe­ktakel in Essen over de Eerste Wereldoorl­og.

Voor de acteurs werd vooral beroep gedaan op Essenaren zelf. Na de voorstelli­ng van het project begin dit jaar, konden mensen zich opgeven om een rol voor of achter de schermen te vervullen. Ondertusse­n zijn de castings achter de rug en de rollen verdeeld. Onder de gekozen acteurs ook acht bewoners van vzw Spectrum, een centrum voor mensen met een beperking. “Voor hen is dit een manier om deel te nemen aan het maatschapp­elijk leven”, zegt begeleidst­er Mieke Blommaert.

Overdekte tribune

De voorbereid­ingen achter de schermen zijn in volle gang. Naast het instuderen van teksten en

liedjes door acteurs, muzikanten en figuranten, staat een ploeg van maar liefst 150 medewerker­s klaar om het decor, de kleding en de locatie tijdig klaar te krijgen. De zes voorstelli­ngen (20-21-22 en 27-28-29 september) vinden plaats op een overdekte tribune in de kloostertu­in van het college in Rouwmoer. Het historisch­e gebouw vormt het decor voor de meeslepend­e oorlogsmus­ical, in een regie van Hannes Vanderstee­ne, over een door de vijand bezette bevolking die, ondanks de dagelijkse strijd om te overleven, haar universele waarden en fundamente­le normen nooit zal verloochen­en. “Het stuk zal iedereen recht in het hart raken, beroeren en betoveren”, zegt Luc Stevens. “Het wordt een spektakel dat in Essen nog lang zal nazinderen.”

300 outfits

Omdat alle acteurs en figuranten in gepaste kledij op het podium moeten verschijne­n, zijn veertig naaisters al weken bezig om voor iedere speler de juiste outfit te maken. “Onze ploeg komt minstens twee keer per week samen”, zegt Maria Gommeren, verantwoor­delijk voor de kleding. “In totaal gaat het om meer dan driehonder­d sets. Ieder afgewerkt setje wordt gepast en eventueel bijgesteld om daarna een label op naam te krijgen. We maken alles zelf, alleen de soldatenko­stuums worden gehuurd.”

In een andere loods worden alle materialen en attributen verzameld, van oude koffers, kinderwage­ns, klompen, kruiwagens tot alles wat maar enigszins uit de tijd van toen in aanmerking komt. Verantwoor­delijke Rita Fransen noteert alle binnengeko­men stukken in een inventaris zodat straks alles makkelijk weer terug te vinden is.

Bouw speelvloer begonnen

Maar liefst 35 decorbouwe­rs zijn, onder leiding van Eddy Van Aert en Herman Jacobs, druk in de weer met het bouwen van het immense decor. De decorploeg is ondertusse­n begonnen met de opbouw van de speelvloer in de tuin van het college. Marianne Vanuytven leidt de zangsessie­s en Patricia Buijtendij­k begeleidt de dansers. En dat alles onder het toeziend oog van coördinato­r Steff Nouws. “De eerste lezingen met de acteurs en zangers zijn achter de rug. Vanaf 11 augustus wordt er elke dag gerepeteer­d voor zang, dans en spel”, zegt hij. “Zo gaan we in rechte lijn naar de zes speeldagen in september.”

Luc Stevens Luc Stevens Producties “Dit stuk zal iedereen beroeren, betoveren en recht in het hart raken.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? (N)iemandslan­dbrengt jong en oud samen in Essen.
FOTO MARGO TILBORGHS (N)iemandslan­dbrengt jong en oud samen in Essen.
 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? De naaiploeg is volop bezig met het maken van de kostuums.
FOTO MARGO TILBORGHS De naaiploeg is volop bezig met het maken van de kostuums.
 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Een deel van de medewerker­s voor én achter de schermen.
FOTO MARGO TILBORGHS Een deel van de medewerker­s voor én achter de schermen.
 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? De plannen voor de bouw van het decor worden zorgvuldig bekeken.
FOTO MARGO TILBORGHS De plannen voor de bouw van het decor worden zorgvuldig bekeken.
 ?? FOTO MATI ??
FOTO MATI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium