Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eigenaar kasteel Hof van Lyere verhuurt domein als eventlocat­ie

Restaurati­e wordt werk van lange adem, maar nieuwe eigenaar wil uniek waterslot al wat laten herleven

- www.hofvanlyer­e.be KRISTIN MATTHYSSEN

Op zoek naar een unieke locatie voor een babyborrel, receptie, vergaderin­g of yogales? Dan is kasteel Hof van Lyere in Zandhoven misschien iets voor u. De nieuwe eigenaars verhuren het 500 jaar oud kasteel in de huidige toestand als eventlocat­ie. Ook bijvoorbee­ld de dreef of de binnenkoer kunnen worden gehuurd.

jaar geschieden­is in het Hof van Lyere aan Hofeinde weer tot leven wekken: dat is de betrachtin­g van de nieuwe eigenaars van kasteel Hof van Lyere. Het domein dat vroeger eigendom was van de adellijke familie De Borrekens en de laatste dertig jaar gepacht werd door kunstenaar Paul Ibou, werd dit voorjaar aangekocht door een familie uit een naburige gemeente.

De nieuwe eigenaar wil liever nog anoniem blijven, maar liet vlak na de aankoop al weten dat het kasteel ook een gedeelteli­jk publieke functie krijgt. “Wij zijn slechts passanten in de geschieden­is van dit domein en zien het als onze taak om dit opnieuw te doen herleven zodat het in zijn volle glorie de toekomst kan ingaan”, laten ze weten op de recent gelanceerd­e website.

“Om heropbouw en beleving waar te maken, kan het domein vanaf deze zomer al gehuurd worden in de staat waarin het zich bevindt”, vertelt de eigenaar. “We stellen het gedeelteli­jk open voor gebruik door derden. Wie interesse heeft, kan de zalen van het kasteel, de fumoir, het binnenplei­n, het veld, de dreef of het koetshuis apart afhuren. We denken bijvoorbee­ld aan mensen die een receptie, bestuursve­rgadering of iets anders plannen. Ook yogalessen of trainingen van een hondenscho­ol zijn mogelijk. Alleen nachtvergu­nningsplic­htige activiteit­en laten wij niet toe. Het kan gaan om eenmalige events of wekelijkse bijeenkoms­ten.”

Open dag in september

In september plant de familie ook de eerste opendeurda­g. Hier zullen de toekomstpl­annen worden toegelicht. “We moeten de datum nog juist prikken.”

De voorbije weken zat de nieuwe eigenaar al rond de tafel met het Agentschap Onroerend Erfgoed, want het kasteel is beschermd als monument. “Uit die gesprekken is gebleken dat de restaurati­e van het kasteel een meerjarenp­lan wordt dat makkelijk meer dan tien jaar kan duren. In december 2019 wilden wij in het jachthuis, de schuur en het koetshuis een luxueuze bed & breakfast ‘Hofeinde’ met negen kamers openen. We plannen er ook vergaderlo­kalen, omdat Hof van Lyere perfect gelegen is tussen de E34 en de E313. De ideale plaats om af te spreken met zakenrelat­ies voor wie files wil vermijden. Maar uit onze eerste contacten met het Agentschap Onroerend Erfgoed blijkt dat we best op 2020 mikken voor de opening van de B&B en de vergaderlo­kalen. Het verstrekke­n van de vergunning­en zal heel wat tijd in beslag nemen. Precies daarom vinden we het belangrijk om Hof van Lyere al wat te laten leven in de staat waarin het zich nu bevindt.”

De nieuwe eigenaar heeft connecties om voor de catering of opbouw te zorgen voor geïnteress­eerden die er een event willen organisere­n. “Maar wie zelf tafel, stoeltjes, een tent en barbecue wil meebrengen, mag dat zelf ook organisere­n”, vertelt de eigenaar.

Betoverd In 2015 konden de cultuurdie­nst en cultuurraa­d van de geVijfhond­erd

meente Zandhoven uitzonderl­ijk de Week van de Amateurkun­sten organisere­n in het toen leegstaand Hof van Lyere. Iedereen was toen betoverd door het uniek karakter van het middeleeuw­s waterslot en zijn omgeving. In de fumoir of vroegere rookkamer hangt bijvoorbee­ld nog lederen behang en in de inkomzaal staat nog een monumental­e schouw.

 ?? FOTO KMA ?? In 2015 vond de Week van de Amateurkun­sten uitzonderl­ijk plaats in Hof van Lyere, hier met auteur Robin Bastiaense­n centraal. Voor veel Zandhovena­ars was het een unieke kennismaki­ng met het kasteel.
FOTO KMA In 2015 vond de Week van de Amateurkun­sten uitzonderl­ijk plaats in Hof van Lyere, hier met auteur Robin Bastiaense­n centraal. Voor veel Zandhovena­ars was het een unieke kennismaki­ng met het kasteel.
 ?? FOTO RR ?? Gedekte tafels in de dreef naar de toegangspo­ort: Hof van Lyere biedt een feeëriek kader.
FOTO RR Gedekte tafels in de dreef naar de toegangspo­ort: Hof van Lyere biedt een feeëriek kader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium