Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Befaamde tuinarchit­ect Jacques Wirtz overleden

Schotenaar met wereldfaam sterft op 93-jarige leeftijd

- (jas)

Jacques Wirtz, de gerenommee­rde tuin- en landschaps­architect uit Schoten, is overleden. Hij werd 93. Wirtz maakte wereldfaam met zijn ontwerpen van onder meer Les Jardins du Carrousel aan het Louvre in Parijs, maar maakte ook in Japan, Amerika en het Verenigd Koninkrijk furore.

Jacques Wirtz (1924-2018) uit Schoten studeerde landschaps­architectu­ur en tuinbouwku­nde aan de Tuinbouwsc­hool in Vilvoorde. In 1957 stampte hij Wirtz Tuinarchit­ectuur uit de grond. In 1989 volgde Wirtz Internatio­nal langs de Schotenvaa­rt. De tuinen landschaps­architect brak pas door in 1970, met het ontwerp van het Belgische paviljoen op de wereldtent­oonstellin­g in Osaka. Hij maakte ontwerpen over heel de wereld. Zo ontwierp hij Les Jardin du Carrousel et des Tuileries aan het Louvre in Parijs (1990-1995). In 1992 herontwier­p hij ook de tuinen van het Elysée op vraag van de toenmalige Franse president François Mitterand. In Londen was hij de man achter het Jubilee Park (2002).

Ook dichter bij huis maakte Wirtz naam. Het Cogelspark in Schoten, het Bremweidep­ark in Deurne, de Koning Albert II-laan in Brussel, de cirkelvorm­ige binnentuin van de Universite­it Antwerpen in Wilrijk,...

Zonen nemen over In 2006 ontving Jacques Wirtz de Gouden Penning van de Koninklijk­e

Vlaamse Academie van België voor Wetenschap­pen en Kunsten. Die prijs wordt uitgereikt aan een persoonlij­kheid die voor het brede publiek een belangrijk­e bijdrage heeft geleverd aan de aanmoedigi­ng en verspreidi­ng van de wetenschap en kunst.

In 1986 stapt zoon Martin Wirtz mee in het familiebed­rijf. Zoon Peter volgt in 1990. Zij zetten ook vandaag het bedrijf verder. Wirtz Internatio­nal en het zusterbedr­ijf Wirtz Tuinarchit­ectuur vormen samen de grootste ondernemin­g voor tuinarchit­ectuurontw­erpen in België.

Jacques Wirtz overleed zaterdag 21 juli op 93-jarige leeftijd.

 ?? FOTO WIRTZ INTERNATIO­NAL LANDSCAPE ARCHITECTS ?? Les Jardin du Carrousel et des Tuileries aan het Louvre in Parijs zijn van de hand van Jacques Wirtz.
FOTO WIRTZ INTERNATIO­NAL LANDSCAPE ARCHITECTS Les Jardin du Carrousel et des Tuileries aan het Louvre in Parijs zijn van de hand van Jacques Wirtz.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Jacques Wirtz.
FOTO JAN AUMAN Jacques Wirtz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium