Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Aert Nuyens: echtscheid­ing of vechtschei­ding?

Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

-

Rustdag in de Tour. Het geeft ons de tijd om terug te blikken op misschien wel het belangrijk­ste Antwerpse transferni­euws van het lopende seizoen: Wout van Aert verhuist naar het Nederlands­e Jumbo. En dat betekent dat de scheiding tussen Wout van Aert en Nick Nuyens, teammanage­r van Veranda’s Willems – Crelan, definitief is ingezet. Echtscheid­ing of vechtschei­ding, de komende weken zullen het uitwijzen.

Wout van Aert ligt nog onder contract bij Nick Nuyens tot 31 december 2019. Maar sinds afgelopen weekend is duidelijk dat het contract van Van Aert niet zal worden verlengd en dat hij het team zal verlaten. Volgens Nuyens omdat het management van de renner – lees: de renner zelf – onredelijk­e eisen had gesteld. Welke die eisen waren, is niet meegedeeld, maar we hebben een vermoeden dat Van Aert alleen zijn contract wilde verlengen als Nuyens bereid was een stap opzij te zetten.

Tot die toegeving is Nuyens niet bereid, zodat Van Aert besloten heeft het project van Nuyens vaarwel te zeggen. Alleen: hij ligt nog wel anderhalf seizoen onder contract bij Nuyens. Het contract afkopen – kostprijs om en bij de 500.000 euro – is geen optie voor Van Aert. Maar nog anderhalf seizoen rijden voor een manager met wie hij alleen nog via de sociale media communicee­rt, is evenmin een optie. Vergelijk het met een koppel dat besluit uit elkaar te gaan, maar nog wel anderhalf jaar onder hetzelfde dak blijft wonen. Onzin! Het is voor beide partijen wenselijk om vroeger uit elkaar te gaan. Maar graag op een beschaafde manier. Van Aert mag terecht een aantal verwijten maken aan het adres van zijn huidige werkgever, maar hij mag evenmin vergeten wat Nuyens heeft betekend in de uitbouw van zijn carrière als wegrenner. Van Aert wilde graag Strade Bianche rijden, aldus geschiedde. Van Aert reed graag Ronde van Vlaanderen en ParijsRoub­aix, aldus geschiedde. Van Aert reed graag de Ronde van Oostenrijk als voorbereid­ingskoers op het EK, aldus geschiedde. Dat niet elk detail klopte, dat is nu eenmaal eigen aan opstartend­e wielerteam­s. Hoe moet het nu verder? Rekent Van Aert op een implosie van het team, zodat hij aan het eind van het kalenderja­ar gratis naar zijn nieuwe werkgever kan vertrekken? We hopen dat dat niet de strategie is die wordt gevolgd. Dat zou nefast zijn voor de Belgische wielerspor­t, voor de werkgelege­nheid en ook Nick Nuyens verdient beter dan een ezelstamp.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium